<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Spremite toplu odjeću: Od srijede stiže zahlađenje, kiša i snijeg

Naglo zahlađenje donosi nepovoljne biometeorološke prilike. Stručnjaci napominju da je neophodno povesti brigu o prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće...

21. oktobar 2014, 12:00

Za danas biometeorološke prilike su relativno povoljne. Preporučljivo je slojevito se obući, kako bi se po potrebi mogli raskomotiti tokom toplijih i sunčanijih perioda. Drugi dio dana će proći uz lošiju opštu sliku, zbog blizine pogoršanja i sa dolaskom noći dodatno će se pojačati negativni uticaj promjene vremena. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, nesanice i glavobolje, piše na internet stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Biometeorološke prilike za sutra su nepovoljne. Osjetno niže temperature i obilne padavine uzrokovaće tegobe hroničnim bolesnicima i meteoropatama, stoga bi trebali maksimalno reducirati kretanje na otvorenom, te se suzdržati od jačih fizičkih napora. Neophodno je povesti brigu o prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće.

U četvrtak nagla i osjetnija promjena vremenskih prilika nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.
Zahlađenje praćeno padavinama uzrokovaće jačanje tegoba, stoga je preporučljivo biti oprezniji, povesti računa o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te reducirati boravak na otvorenom. Na jugu će biti nešto ugodnije, uz manje padavina, niže temperature i sjeverno strujanje koje će stvarati probleme osjetljivim osobama.

VREMENSKA PROGNOZA


U srijedu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Očekivana količina padavina se kreće od 20 do 45 litara po metru kvadratnom u cijeloj zemlji. Na planinama se očekuje snijeg. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u jutranjim satima sa jakim udarima. Temperatura zraka većinom između 4 i 10 °C, u drugoj polovini dana u padu. Na jugu Hercegovine jutarnje temperature zraka od 11 do 15 °C, a najviša dnevna temperatura zraka do 20 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina u sjevernim područjima Bosne. Očekivana količina padavina se kreće od 5 do 15 litara po metru kvadratnom, u sjevernim područjima Bosne od 20 do 30 litara po metru kvadratnom. Na planinama će padati snijeg. U centralnim i istočnim područjima Bosne u jutarnjim satima je moguć snijeg i u nizinama. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 1 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 8 do 13 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. U Hercegovini slabe padavine. U Bosni se očekivana količina padavina kreće od 5 do 15 litara po metru kvadratnom, u Krajini od 20 do 30 litara po metru kvadratnom. Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 9 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 14 °C.

I iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske saopštili su da se u srijedu očekuje obilna kiša uz jako zahlađenje, a u višim predelima snijeg.

REGION

Slično vrijeme najavljeno je i u Srbiji i u Hrvatskoj. 

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula u Meteo kutku na HRT-u najavio je da nam u narednim danima stiže nevrijeme, a dolazak hladnog vazduha biće brz i žestok.


Za srijedu je najavio olujni vjetar!

"Dolazak, i prolazak, vlažnog i relativno hladnog zraka bit će brz i žestok. Počet će u prvim satima srijede na zapadu i posebice sjeverozapadu Hrvatske, a završiti najvjerojatnije već kasno poslijepodne i navečer, najkasnije na dubrovačkome području. Pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare. Štoviše, u mnogim je mjestima, i kopnene Hrvatske, što nije odviše često, te osobito na Jadranu, velika vjerojatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure!", napisao je on.

"Nagli pad temperature osetiće prvo severni delovi, a do kraja dana zahvatiće i jug zemlje. Ovo zahlađenje doneće kišu i sneg na planinama, a na visinama iznad 1.000 metara će se formirati i snežni pokrivač od 10 do 40 centimetara, što su prvi znaci zime", rekao je meteorolog Nedeljko Todorović, prenose srbijanski mediji. 

Pročitajte njegovu cijelu prognozu

Zoran Vakula: Stiže nevrijeme, dolazak hladnog zraka biće brz i žestok