<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SIPA: Uhapšene osobe će biti predate Tužilaštvu BiH, Ejub Kučuk još nije priveden

U akciji SIPA-e kodnog naziva "Gibraltar" jučer je uhapšeno osam osoba i danas će svi biti predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, izjavila je za Klix.ba, portparolka SIPA-e Kristina Jozić.

23. oktobar 2014, 12:00

"Još uvijek traje kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode, nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH", kazala je Jozić.

Jučer su uhapšeni direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Ejub Kučuk vlasnika Mita grupacije još uvijek nije uhapšen. U izjavi za Klix.ba, Kučuk je jučer izjavio da se nalazi u Austriji, te da je od novinara saznao da je među osumnjičenima.

"Skratio sam odmor i poslovne obaveze i krećem za Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Čim dođem u Sarajevo, planiram se javiti istražnim organima i staviti se na raspolaganje. Nemam šta kriti, uvijek sam bio ponosan na rad MITA Group, izvršavanje obaveza prema uposlenim, državi i svim dobavljačima u dogovorenim rokovima. U potpunosti podržavam rad istražnih organa i organa vlasti jedine države koju imam", napisao je Kučuk na svojoj Facebook stranici.

Uhapšene osobe su osumnjičene za krivična djela organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura.