<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi holivudski talas - oživljavanje Diznijevih klasika

Diznijevi crtani filmovi već decenijama obilježavaju djetinjstva širom svijeta, od "Snježane" iz 1937. godine, do aktuelnog hita "Frozen".

24. oktobar 2014, 12:00

Dizni je odlučio da neka od legendarnih djela iz druge polovine 20. vijeka pretvori i u "žive" filmske verzije. „Knjiga o džungli“, „Pepeljuga“, „Ljepotica i zvijer“ i „Dambo“ samo su neki od animiranih klasika, bazirani na folkloru i bajkama, koji će u predstojećim godinama biti adaptirani za veliko platno.

Nakon uspješne Bartonove adaptacije „Alise u zemlji čuda“, koja je zaradila više od milijarde dolara, i moderne verzije „Uspavane ljepotice“ sa Andželinom Džoli kao "Grdanom", Dizni je u ovome prepoznao i dobar posao.

Filmska verzija „Pepeljuge“ zakazana je za mart sljedeće godine, a glavna uloga je prvobitno ponuđena Emi Votson, ali je ona odbila, pa je izbor pao na Lili Džejms, poznatu po angažmanu u „Downton Abbey“.

Planirana su čak dva rimejka „Knjige o džungli“. Za jedan je zadužen Dizni, dok će drugi izaći iz studija "Vorner Bros". Premijera Diznijeve verzija je zakazana za oktobar 2015, a film će biti rađen u kombinovanoj tehnici - sa živim glumcima i CGI animacijom.

Vorner Bros je svoju verziju nazvao „Knjiga o džungli: Početak“ i objaviće ga godinu dana nakon konkurentske verzije.

Po uzoru na „Grdanu“ radi se film koji će pratiti zloglasnu Kruelu de Vil iz „101 dalmatinca“. Za sada nema mnogo poznatih informacija za ovaj projekat, osim što će se na mjestu izvršnog producenta naći Glen Klouz, koja je tumačila ulogu Kruele u filmskoj adaptaciji iz 1996.

Diznijevu verziju čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena „Mala Sirena“ (onu sa srećnim krajem), adaptiraće studio Univerzal, a režiju će potpisati Sofija Kopola, dok bi Tim Barton navodno bi trebalo da radi na adaptaciji „Pinokija“.

Iako se pretpostavlja da je komercijalna strana dobro proračunata, vrijedi istaći da rijetko kada rimejk ili adaptacija mogu da se mjere sa originalom, pa će vjerovatno biti mnogo onih koji su odrastali uz ove klasike, a koji neće biti oduševljeni ovim novim holivudskim trendom.


Filmsko adaptiranje Diznijevih crtanih filmova nije najnovijeg datuma. Naime prvi primjer ovakvog poduhvata je „101 dalmatinac“ iz 1996. godine, sa Glen Klouz, Džefom Denijelsom, Džoel Ričardsonom i gomilom malih dalmatinaca. 2000. urađen je nastavak pod imenom „102 dalmatinca“.