<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ponovo problemi sa gasom u BiH, Rusija dodatno smanjila isporuku

BH-Gas

U Bosni i Hercegovini je jučer došlo do dodatnog smanjenja isporuke gasa iz Ruske Federacije, a nakon što je 7. oktobra ove godine umanjena isporuka gasa za čitavu Evropu, potvrđeno je iz BH-Gasa, prenosi Anadolu Agency (AA).

23. oktobar 2014, 12:00

 Dodatno smanjenje isporuke gasa za BiH dovelo je do poteškoća u isporukama prema kranjim potrošačima.

Kako navode iz BH-Gasa, od uvoznika gasa, kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo, dobili su zvanično obavještenje upućeno od Gazprom Exporta da do smanjenih isporuka gasa dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone.

U BiH do sada nisu izgrađena skladišta gasa, iz kojih bi se neko vrijeme, u slučaju naglog prekida isporuke, mogao koristiti gas neko vrijeme. Dakle, radi se o velikoj investiciji čija realizacija bi potrajala nekoliko godina.

BH-Gas za sada ima ugovor sa jednom kompanijom o isporuci gasa u kriznim situacijama, a od početka ove godine radi na iznalaženju drugih alternativnih rješenja koja će pojačati sigurnost snabdijevanja.

“Tokom jučerašnjeg dana BH-Gasu su isporučene za 35 posto manje količine gasa od naručenih. BH-Gas intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Dugoročno gledano, radimo na razvoju alternativnih pravaca snabdijevanja gasom, kao i izgradnje skladišta gasa, što prije svega ovisi o interesima i spremnosti države, te nižih organa vlasti. Država će morati stati iza ovih projekata, kako bi osigurala dugoročno energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine”, navode iz BH-Gasa.