<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SIPA: Osumnjičeni su državu oštetili za pet miliona eura

Službenici SIPA-e su do sada u akciji kodnog naziva Gibraltar uhapsili sedam osoba, potvrdila je na press konferenciji Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

22. oktobar 2014, 12:00

Uhapšene osobe su osumnjičene za krivična djela organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura.

Ova sredstva su izvučena na račune off-shore kompanija u inostranstvu. Dio novca je zadržan na računima tih kompanija, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inostranstvu, a korišten je za kupovinu skupocjene imovine u inostranstvu.