<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD tokom noći izvršile snabdijevanje kurdskih snaga

Kobani

Sjedinjene Američke Države tokom noći izvršile su vazdušno snabdjevanje kurdskih snaga u opkoljenom sirijskom gradu Kobaniju gdje se vode borbe protiv ISIS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

20. oktobar 2014, 12:00

 Visoki vojni zvaničnici koji su zatražili anonimnost, u izjavi za medije kazali su kako je letjelica C-130 isporučila 27 paketa lakog naouražanja, municije i medicinskog materijala. 

Prema prvim procjenama, čini se da je većina dostavljenih zaliha već iskorištena dok je dio sačuvan "za dane koji slijede". 

Kurdska većina u pograničnom gradu Kobaniju koji je poprište sukoba od sredine septembra bori se sa borcima ISIS-a . 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovaru sa američkim predsjednikom Barackom Obamom u subotu uveče je razgovarao o situaciji u Siriji i mjerama koje je neophodno poduzeti kako bi se spriječilo napredovanje terorističke organizacije ISIS kada je riječ o Kobaniju. 

Prema mišljenju izaslanika UN-a Staffana de Mistura, ukoliko bi Kobani pao u ruke militanata ISIS-a stanovništvo na tom dijelu bilo bi masakrirano.

Prema posljednjim podacima, SAD do danas su  izvršile više od 135 zračnih udara na snage  ISIS-a blizini Kobanija.