<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mekdonalds se mijenja iz korijena?

Mekdonalds će se izgleda uskoro promijeniti iz korijena, jer je prvi čovjek kompanije najavio drastične zaokrete nakon razočaravajućih poslovnih rezultata.

23. oktobar 2014, 12:00

Predsjednik Don Tompson je najavio "veliku reviziju strukture kompanije i radnih praksi" nakon što je pad profita u prethodnom kvartalu potvrdio negativan trend.

Najpoznatiji lanac restorana na svijetu doživio je znatan pad prihoda i profita u odnosu na prošlu godinu, a u prvi mah su okrivljeni jaka konkurencija u SAD i skandali u Kini.

Ipak, predsjednik i izvršni direktor Mekdonaldsa kaže da je potreban drugačiji pristup poslu.

Mekdonalds je upisao pad neto zarade od čak 30 odsto, na 1,07 milijardi dolara, a uporedo s tim došlo je i do pada vrijednosti akcija Mekdonaldsa od dva posto, što je bio znak za uzbunu.

Tompson je izjavio da kompanija već radi na hitnom odgovoru na ovakvu situaciju, "odgovoru neophodnom da se unaprijedi poslovanje".

"Naša sposobnost da izdržimo sve ove faktore jeste potvrda snage i izdržljivosti brenda, kao i čvrstine našh finansijskih temelja, ali smo po svim mjerilima podbacili, i to daleko ispod očekivanja. Potrebno je povlačenje odlučnih poteza kako bismo napravili fundamentalne izmjene u načinu na koji pristupamo svom poslu", rekao je Tompson.

Kako navode američki mediji, postoje tri stuba nove strategije Mekdonaldsa:

- "generalni remont" čitavog koncepta restorana, što podrazumijeva "unapređenje restoranskog menija i iskustva mušterija na viši nivo", kako bi se ponuda "uskladila sa potrebama današnjih potrošača",

- nova digitalna strategija koja bi olakšala narudžbine i plaćanje i uvođenje novih načina plaćanja kao što je "Epl pej" i

- revizija strukture kompanije i resursa uloženih u ključne inicijative kojima se podržava "predviđeni dugoročni rast".

I marketinški sektor bi trebalo da doživi velike promene i kampanje će se ubuduće fokusirati na "kvalitet hrane, transparentnost brenda i ljudske inicijative".

Trebalo bi da bude razvijen i jednostavniji meni za cijeli svijet.

Sve to znači da bi uskoro Mekdonalds mogao da bude potpuno drugačiji nego danas.

"Razumemo koliko su ozbiljni izazovi pred nama i na njih odgovaramo na najhitniji način", rekao je Tompson.