<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukinuta presuda Harisu Čauševiću osuđenom za teroristički napad u Bugojnu

Apelacijsko vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu osuđujuću presudu protiv Harisa Čauševića u slučaju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, prenosi Federalna televizija.

22. oktobar 2014, 12:00

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda prvostepenog postupka, a Apelacijasko vijeće Suda BiH naložilo je novo suđenje.

Odjel II za organizovani i privredni kriminal i korupciju Suda BiH 20. decembra 2013. godine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Haris Čaušević i drugi, kojom je Čaušević osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina.

Naser Palislamović, koji je također bio optužen za terorizam, oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Prema izmijenjenoj optužnici Čaušević i Palislamović su se u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu razornu eksploziju.

U napadu je stradao policajac Tarik Ljubuškić, a teško je ranjena njegova kolegica Edina Hindić i lakše još pet policajaca.

Čaušević je proglašen krivim za planiranje, pripremanje i izvršenje ovog terorističkog napada, a oslobođen tačke optužnice za hakiranje stranica državnih institucija.