<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Život ove uspavane ljepotice nije bajka: Ona može da bude budna samo dva sata dnevno

Tinejdžeri su poznati po tome što vole dugo da spavaju. Ali ova djevojka pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg ne može da ostane budna duže od dva sata dnevno. Ne zna se šta ovo stanje izaziva, pa još uvijek ne postoji terapija koja može da joj pomogne.

22. oktobar 2014, 12:00

Bet Gudlijer (20) iz Stokporta u Engleskoj pati od Klejn-Levinovog sindroma ili „sindroma uspavane ljepotice“. To je neurološko stanje zbog kojeg ona pada u višenedjeljni san na svakih nekoliko nedjelja.

Pošto može da bude budna samo dva sata dnevno, ona ne može da radi i studira, a dok je budna, zbunjena je kao dijete. Još uvijek nije jasno šta izaziva ovo stanje, pa ne može da se radi ni na pronalaženju lijeka za njega.

Bet od 16. godine pati od ovog poremećaja i spava najmanje 18 sati dnevno.

Povremeno, na svakih pet nedjelja otprilike, naiđe joj epizoda tokom koje spava od nedjelju dana do tri nedjelje. Tokom tog vremena potrebna joj je cjelodnevna njega.

Čak i kada se probudi, ponaša se kao dijete, zbunjena je i ne umije da napravi razliku između jave i sna.

Samo oko 1000 ljudi na svijetu pati od ovog poremećaja, a 70 odsto njih su muškarci.

Bet se pojavila u BBC-jevoj emisiji „Breakfast“, gdje je pričala o svojoj situaciji.

- Više od polovine svog života provodim u krevetu. Ovo stanje se obično javlja u adolescenciji, kada treba da se obrazujete, da izaberete životni poziv, da se zaposlite, da otkrijete ko ste. Ono mi oduzima svo to dragocjeno vrijeme. Moj život je na pauzi. Pamtim samo pojedine stvari, pa mi izgleda kao da je polovina mog života prazna – rekla je ona.

U emisiji sa Bet je bila i njena majka, Dženin.

- Kada se probudi, ona ili leži u krevetu ili sjedi na sofi i gleda televiziju, najčešće jednu istu stvar, jer voli predvidljivost toga – kaže Dženin.

Pacijenti se vraćaju u normalu između epizoda sna, ali mogu da postanu depresivni zbog svog stanja.

Dženin je morala da ostavi posao kako bi mogla da se posveti Bet u potpunosti i da brine o njoj kadgod zatreba.

Dok je budna, Bet se ponaša kao dijete, razdražena je i jede velike količine hrane. Nikad se ne zna koliko će koja epizoda usnulosti trajati – nekoliko sati, nekoliko dana ili nekoliko nedjelja.

Još uvijek ne postoji lijek za ovo stanje, ali ono najčešće prestaje poslije 10 do 15 godina.

- Želim da uradim nešto produktivno dok sam budna. Želim da budem korisna društvu u kojem živim – rekla je ona u emisiji.

Pogledajte prilog o njoj: