<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Što je više lagao, prijetio i bio bahat narod ga je više volio

"Meni je malo falilo da postanem svećenik. Ja bih to savršeno radio. Da sam postao svećenik, ne bih na tome ostao. Bio bih biskup. Sto posto".

23. oktobar 2014, 12:00

Tako je govorio Milan Bandić, još uvijek aktualni zagrebački gradonačelnik na privremenoj adresi zatvora u Remetincu. Htio je Bandić biti i predsjednik države no čini se da je napokon zaustavljen.

Nije imao iskaznicu broj 2 SDP-a nego 38159

Bandić je rođen 1955. u Grudama, a prema vlastitom priznanju prekretnica u njegovu životu bila je 1974. godina kada je preselio u Zagreb. Bandić je gotovo cijelog života bio na državnim jaslama a nikada se nije bavio poduzetničkim vodama.

Jedino njegovo radno iskustvo bilo je u Ledovoj hladnjači, no nije se zadržao dugo. Kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. 1993. godine postaje tajnik GO SDP-a, a 1995. godine postaje zastupnik Gradske skupštine. No, to ga nije sprječavalo da svakom svom političkom oponentu prišije nedostatak iskustva, rezultata i "poduzetničkog duha".  

Uvijek je dijelio proračunski novac i oslanjao se na politiku. Iako je tvrdio da je ima člansku iskaznicu broj "2" SDP-a, pokazalo se tko zna po koji puta u političkom životu Bandića da nije govorio istinu. Broj njegove članske iskaznice bio je 38159.

Policajce je podmićivao

Bandić će tako postati predsjednik zagrebačkog SDP-a 1997. godine, a tri godine kasnije na izvanrednim izborima po prvi puta postaje gradonačelnik. Nakon što je 2002. godine pijan prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca, morao je podnijeti ostavku. Na mjesto gradonačelnika vraća se 2005. godine.

Za sebe je tvrdio da može i sa političkom ljevicom i desnicom s "crkvom i ateistima", no Bandić je godinama imao i dobre veze u policiji i Odvjetništvu.  

Bandić policiji: Ne dopuštam da me islijeđujete!

"Imam više prijatelja u policiji nego vi. Ne dopuštam da me islijeđujete!", odbrusio je 2001. godine Bandić u jednoj polemici tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Jošku Moriću. Uglavnom, Bandić je uspio preživjeti sve korupcijske afere koje su mu se stavljale na teret.

Za vrijeme dok je glavni državni odvjetnik bio Mladen Bajić, Bandić je izbjegavao bilo kakav progon ili nezgodna pitanja. Ormari i ladice DORH-a kao i tepisi u Bajićevom uredu postali su premali za sve njegove afere i više od 200 kaznenih prijava.

Nije ga se smjelo pitati za afere

Za nezgodna pitanja bili su zaduženi novinari, a Bandić se izoštrio u izbjegavanju bilo kakvih konkretnih odgovora o svojim aferama. Smatrao je da mu njegova pozicija gradonačelnika kao i uzrečica "neka institucije rade svoj posao" daju za pravo da nikada do kraja ne objasni svoju ulogu u aferama Krašograd, Nadstrešnice, izmjene GUP-a, poslove s Ivicom Todorićem, zamjene zemljišta, pročistač, Strojarsku, fontane, Maksimir i Dinamo, spalionicu, zlatne zahode i Zagrebačke ceste...



Većini Hrvata bilo je smiješno i simpatično kada bi na ozbiljne optužbe Bandić odgovarao da "nije Batman", da pije "vodu kao žaba", da će "pojesti snijeg", da zna da je kriv i kad "umre golub na Trgu" da je "lovina već 14 godina" da je "Hrvat" i da je "katolik".

Na pitanje o teškom financijskom stanju Grada Zagreba pričao je anegdote, umjesto političkih analiza nizao je basne, a na ekonomske pokazatelje nabacio bi dosjetku o svom psu Rudiju. Na "how are you" odgovarao je s "ke". I za veliki broj glasača bio je - simpatičan.

Bandićeve prijetnje  .

