<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obaranje sajtova u BiH- Evo šta su to DDoS napadi i kako funkcionišu (VIDEO)

Ovih dana BUKA, ali i brojni mediji u zemlji i regionu napadnuti su od strane hakera tzv. DDoS napadima. Evo šta su DDoS napadi i kako se manifestuju...

21. oktobar 2014, 12:00

Portal BUKA je i dalje pod najsnažnijim hakerskim napadom dosad te je čitaocima zbog toga onemogućen pristup sadržajima BUKA magazina.

Važno je napomenuti da ovo nije bio prvi napad na portal BUKA, ali je dosad bio najjači. Zbog intenziteta i kontinuiteta napada hosting kompanija Hetzner (ujedno jedna od najozbiljnijih ove vrste u Njemačkoj) morala je privremeno ugasiti server našeg magazina.  

U međuvremenu oboren je i sajt Nezavisnih novina, te sajt Depo.ba. Prije četrnaestak dana oboreni su sajtovi: Istinito.com, Frontal.rs te portal Televizije BN. Napad je trajao danas nekoliko sati i na agenciju FENA.

Beogradske Novosti objavile su kako je odmah poslije prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije prošle sedmice usljedio najmasovniji hakerski udar na medijski sajber prostor Srbije u dosadašnjoj IT istoriji te da su se pod udarom hakerske zajednice našli sajtovi svih relevantnih medija u Srbiji. Takozvani DDoS napad na Srbiju izveden je sa otprilike 1,5 miliona računara iz cijelog svijeta, naveo je ovaj beogradski dnevni list.

Šta je DDoS napad?

DDoS napad je sve učestaliji i sve kompleksniji sistem napad na servere koji hostuju određene sajtove (prevashodno velike kompanije te banke koje obrađuju sisteme sa kreditnim karticama ali i medije)  zarad njihovog zagušenja i pada kao krajnjeg cilja.

DDoS je engleska skraćenica za Distributed Denial-of-service attack te označava sprečavanje pristupa kompjuterskom sistemu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Drugim riječima, sajtu koji se želi srušiti se šalje enorman broj višestrukih zahtjeva prema serveru koji na kraju ne izdrži toliko opterećenje te uslijedi pad servera. Npr. podacima kojima raspolažemo BUKA je napadnuta u jednom momentu sa preko 1400 različitih adresa!
Cilj DDoS napada je da se razbiju bezbjednosni sistemi tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koji se pohranjuju. DDoS metodi napada se koriste za onesposobljavanje internetskog sistema neke države. Također, DDoS napadi koriste se kao mehanizam onesposobljavanja medijskih sadržaja koji ne odgovaraju naručiocu DDoS napada.

Prema podacima objavljenim u članku Večernjih novosti, prosječna vrijednost DDoS napada košta 100.000 dolara po satu napada ( ovaj iznos odnosi se na velike kompanije ili banke)

Tportal se također bavio DDoS napadima u kontekstu velikih napada koji su se 2009. godine dogodili kompanijama  poput Googlea i Facebooka  6. avgusta te godine.

Prema njihovoj analizi, DDoS napadi su problematični jer se danas najčešće izvode putem tzv. botneta odnosno mreže kompjutera koji su zaraženi kompjuterskim virusima poput trojanca ili crva a koju je moguće kontrolisati i iskoristiti na način da svi kompjuteri istovremeno pošalju velik broj zahtjeva na neku IP adresu. Iz istog razloga prilično je teško otkriti počinioca, a lako je moguće da se on ili ona nalazi u stranoj zemlji.

Najveći problem kod DDoS napada je to što ih je lakše pokrenuti nego se od njih odbraniti.  U praksi, tipičan DDoS napad izgleda ovako: neko s viškom slobodnog vremena pretraži određenu skupinu IP adresa dok ne nađe dovoljno kompjutera koja su otprije zaražena određenim trojanskim konjem ili crvom. Onda uz pomoć već gotovih alata jednostavno „zaposli' takvu kompjutersku mrežu da napadnu neki web sajt.

Sa tehničkog aspekta, postoje razne mogućnosti obrane, od jednostavnih, naprimjer privremenog blokiranja čitavog interntskog saobraćaja iz određene zemlje ili sa određenog bloka IP adresa, preko naprednih i dobro konfigurisanih IDS (eng. Intrusion Detection System) sistema koji mogu pomoći u sprečavanju napada i detekciji napadača, pa do (prilično skupih) hardverskih rješenja koji koštaju i do 7500 dolara mjesečno.

Kako izgleda DDoS napad?

Programer Ludovic Fauvet koristeći alat Logstalgia koji snima pristup stranicama, prikazao je kako izgleda DDOS napad na stranice jedne kompanije.