<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto neko uništava Benksijeve murale?

Novi Benksijev grafit pojavio se u subotu u njegovom rodnom Bristolu, međutim, uništen je nekoliko sati pošto je završen.

22. oktobar 2014, 12:00

Foto:Facebook - Unofficial: Banksy

Grafit je parodija na sliku djevojke sa bisernom minđušom Johanesa Vermera u kojoj žuta kutija za alarm mijenja originalnu minđušu. Umjetnik je nazvao "Djevojka sa pirsingom bubne opne" i priznao da je njegov rad na svomzvaničnom sajtuu ponedjeljak. Međutim svega nekoliko sati nakon što je mural, koji možda vrijedi hiljade i hiljade funti, visok skoro pet metara nastao poprskan je crnom farbom.

Stanarka zgrade na kojoj je mural, Eli Morgan, kaže: "Prava je šteta i iskrena da budem nervira me što je mural uništen. Benksi je već bio i popravljao ga, i nadam se da će se vrartiti i popraviti ga opet. Boja je uništila dio brade, u originalu sa strane je bilo dosta sive boje". 

"Zaista je tužno, jer ništa ne postižete uništavanjem ovog murala", zaključila je ona. Benksijeve radove i ranije je širom zemlje uništavala rivalska ekipa grafiti umjetnika.