<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko nije jeo viršle iz crvenog kioska ne zna šta valja!

RETRO

Ako ste imali prilike da jedete viršle sa senfom u zemički, koje su se nekada prodavale u crvenim PKB kioscima, sigurno pamtite taj predivan, nezaboravan ukus!

24. oktobar 2014, 12:00

Te viršle (i ljutkaste kobasice) u zemički bile su nekada najpoznatija brza hrana na čiji pomen svi imaju istu reakciju: “One su pucale kada se zagrizu, takvih više nema!”

I zaista, viršle skuvane u tom malom, crvenom kiosku imale su bitno drugačiji ukus od istih takvih koje su se prodavale u mesarama i kuvale kod kuće. A tek senf! Taj senf je imao veoma specifičan ukus, kao nijedan drugi. Bio je tečniji jer su prodavačice u posudu sa senfom dodavale vodu i malo sirćeta. Otuda taj nezaboravni ukus!

“I dan-danas osećam onaj predivni ukus viršli koje sam kupovala u crvenom PKB kiosku na Tašmajdanu. Sećam se rešoa sa dve ringle, na kojima su se kuvale viršle i kobasice u izgrebanim loncima od rostfraja. Sećam se bucmaste prodavačice u belom, jogurta u tetrapaku, ovalnih zemički i senfa koji curi. Sećam se mirisa… Šta bih dala da mogu još samo jednom da osetim taj ukus!” – sjeća se jedna četrdesetogodišnja Beograđanka.

Čuveni PKB-ov crveni kiosk, sa nezaboravnim viršlama, pojavio se na našim ulicama početkom 70-ih. Međutim, krajem 80-ih krenulo je “privatno preduzetništvo”, kiosci sa pljeskavicama su počeli da niču svuda, a PKB-ove viršle i kobasice ubrzo su prestale da se prodaju. Samo ih jednog dana više nije bilo. Ostalo je sjećanje…

Izvor Nostalgicno.com

Vezan tekst

Sjećate li se ovog zelenog karmina?