<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vrijeme u BiH: Kiša, sunce, prvi minusi, bioprognoza

Pročitajte vremensku prognozu za narednih nekoliko dana...

25. oktobar 2014, 12:00

Danas u Bosni pretežno oblačno, rijetko sa slabom kišom prije podne. U Hercegovini više oblačnosti prije podne, u drugom dijelu dana sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 18 °C.

U nedjelju u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni pretežno oblačno vrijeme. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 18 °C.

U ponedjeljak
u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni prije podne pretežno oblačno, po kotlinama će biti magle. U drugoj polovini dana u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 1 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 18 °C.

Biometeorološka prognoza

Subota - Uz stabilnije vremenske prilike, porast vrijednosti atmosferskog pritiska i povremene sunčane intervale tokom dana, većina populacije će se ugodnije osjećati. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti. Jutarnji sati će biti prohladni, o čemu bi trebali povesti računa i adekvatno se odjenuti.

Nedjelja - Uz duže sunčane periode, opšta slika će biti ljepša u cijeloj zemlji. Astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima trebaju biti oprezniji i reducirati boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim satima, dok će tokom dana, uz porast temperatura zraka, biti ugodnije. U Bosni bi duže zadržavanje magle i naoblake tokom prijepodneva, moglo uzrokovati poteškoće kod meteoropata.

Ponedjeljak - Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a poteškoće kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti. Obzirom da će biti prohladno tokom jutarnjih i večernjih sati, u Bosni i maglovito, neophodno je prikladno se odjenuti i suzdržati se od jačih aktivnosti, naročito hronični bolesnici. Na jugu će, uz duže sunčane intervale i više temperature u odnosu na ostatak zemlje, biti najugodnije.