<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta niste znali o Ronaldu i Mesiju?

El klasiko

Neka ovo bude vrsta testa pred "El Klasiko", ali i da budete pametni ako u društvu gledate današnju utakmicu. Ovo su neke manje poznate činjenice o dvojici najboljih na svetu...

25. oktobar 2014, 12:00

Krenućemo od Kristijana. Da li ste znali da:
1. Ime je dobio po Ronaldu Reganu, američkom predsedniku. Ali ne zbog toga što je Regan bio stanovnik Bele kuće, već jer je njegov otac voleo filmove u kojima je glumio pre nego što je postao prvi čovek SAD.

2. Ronaldo je neprilagođen, to je bilo prvo što su zapazili kada je stigao sa svog ostrva u fudbalsku školu Sportinga. Jednom je srušio sto nastavniku koji ga je ismevao zbog naglaska. Izbacili su ga iz škole. "Ne trpi autoritet", ocenjivali su ga treneri.

3. Ronaldov otac je bio alkoholičar, preminuo je zbog problema sa jetrom. Mnogi kažu da nije imao nikakav uticaj na njegovo vaspitanje i da Kristijano kao očinsku figuru uvek navodi Ser Aleksa.

4. On nije voleo "sedmicu", čak se bunio i želeo 28, ali je Ser Aleks naredio da preuzme mitski broj u Junajtedu.

5. Na transfer u Real presudno je uticala majka Dolores koju Ronaldo voli najviše na svetu. Nije se radilo o novcu, Dolores je veliki navijač Reala, a najvažnije je da sin bude što bliže kući. Kažu i da joj se nije dopadalo društvo koje je Kristijano imao u Mančesteru i da je smatrala da će ga u Madridu lakše kontrolisati.

6. Iako ga mnogi ne vole on je fudbaler koji je poklonio najviše novca u dobrotvorne svrhe. Često plaća operacije deci, a prodao je i "Zlatnu kopačku" na aukciji kako bi pomogao mališanima Gaze. Kažu da je razlog za to što je odrastao u disfunkcionalnoj porodici, i što mu je brat Ugo bio narkoman koji je uspeo uz Ronaldovu podršku da se izleči.

7. Ronaldo ima sestre od kojih je jedna pevačica u pokušaju. Žestoko se posvađala sa Kristijanom kada je želela da uđe u rijaliti "Veliki brat". Ronaldo smatra da je to prodavanje intime.

8. Ne pije nikada alkohol ni na proslavama, pogađate zbog čega.

9. Imao je operaciju srca u 15. godini i to laserom jer je posle pregleda ustanovljena srčana mana. Da je nastavio da igra sa tom anomalijom bilo bi veoma rizično.

10. "Ko da više golova ostaće u akademiji", rekli su Kristijanu i njegovom drugu iz ekipe Albertu Fantrauu. Albert je u jednoj akciji mogao da postigne gol, ali je dodao loptu Ronaldu i posle meča mu rekao da je to pravda jer je Kristijano bolji. Albert nije uspeo u fudbalu, ali ima sve, živi veoma dobro, zahvaljujući pogađate kome...

Hajde da pričamo o Mesiju. Jeste li znali da:

1. Rođen je u istom mestu kao Če Gevara, otac Horhe je radio u čeličani, Leo i njegova porodica su poreklom iz Italije i Mesi senior koji je treniralo lokalni tim klinaca je sanjao da će njegov tim zaigrati u Seriji A, u zemlji predaka. Porodica Mesi je imala simpatije za Inter.

2. U 11. godini je Leu konstatovao poremećaj rada hipofize i prepisana terapija koju nije sproveo. Razlog je što je za lekove bilo potrebno blizu 1000 dolara mesečno, novac koji nisu mogli ni da sanjaju. Tek dve godine kasnije prelaskom u Barselonu bio je u prilici da se leči. Prvi ugovor je potpisao sa Čarlijem Reksačem i to na salveti iz restorana, čime je nekadašnji direktor želeo da pokaže Leovom ocu da je spreman da odmah potpiše obavezu.

3. Mesi je mogao da igra za Španiju jer ima pasoš od 2005. Tada je debitovao za Argentinu protiv Mađara, Markus Merk ga je isključio na prvoj utakmici jer je procenio da je laktom udario protivničkog igrača koji ga je vukao za dres. Inače, Španci su i ranije pokušavali da privole Lea da igra za mladu reprezentaciju što ga ne bi obavezivalo da konačno izabere Španiju, ali od početka je bio uporan, samo Argentina.

4. Iako je Argentinac i zna se ko mu je najveći protivnik, on uživa u brazilskoj muzici, najviše voli sambu. Zemljaci mu to ne zameraju.

5. Argentinac je poznat kao veliki vernik, dan kada je upoznao zemljaka Papu smatra za drugi najznačajniji u životu. To se desilo 2013. Inače, najsrećniji dan mu je bio kada se rodio Tijago 2012. Njegov sin je već "socios", ali ne Barselone već argentinskog Njuelsa.

6. Leo mrzi da razgovara telefonom. Pričaju da je veoma stidljiv u kontaktu sa ljudima, ali nije poznato zbog čega ne voli ovu vrstu komunikacije. Sa većinom komunicira SMS porukama. Znate li šta još mrzi? Da gleda snimke utakmica u kojima on igra, ili emisije o sebi.

7. Njegov način radovanja, ruke i pogled ka nebu su u stvari poruka baki za koju je bio veoma vezan i koja je umrla kada je imao 10 godina.

8. Leo je odličan kuvar, ali samo kada je u pitanju roštilj. Da može svaki dan bio jeo šnicle i spremao za najbliže prijatelje. Verovatno znate da mu je najbolji prijatelj u svetu fudbala Kun Aguero sa kojim je cimer iz mlade argentinske reprezentacije, iako Kun kada su se upoznali 2005. nije nikada čuo za njega. U Barseloni najbolji prijatelj mu je bio Pinto, rezervni golman. Sada uglavnom provodi vreme sa Maskeranom.

9. Mesi ne govori dobro katalonski, i izbegava da priča, osim kad je pijan. A to je retko, jedino kada Barsa slavi titule. On sa saigračima priča na španskom koji većina Katalonaca čak bolje govori nego maternji.

10. Mesi je najveća spavalica na svetu, a za to su krivi lekovi. Naime, kao mlad, kada se lečio od poremećaja, morao je što više da spava jer se tada ćelije regenerišu brže. Ta navika mu je ostala, priča se da spava 12 sati dnevno i da praktično jedino što radi je spavanje, igranje sa Tijagom, PES za koji je fanatik i treninzi...

Koliko ste od ovoga znali?

Preuzeto sa sportske.net