Naučnici su pratili istoriju seksualnih odnosa kičmenjaka sve do vrste poznate kao Microbrachius dicki. Microbrachius znači “male ruke” i odnosi se na genitalne udove koji su “zaključavali” mušku i žensku ribu zajedno tokom parenja. 

Plakoderm dugačak 7.6 centimetara (praistorijska riba) je rani predak ljudi koji su živjeli milionima godina prije nego što su peraja evoluirala u noge. 

“Microbrachius znači mali udovi, ali naučnici su vijekovima zbunjeni njima jer ne znaju čemu su služile. Riješili smo ovu veliku misteriju i sada znamo da su služile za parenje i omogućavale da mužijak postavi svoj polni organ u područje ženskih genitalija. Polni odnos se odvijao po strani jer su ribe tako mogle da se postave u idealan položaj za seksualni čin”, izjavio je vođa istraživanja profesor Džon ong sa Flinders univerziteta u Australiji. 

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Nature” implicira da je spoljno oplođenje evoluiralo iz internih oplođenja uključujući seksualni odnos, a ne suprotno. Većina riba danas oplođuje jaja van svojih tijela.

Ovo otkriće takođe naglašava značaj koji su plakodermi imali u evoluciji kičmenjaka. 

“Nekada se mislilo da su plakodermi slijepa ulice bez ikakvih živih rođaka, ali nedavne studije pokazuju da je naša evolucija duboko ukorijenjena u njima i da su mnoge stvari koje su svojstvene ljudima započele sa ovom grupom riba. A sada smo otkrili da su nam plakodermi podarili i intimni čin seksualnog odnosa”, tvrdi Lang.