<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U pritvoru 11 lica zbog napada na poslovne objekte Albanaca

MUP Srbije

Srbijanska policija odredila je pritvor za 11 lica zbog napada na poslovne objekte čiji su vlasnici Albanci, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. On je kazao kako je policija riješila skoro sva krivična djela napada na pekare koja su se prethodnih dana dešavala na teritoriji Srbije.

21. oktobar 2014, 12:00

 "Prethodna dva-tri dana saslušana su 62 lica povodom incidenata koja su se dešavala, pre svega, na teritoriji Vojvodine, a zadržano je 11 lica. Rešili smo i noćašnje oštećenje pekare u Novom Sadu, pošto je utvrđeno da je izvršilac L. P. (21) mađarske nacionalnosti", izjavio je za jednu beogradsku TV srbijanski ministar policije.

Za napade na pekare, kako je izjavio Stefanović, u Bečeju je osumnjičen P. A. (18), za pekaru u Somboru osumnjičen je T. N. (19), za oštećenje dve pekare u Banovcima osumnjičeni su D. S. (18) i D. N. (24) i za oštećenje dvije pekare u Staroj Pazovi. Radi se licima srpske nacionanosti i u tokuje poligrafsko ispitivanje tri lica.

Stefanovć je ocijenio da je Srbija poslala poruku i preduzela sve korake kako bi pokazala da je bezbjedna zemlja i da niko ne treba da čini krivična djela i da reaguje na provokacije, pogotovo, kako je naveo, "one koje su dolazile sa albanske strane na utakmici Albanija - Srbija u Beogradu".

MUP Srbije saopštio je sinoć da je novosadska policija pronašla dvojicu maloljetnika za koje se sumnja da su, 17. oktobra, oko jedan sat poslije ponoći, razbili izlog na pekari „Evropa“ u Novom Sadu. Njih je, juče, u prostorijama Policijske uprave u Novom Sadu, saslušao viši javni tužilac uz prisustvo advokata i roditelja.

Nakon saslušanja, u dogovoru sa nadležnim tužiocem, policija će protiv dvojice 16-godišnjih Novosađana podnijeti krivične prijave, u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

Novosadska policija rasvijetlila je i jučerašnji napad na pekaru vlasnika srpske nacionalnosti. 

Zbog sumnje da je razbio izlog pekare na Limanu, saslušan je Novosađanin (1993.), a nadležno tužilaštvo je ovaj događaj kvalifikovalo kao krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari. 

Nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, 14. oktobra, na stadionu Partizana, u Vojvodini se desilo više napada na poslovne objekte čiji su vlasnici Albanci. 

U Somboru, Novom Sadu i Vršcu su bačeni molotovljeni kokteli na pekare, a kamenicama su demolirani izlozi. U Staroj Pazovi je na jednu pekaru bačena ručna bomba. Prije dva dana, na kapiju džamije u Subotici su bačene zapaljive naprave, a komšije nemuslimani su ugasili požar.