<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Krugman opleo po Amazonu

Američki ekonomista i nobelovac Pol Krugman kaže da gigant za prodaju preko interneta "Amazon" ima preteranu tržišnu moć koju zloupotrebljava.

22. oktobar 2014, 12:00

On u svojoj redovnoj kolumni napominje da Amazon ne igra ulogu monopoliste (kao trgovac koji diktira cijene), već ulogu giganta koji kao jedini kupac istiskuje ostale izdavače. On se posebno osvrnuo na grubu igru Amazona protiv izdavačke kompanije Hachette.

"Nije stvar samo u novcu, iako je i to važno. Potiskivanjem ostalih izdavača Amazon na kraju šteti i autorima i čitaocima. Međutim, tu je i pitanje negativnog uticaja".

Naime, kazna koju Amazon nameće knjigama koje je izdao Hachette je loša sama po sebi, ali tu je takođe zanimljivo i to kako se selektivno sprovodi kažnjavanje.

Nedavno je i magazin Tajms dokumentovao slučaj dvije knjige Hachette koje su dobile veoma različite tretmane.

Reč je o knjizi "Sons of Wichita", Daniela Schulmana, i knjizi "The Way Forward", autora Paula Ryana koji je učestvovao u predsjedničkoj kampanji i predsjednik je Odbora za budžet.

Obje knjige su navedene kao odgovarajuće za Amazon Prime, međutim, za knjigu gospodina Ryana, Amazon je ponudio besplatnu dostavu u roku od dva dana. Šta je sa knjigom "Sons of Wichita"?

Za nju, naime, piše da je "vrijeme isporuke obično dvije do tri nedjelje.

"Ovo nas vraća na ključno pitanje. Ne može se reći da Amazon daje kupcima ono što oni žele ili da je ova firma zaslužila svoju poziciju. Ono što je važno je sljedeće: da li kompanija ima preveliku moć i da li zloupotrebljava tu moć? Odgovor je u oba slučaja pozitivan. Amazon ima preveliku moć i očigledno je zloupotrebljava", zaključuje Krugman.