<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rama hoće ključeve Beograda?

Beograd

Albanski premijer Edi Rama poslao je plan svoje posjete Srbiji prema kojoj predviđa da mu tom prilikom budu uručeni ključevi grada Beograda, piše Politika.

22. oktobar 2014, 12:00

 Posjeta predsjednika albanske vlade je trebalo da bude održana 22. oktobra, ali je odložena za 11. novembar zbog nereda na utakmici reprezentacija dvije zemlje.

Politika piše da Rama planira da održi javni skup u Preševu, te da mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali simbolično uruči ključeve glavnog grada Srbije.

Beogradski list navodi da nijedan od regionalnih lidera nije poslao plan svoje posjete bez konsultacija sa srpskom vladom, a albanski ambasador u Prištini Cemajl Mindžozi rekao je da nema detaljnog plana Ramine posjete, ali da bi on želio da poslije Beograda posjeti Preševo. 

To takođe nije običaj u diplomatskim posjetama, da regionalni lideri zahtijevaju da obiđu oblasti u kojima živi većinsko stanovništvo njihovog naroda. 

“Večernje novosti“ su u utorak pisale da nije određeno kakav će biti protokol tokom posjete Edija Rame, te da je moguće da izostane sastanak njega i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. 

Rama je trebalo da 22. oktobra dođe u posjetu Beogradu, međutim ona je odložena zbog nereda na fudbalskoj utakmici između nacionalnih selekcija Srbije i Albanije, kada je iznad stadiona Partizana u Humskoj proleteo dron sa zastavom tzv. Velike Albanije, za čije puštanje je bio osumnjičen brat Edija Rame, Olsi Rama.