<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OSCE:Hakerski napadi na internet stranice medija ugrožavaju slobodu medija

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, je danas pozvala tijela vlasti u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji da istraže sve hakerske napade na internet stranice medija, pošto ti napadi predstavljaju jasnu opasnost za slobodu medija.

21. oktobar 2014, 12:00

 “Nedavno smo vidjeli podmukle ciljane napade usmjerene ka preopterećenju servera na kojima se nalazi medijski sadržaj, kojima se ometa zakonita aktivnost novinara. Agencije za provedbu zakona svih država moraju ih istražiti”, rekla je Mijatović.

U protekla dva dana napadnuti su internet serveri novinske agencije FENA i magazina BUKA u Bosni i Hercegovini.  Prošle sedmice napadnuta je internet stranica Javnog servisa Albanije i njen sadržaj je zamijenjen provokativnim fotografijama. Medijske kuće u Srbiji, 24sata.rs, Blic, e-novine, Kurir i Telegraf, su također bile meta napada.

“Takvi napadi predstavljaju opasnost za cyber sigurnost, koja je od ključne važnosti za slobodne medije i slobodan protok informacija”, rekla je Mijatović. “Bili smo svjedoci eksponencijalnog povećanja broja takvih napada, koji moraju biti podrobno istraženi da bi se zaštitili online portali i omogućilo novinarima da svoj posao obavljaju bez prepreka.”