<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mobilni ipak utiču na mozak

<p>Iako više energije može značiti i potencijalno brži rast ćelija tumora, u poslednjih deset godina nije dokazano da elektromagnetno polje mobilnog telefona može izazvati tumor.</p>

23. februar 2011, 12:00

Istraživanje objavljeno u časopisu Američke medicinske asocijacije potvrdilo je ono na šta su mnogi sumnjali - dugo razgovori putem mobilnog telefona utiču na mozak. Ali, ne nužno negativno.

Rezultati istraživanja pokazali su da je nakon 50-minutnog razgovora metabolizam mozga u malom delu blizu antene bio za 7 posto brži, a istraživanje je sprovedeno na uzorku od 47 ljudi koji su praćeni godinu dana.

Iako više energije može značiti i potencijalno brži rast ćelija tumora, u poslednjih deset godina nije dokazano da elektromagnetno polje mobilnog telefona može izazvati tumor.

"Ne znamo da li ovo može biti štetno ili može imati potencijalne pozitivne efekte", rekla je dr Nora Voklov, koja je predvodila tim koji je sproveo istraživanje.

"Kada imate ovakve podatke, ne možete ih ignorisati. Moramo se voditi objektivnim podacima, a postoje podaci koji pokazuju da je ljudski mozak osetljiv na elektromagnetne talase, sviđalo se to nama ili ne. Sada, moramo da shvatimo da li je to dobro ili loše", rekla je dr Volkov.

Iako štetnost nije dokazana, dr Voklov kaže da je ona kupila slušalicu kako ne bi morala da drži telefon blizu uha dok razgovara.

"Želim da igram na sigurno. Šta mogu da izgubim?", rekla je ona za časopis Time.