<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka traži četvrtu industrijsku revoluciju

Evopa bi trebala postati globalni lider u digitalnom svijetu, a Njemačka treba razviti kompjutoriziranu industrijsku proizvodnju, tzv. industriju 4.0, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na 8. njemačkom IT summitu u Hamburgu ove sedmice, prenose evropski mediji.

24. oktobar 2014, 12:00

"U sektorima kao što je proizvodnja čipova svjetsko tržište je daleko ispred nas", kazala je Merkel. "Ako poveže digitalne tehnologije s industrijskim proizvodima i logistikom, odnosno industrijom 4.0, Njemačka ima izglede da preuzme vodstvo", istaknula je, prenosi EurActiv.

Cilj industrije 4.0 je pametna tvornica (smart factory) koju karakterizira prilagodljivost, učinkovito korištenje resursa i ergonomika te integracija klijenata i poslovnih partnera u poslovni proces. Kod većine industrijskih poduzeća u Njemačkoj pametna tvornica važan je sastavni dio poslovne strategije, ali u praksi tek svaka peta tvrtka upravlja svojim proizvodnim pogonima i poslovnim jedinicama preko umreženih IT-sustava.

Stručnjaci smatraju da bi industrija 4.0 ili četvrta industrijska revolucija mogla postati stvarnost za 10 do 20 godina.

Merkel je jasno naglasila da više ne želi da Europa stalno kaska za SAD-om i Kinom u digitalnom sektoru.

Da bi u tome uspjela, Europa treba izabrati pravi smjer, kazala je.

Kancelarka se nada da će zajedno s drugim državama članicama EU-a dogovoriti novi zakon o zaštiti podataka početkom 2015.