"Bilo je i većih muda od tvojih. Nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama. Bilo bi ti bolje da počneš vjerovati u Boga jer će te kazniti. Mogao bi se tu dolje poskliznuti i slomiti nogu ili bi se nekome od tvojih moglo nešto dogoditi. Možeš to sve napisati", rekao je Bandić sada već bivšem novinaru Vojislavu Mazzoccu u jednom od svojih "medijskih nastupa" koji su i dan-danas ostali u "simpatičnom" sjećanju za niz Zagrepčana.

Bandić je volio i psovati pa je tako kolegici Pavić doviknuo: "Glupačo, j...ti mater". Za aktivista Tea Celakovskog govorio je da ga "bog j... bolesnog". Umjesto komentara o svojim psovkama odgovarao je da su ga "odgojili" franjevci.

Divno je lagao

Bandić je volio lagati i to mu se opraštalo. Posebno sklona oprostu bila je politička desnica koja je preobraćenika Bandića uzdizala na pijedestal. Odmah su mu 2009. godinu zaboravili SDP: Ništa im nije bio manje drag ni kada je prije dvije godine nosio na reveru bedž Josipa Broza Tita.

"Nisam nosio nikakav lik i nikakav bedž Josipa Broza Tita. Odakle Vam to? Zašto insinuirate i lažete?", derao se Bandić na novinare. Ostaje je pri svom i nakon što smo objavili fotografiju. Autentičnu.

Uvijek je bilo "zašto baš sada"

Nije volio ni novinare Indexa, koje je otvoreno izbjegavao u svojim kampanjama nakon što smo otvorili niz afera te dokazali laži u kampanji vezane uz njegov ratni put, člansku iskaznicu, financiranje Ivice Todoriće, nepoznavanje engleskog jezika te naposljetku zbog podsjećanja na sve njegove afere i istrage zbog čega je morao raditi izvanredne konferencije za novinare na središnjem zagrebačkom trgu.    

I uvijek je bio showman. Kao što će sada njegovi simpatizeri izvući priču da je uhićen zbog toga jer je s "Papom pričao o izborima", jer se slučaj Perković stavlja se strane i zbog toga jer bi napravio "dar-mar" na izborima, tako se i u prošlosti vadio na "zašto baš sad".

"Ta priča o Strojarskoj ulici  se poteže zato jer Bandić ide na izbore, navodno će ga podržati Crkva, pa tu onda treba malo 'probušiti gumu", govorio je Bandić prije godinu dana. Niti ga je podržala Crkva, niti mu je itko bušio gume. Nema veze! To je Bandić.

Ideja o Holdingu davno je neslavno propala



Bandić se godinama predstavljao kao veliki radnik s kojim bi Hrvatska napokon počela funkcionirati kao država. No, bio je to samo jedan od njegovih "spinova".

Najveći projekt Bandića u Gradu Zagrebu bilo je objedinjavanje svih gradskih tvrtku u jednu megatvrtku - Zagrebački holding. Osim što objedinjavanje nije nikada polučilo prave rezultate jer se tvrtka ubrzo našla u velikim financijskim dubiozama, Holding je postao sinonim za korupcijske afere.

Gradonačelnik Hrvatske za Josipovića

Nastup na sljedećim parlamentarnim izborima najavljivao je pod sloganom "gradonačelnik Hrvatske", a iz njegovih izjava moglo se zaključiti i da ponovno ima ambicije kandidirati se za predsjednika države. No, nije bilo tako. Davao je podršku Ivi Josipoviću. Njegovim glasačima u to vrijeme bitnije od podrške Josipoviću bila je podrška inicijativi Željke Markić.

Nakon svih laži, podmićivanja, psovki, izvrdavanja, malverzacija, izbjegavanja i više od 200 kaznenih prijava anketa je pokazala da više od polovice građana Hrvatske, njih čak 55 posto, Milana Bandića i dalje doživljavaju kao pozitivca. Neki misle i da je mučenik pa tako dvije trećine misli da je Bandićevo uhićenje rezultat političkog naloga.

Biti kao Goebels, samo bolji

"Moj san je bio da budem Goebels. Ako ne najuspješniji, onda izvrstan u svom poslu", rekao je Bandić za sebe u ožujku 2009. godine.

Izvor Index.hr