<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Medicinska sestra preboljela ebolu

Španija

Španska medicinska sestra koja se virusom ebole zarazila dok je brinula o dvojici zaraženih svećenika u madridskoj bolnici i prva je osoba kojoj je virus prenesen izvan zapadne Afrike, izgleda da je preboljela bolest, saopštila je u nedjelju španska vlada.

21. oktobar 2014, 12:00

 Testovi napravljeni 44-godišnjoj Teresi Romero, primljenoj početkom mjeseca u bolnicu s visokom temperaturom i koja je liječena u izoliranoj jedinici u posebno prilagođenoj bolnici u centru Madrida, u nedjelju su se pokazali negativnima na virus ebole. Romero je bila smještena na posebnom izoliranom odjelu bolnice.

Test se na pacijentu kod kojega postoji sumnja od zaraze nekom bolešću mora provesti ponovno nakon 72 sata, kako bi se u potpunosti odagnala sumnja u to da je bolestan. Madridska bolnica će test provesti za nekoliko sati.

Romero je je liječena serumom koji sadrži antitijela virusa ebole osoba koje su preživjele bolest i još nekoliko lijekova čije nazive vlasti nisu navele. Jedan od njih je i eksperimentalni antiviralni lijek favipiravir, prenosi list El Mundo.

Romero je jedina poznata osoba oboljela od ebole u Španiji. Još petnaest ljudi je u bolnici, među njima i muž Terese Romero, gdje su na promatranju kako bi se otkrili eventualni znakovi ebole.