<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić, Čović i Izetbegović i dalje u vođstvu

SARAJEVO

Centralna izborna komisija BiH dopunila je danas nepotpune i nezvanične rezultate pristigle poštom, u odsustvu, mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

21. oktobar 2014, 12:00

Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH, uvećao je svoju prednost u odnosu na Željku Cvijanović, kandidata ispred koalicije SNSD-DNS-SP.

Od 10.658 glasova Ivanić je dobio 6.764 glasa, a Cvijanovićeva 2.900, dok je Goran Zmijanjac, kandidat Stranke pravedne politike, osvojio 993 glasa.

Kada se sabere prednost Ivanića s redovnih birališta s onom koja je napravljena glasovima putem pošte, mobilnih timova u DKP-ima, ona sada iznosi 5.803 glasa.

Kod ostalih kandidata nije bilo značajnih promjena, što znači da su i dalje u vodstvu Bakir Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva i Dragan Čović za hrvatskog.

Kada su u pitanju kandidati za predsjednika RS, Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, dobio je 520 glasova, a Ognjen Tadić, kandidat Saveza za promjene, 1.620 glasova, pa zbirno gledano Dodik ima prednost od 8.490 glasova.

Za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda vodi Ramiz Salkić iz koalicije "Domovina" i Josip Jerković, kandidat koalicije okupljene oko HDZ BiH, za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda.

Kada je parlament BiH u pitanju, najviše glasova poštom za izborne jedinice u FBiH dobila je SDA, i to 1.468 glasova, zatim Demokratska fronta 1.035 i HDZ BiH 1.457 glasova.

Iz RS za parlament BiH najviše glasova poštom dobila je takođe SDA, koja je osvojila 4.609 glasova, zatim SDS 1.330 glasova i SNSD, koji je dobio 1.330 glasova.

Ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta

Centralna izborna komisija BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe.

Naređeno je brojanje glasačkih listića za biračka mjesta u osnovnim izbornim jedinicama Tuzla, Novi Grad Sarajevo, Srebrenik, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Lukavac, Čelić, Breza i Milići.

Brojanje će biti obavljeno u četvrtak, 23. oktobra, sa početkom u 10 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača, čemu će prisustvovati i članovi CIK-a BiH, najavljeno je na sjednici u Sarajevu.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća sa biračkog mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Livno, jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tog biračkog mjesta.

Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će biti brojani glasački listići sa navedenog biračkog mjesta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Livanjski kanton.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opšte izbore 2014. podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer imaju velika odstupanja na testu tačnosti. (Srna)

Rokovi

CIK BiH je danas na prijedlog člana Komisije Suada Arnautovića usvojio zaključak kojim se nalaže da stručne službe identifikuju sve opštinske i gradske izborne komisije koje do 13. oktobra u 11 časova nisu dostavile izborne rezultate CIK-u elektronskim putem, kao i one komisije koje 24 časa od zatvaranja birališta fizički nisu dostavili obrazce sa izbornim rezultatima CIK-u.

Nakon utvrđivanja stanja na terenu, prema tim komisijama CIK će pokrenuti pitanje odgovornosti.

Zahtjev Opštinske izborne komisije u Milićima i opštinskih odbora SDS-a iz Kotor Varoša i iz Krupe na Uni za ponovnim brojanjem glasova odbačeni su kao preuranjeni.

Za prigovor SNSD-a da je u Prnjavoru došlo do kršenja Izbornog zakona, time što je na dan izbora na zgradi u kojoj se nalazi opštinski odbor SDS-a emitovan spot sa likom Ognjena Tadića, CIK se proglasio kao nenadlažen.

CIK BiH danas je potvrdio izborne rezultate za prijevremene izbore za načelnika opštine Laktaši na kojim je pobijedio kandidat SNSD-a Miroslav Kodžoman i načelnika opštine Srebrenik na kojim je pobijedio kandidat SDA Nihad Omerović nakon što nije bilo podnesenih žalbi. (Srna)