<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Seksi i bizarno! Ove reklame nećete vidjeti na televiziji (video)

U svijetu marketinga i reklame, privući pažnju gledaoca težak je zadatak. Zbog toga mnoge kompanije konstantno pomjeraju granice ne bi li napravili što bolju, zanimljiviju i provokativniju reklamu. A kada pređu granicu dobrog ukusa, obično završe na ovakvim listama. Ovo su samo neke od reklama koje su zabranjene na televiziji.

22. oktobar 2014, 12:00

Australijska reklama za kondome

Prije godinu dana australijska televizija zabranila je emitovanje ove reklame u kojoj mladi par u apoteci "testira" kondome. Iako je ton reklame bio veseo a sami akteri skriveni iza objekata, televizija je procijenila da je ova reklama isuviše provokativna za gledaoce. Zahvaljujući internetu, reklama je ipak našla put do svoje publike.

Reklama za Kayak.com

U ovoj reklami za sajt o putovanjima, neurohirurg operiše pacijentov mozak dok komatizovani pacijent drži laptop na krilu i bira sljedeću destinaciju za odmor. Nakon što je emitovana u Velikoj Britaniji, reklama je ubrzo zabranjena jer su se javljali uznemireni pacijenti koji su imali operacije na mozgu. Organ koji kontroliše reklame u ovoj zemlji ocijenio je da je ova reklama isuviše uznemirujuća za gledaoce.

Reklama za Tojotu GT86

Iste, 2012 godine, još jedna reklama povučena je sa britanske televizije, a ovoga puta Tojota je bila na tapetu. Kao razlog zabranu navedeno je da u ovoj reklami Tojota veličaja opasnu i brzu vožnju. Kraća i malo manje ekstremna verzija reklame puštena je na televiziji.


Provokativne reklame za lanac brze hrane Carl's Jr.

Ovaj američki lanac brze hrane poznat je i po pomjeranju granica kada je riječ o reklamiranju svojih proizvoda. Njihove hamburgere uglavnom reklamiraju zgodne polugole djevojke poput Kim Kardašijan, Paris Hilton, Hajdi Klum i Kejt Apton, a često se dešava da ove reklame i ne dođu do televizije, uglavnom zbog kritike da se žene u njima prikazuju kao komad mesa koji reklamiraju.

Reklame za dezodorans Axe

Prije nekoliko godina, jedna reklama za ovaj dezodorans zabranjena je u Južnoj Africi zbog degradirajućg prikazivanja žena i uvrede hrišćana. Ovom brendu nisu strane seksi reklame, a u zabranjenoj reklami seksi anđeo pada sa neba privučen opojnim mirisom ovog dezodoransa.

Skarlet Johanson u reklami za sokovnik

Glumica je ove godine uradila reklamu za SodaStream sokovnike, a američka televizija FOX zabranila je ovaj spot jer predstavlja svojevrsnu antireklamu za Koka-kolu i Pepsi. SodaSteam je izbacio sporni dio reklame u kojem glumica sugeriše da su domaće napravljeni sokovi mnogo bolji i od Koka-Kole i od Pepsija.