<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Medijski linč Gorana Jevtića: Ima li granica u trci za profitom?

Blic, Kurir, ali i pojedini drugi mediji su, zarad čitanosti, izložili jednu ličnost, ovog puta javnu, linču velikog dela javnosti time što su senzacionalistički unapred presudili Jevtiću iako je formalna istraga i dalje u toku.

23. oktobar 2014, 12:00

Dnevni list Blic objavio je u broju od 22. oktobra vest pod naslovom „Krivična prijava protiv umetnika – Glumac Goran Jevtić mi obljubio sina“.

Portal lista Kurir otišao je korak dalje i ono što je u Blicu bila tvrdnja oca navodno obljubljenog dečaka preinačio u činjenicu pod naslovom „ŠOKANTNO: Glumac Goran Jevtić obljubio maloletnika?!”

Oba medija su na najgrublji način glumca praktično unapred osudila uprkos neveštim pokušajima da se ograde, prvi citiranjem oca dečaka, a drugistavljanjem interpunkcijskih znakova na kraju tendencioznog naslova, inače praksom za koju novinari i urednici domaćih medija očigledno smatraju da ih automatski lišava odgovornosti za bilo šta što napišu.

Blic je, prilikom objavljivanja vesti na svom sajtu, pokušao da ublaži vest naslovom“Optužio glumca Gorana Jevtića da mu je obljubio maloletnog sina”, ali je šteta već bila učinjena.

jevtic

Na skandalozan postupak Blica reagovali su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Saopštenje UNS-a:

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je dnevni list „Blic“ današnjom naslovnom stranom grubo prekšio Kodeks novinara Srbije.

„Blic“ je uprkos dužnosti da poštuje pretpostavku nevinosti, na naslovnoj strani lista objavio tvrdnju da je glumac Goran Jevtić obljubio maloletnika.

List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava Gorana Jevtića, bez obzira što je Jevtić javna ličnost.

UNS ističe da su mediji, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i da ne smeju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude.

UNS smatra da novinari „Blica“ nisu pristupili poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog dela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvek proveravaju u Tužilaštvu.

Saopštenje NUNS-a:

Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje najoštrije kritike uredništvu dnevnika Blic zbog teksta kojim se sugeriše da je poznati glumac obljubio maloletnika.

NUNS smatra da je ovim skandaloznim tekstom, domanantno najavljeni na naslovnici, Blic grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva.

Blic svoj tekst zasniva na krivičnoj prijavi oca maloletnika – navodne žrtve. Pored toga, Blic se poziva i na neimenovani izvor iz nadležnog tužilaštva koji je potvrdio da je prijava podneta i da je “slučaj u fazi proveravanja navoda iz krivične prijave”.

Uprkos napomeni da je tužilaštvo “poslalo predmet na proveru u policiju” Blic je objavio više fotografija, ime i prezime i biografske podatke glumca.

Podsećamo da Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara “da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude”. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog.

Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca krivičnog dela ukoliko se otkrije njegovidentitet, posebno mora da ima u vidu težinu mogućih posledica u slučaju eventualne greške u izveštavanju.

Tendenciozno pisanje, pa čak i oprema tekstova, može po pomenute aktere imati nesagledive posledice, ne samo po lični i profesionalni ugled, već i po njihovu ličnu bezbednost. O tome svedoče samo neki od Fejsbuk komentara na vest o Goranu Jevtiću koje smo izdvojili:

jevtic komentar

jevtic komentari 02

jevtic komentari 03

jevtic komentari 04

Blic, Kurir, ali i pojedini drugi mediji su, zarad čitanosti, izložili jednu ličnost, ovog puta javnu, linču velikog dela javnosti time što su senzacionalistički unapred presudili Jevtiću iako je formalna istraga i dalje u toku. Ta istraga može pokazati da je glumac nevin ili kriv, ali upravo su nadležni organi ti koji o tome odlučuju, a ne mediji.

Blic, Kurir i drugi mediji koji su preneli Blicovu informaciju prekršili su kako Kodeks novinara Srbije, koji nalaže poštovanje pretpostavke nevinosti, te da niko nikoga ne sme proglasiti krivim pre donošenja sudske presude, tako i Ustav Republike Srbije, koji u članu 34. kaže:

“Svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda.”

Mediji u Srbiji već godinama krše sve moguće smernice Kodeksa novinara Srbije, koji ostaje kao idealni model kako bi novinari i urednici trebalo da se ponašaju. Ipak, oni od slučaja do slučaja pokazuju da diktat profita gotovo da ne poznaje granice i da nema priče, utemeljene ili neutemeljene, koja nije dobra za objavljivanje ukoliko će doneti čitanost.

Blic i Kurir su, međutim, u ovom slučaju prekršili i Ustav države u kojoj posluju i shodno tome bi trebalo da budu pozvani na utvrđivanje odgovornosti pred zakonom. U tabloidiziranoj javnoj sferi Srbije, možda je to jedini način da mediji počnu da rade po savesti i uz poštovanje etičkih normi na koje su, uprkos svemu, i dalje obavezni, koliko god im profitni imperativ bio u prvom planu.

FOTO: MC.RS


posmatrac.rs