<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Austrija i Mađarska traže bolji nadzor granice EU sa Srbijom

Zbog ilegalnog prelaska

Austrija i Mađarska pokrenule su inicijativu za bolji nadzor spoljnih granica EU, posebno one prema Srbiji, jer je to jedna od glavnih ruta za prebacivanje ilegalaca, istakla je ministarka unutarnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

20. oktobar 2014, 12:00

 Trenutno, oko 100 izbjeglica dnevno uhvate u Austriji, u većini slučaja su to osobe iz Sirije i Iraka koje bježe od terora Islamske države (IS), prenosi bečki dnevnik "Osterreich". 

Austrija i Mađarska, kako bi stale na put bandama koje organizirano prebacuju ilegalce pokrenule su inicijativu u EU za pojačani i bolji nadzor glavne rute koja se koristi za prebacivanje azilanata kopnenim putem. 

Pored mora, kopneni put preko Makedonije i Srbije ka Mađarskoj je jedna od glavnih ruta bandi koje prebacuju ilegalce. Tu rutu bi trebalo bolje nadzirati? - zatražila je Mikl-Lajtner u izjavi za "Osterreich". 

Konkretno bi Frontex, agencija Evropske unije za sigurnost spoljne granice, trebalo da pokrene operaciju na spoljnoj granici EU između Mađarske i Srbije, kako bi se spriječio ilegalan prelazak. 

U pismu koje će Budimpešta uputiti, a koje podržava Austrija, zahtijeva se dodatno osoblje i tehnička oprema, prenosi Blic.