<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hotelski doručak doista može izgledati primamljivo, ali čuvajte se zamki

Kad sve izgleda tako fino...

25. oktobar 2014, 12:00

Između raskošnog doručka u sobi i naizgled beskrajnog švedskog stola, doručak u hotelu svejedno zna biti prilično varljiv obrok. Evo što izabrati, a što biste svakako trebali preskočiti.

Loše: Jaja s burritom

"Burrito sadrži dovoljno ugljikohidrata da nahrani cijelu vojsku", ističe nutricionist Christopher Mohr. Tortilja u koju su umotani sastojci će vas zavarati, no u biti je izuzetno velika, te može sadržavati 300 kalorija i 50 grama ugljikohidrata. Uz to, neke tortilje mogu sadržavati umjetne boje i hidrogena ulja.

Bolje: Jaja


Radije odaberite sama jaja, i to pripremljena na način koji preferirate: kajgana, na oko, kuhana, samo birajte. "Bjelančevine u jajima će vas zasititi pa ćete manje jesti za ručak, pa čak i večeru. Tako bar tvrde istraživanja", tvrdi Mohr. Jedno istraživanje potvrdilo je da su osobe koje paze na prehranu, a koje su doručkovale jaja, izgubile 65 posto više na težini nakon osam tjedana dijete, od onih koji su doručkovali jednako kaloričan doručak u obliku nekog pekarskog proizvoda.

Loše: Palačinke

Ako biste pojeli samo jednu, to još i ne bi bilo toliko loše, no tko je ikad pojeo samo jednu palačinku? Uz to, najčešće ih mažemo različitim namazima ili pekmezima, te se kalorije i šećer samo slažu. Također, u hotelima obično nemate na raspolaganju neke zdrave vrste sirupa, pa ćete navaliti na slatko i povećati šansu za oboljenje od dijabetesa tipa 2.

Bolje: Zob


Ako želite ugljikohidrate, navalite na zob. Zobena kaša će vas više zasititi nego bilo koje pahuljice, i to čak i ako konzumirate jednak broj kalorija. Pojačajte osjećaj sitosti tako što ćete dodati mlijeko, a na vrh dodajte malo cimeta, kako bi regulirali razinu šećera u krvi.

Loše: Slatki kruščići

Naravno, oni djeluju jako nevino, no ako sadrže voće u sebi mogu sadržavati do 500 kalorija po šniti, pogotovo ako dolaze iz fast-food pekare unutar hotela. Bolje bi vam bilo da jednostavno pojedete čokoladni kolač.

Bolje: Cjelovito zrnati pšenični tost ili raženi kruh


Ako gledate s čime bi namazali ovu ukusne vrste kruha, potražite maslac. Kruh će vam pružiti potrebnu količinu ugljikohidrata dok će vam maslac osigurati zasitne masti.

Loše: Biskvit s umakom

U većini umaka nagomilane se velike količine ugljikohidrata. Zato valjda i jesu tako ukusni i fini. Jedna žlica sadrži oko 60 posto dnevne doze natrija, te pola preporučene doze masti, pa možete očekivati žgaravicu i napuhanost.

Bolje: Engleski muffin s jajima i sirom

Kad želite malo 'jači' doručak, odaberite ovu opciju. U usporedbi s nekim drugim pecivima, s ovim muffinom ćete unijeti puno manju količinu soli i kalorija u organizam, a jaja će vam pružiti potrebne bjelančevine.

Loše: Jogurt od jagoda s granolama

Granole mogu biti iznenađujuće slatke i pune kalorija. Iako bi serviranje trebalo činiti četvrtinu šalice, vi vjerojatno ubacujete više od toga u svoju zdjelicu, a ako dodate "voćni" jogurt (kako to zvuči zdravo), znajte da ste upravo unijeli mnogo dodatnog šećera u tijelo.

Bolje: Jogurt s bobičastim voćem


Preskočit ćete nepotreban dodani šećer, te zadržati dovoljno bjelančevina iz jogurta i vlakana iz voća. Ako vam ipak nedostaje malo slatkoće, 'pojačajte' ga tako što ćete dodati žličicu meda.