Haris Jusufović: Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu

Istina

Haris Jusufović: Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu

Piše: Haris Jusufović

Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine.

 

Neću da govorim o opsadi Sarajeva, ne želim. Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine. Neko drugi treba da se suoči sa tim, neko drugi treba svojoj djeci reći istinu da je samo za vrijeme opsade ubijeno 1600 njihovih vršnjaka, ali ja ne. 

Ja sam sretnik koji je preživio opsadu grada, to mi je dovoljno.

 

Neću da govorim o manipulacijama brojem srpskih žrtava u Sarajevu sa jedne i druge strane. Neću da slušam priče o "sistematskom zločinu u kome je pobijeno 6500 Srba" i "svega 30-tak ubijenih Srba od odmetnutog ludaka".

 

Ja hoću da govorim istinu. Ja hoću da čujem istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu? Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac, i kakva je politička pozadina ratnog zločina koji se desio u Sarajevu? Želim da znam zašto su odvedene moje komšije u gluho doba noći? Želim da znam ko je ubio dvije djevojčice na Grbavici dok su se igrale? Želim da znam broj ubijenih Srba u Sarajevu? Kažu nije važan broj ubijenih ljudi, važan je čin zločina. Ne slažem se, pored samog čina zločina i te kako je važan broj ubijenih.

 

Kako govoriti o tome, kako se suočiti sa ratnim zločinom nad Srbima u Sarajevu, ako ne možemo nakon 19 godina od završenog rata utvrditi osnovne činjenice o naredbodavcima zločina i broju žrtava? Zašto se šapuće od uha do uha da se broj srpskih žrtava u Sarajevu kreće između 600-700? Zašto se konačno ne izađe u javnost sa tim podacima pa da počnemo čistiti svoje dvorište? Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?

 

Upravo zbog svih ovih pitanja, na koji nemam odgovor, danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer želimo da se prekine zavjet šutnje u ovom gradu. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer danas je godišnjica ratnog zločina na Kazanima. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa da saperemo ljagu da je 20 000 Sarajlija došlo na dženazu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci na mezarju Kovači.

 

Stajali smo i za sve druge koji nisu izašli sa nama iz straha ili nelagode, ali će doći iduće godine. Doći će siguran sam u to, jer čast je biti sa ljudima koji drže transparent ispred sarajevske katedrale. Doći će da pogledamo u suzne oči toj divnoj gospođi koja je izgubila roditelje. Ne, nije naš problem genocid u Srebrenici, nije naš problem ni masovna grobnica Tomašica. Neko drugi mora da pogleda u suzne oči nane Have Tatarević i hiljada srebreničkih majki, ali to nismo mi.

 

Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista. 

 

U Sarajevu, 25.10. 2014

 

 

 

 

Komentari na tekst (127)
Objavljeno:
Citam komentare i nikako mi se ne da a da ne zapitam. Kako je to poceo rat po vama tzv "Bosnjacima"? Ko je to ubio srpskog svata i to bas u Sarajevu? Pa posle trazite izgovore za ovo ili ono.
Objavljeno:
Po nekima je jako lijep osjecaj udariti nekoga s ledja, oboriti ga na zemlju i tuci medjutim kada taj neko koga ste oborili uspije nekako da ustane, onda zaista imate problem.
Objavljeno:
Ma jebo vaš više rat. Koliko god dobre ili lose namjere bile, dokle god ga spominjete nikad buducnost necete imati. Bilo je nešto dobro, to je se razjebalo. Prihvati to ili se ubij, ako ne možeš. Kako, zašto na koji nacin, nije više bitno. Rjesavajte današnje probleme i polemike a ne one iz proslosti. Gedajte kako da se rjesite lopova, feudalaca, novopecene elite koja morala nema i koja smatra da je drzava samo njihova, koja te ocjenjuje po imovini i socijalnom polozaju koji si stekao. Gledajte da napravite opet neku lijepu drzavu, gdje ljudi mogu zivjeti a ne prezivjeti, gdje djeca imaju buducnost i perspektivu a ne samosan da bjeze vani. A ako samo gledas unazad, ne vidi provaliju pred sobom...
Objavljeno:
Zaja...sustinu, potkrijepljenu istinom si iznio...razlog se moze razloziti,ali od smrti se ne moze pobjeci...Razbiti onakvu gromadu,a da niko ne nastrada,,,istina nije dala da se tek tako prevari,neko je morao platiti laz...I danas glupi narod placa...i ne obraca paznju na silna groblja...Jednom nesreca kad se zakotrlja,rijetko ko ostane neokrznut...samo sto smo mi i bukvalno unakazeni...dragi Zaja...al hajd ti to Gordanu i slicnima podvuci...kad tvrdoglav se uvijek samo svog racuna drzi....
Objavljeno:
Dzabe vam je sada cviliti.Trebalo je na vrijeme pametovati.Svi ste se zaklinjali u Tita i plakali za njim a niste htjeli raditi onako kako vas je ucio i savjetovao.Niste htjeli znati da je Tito uspio zavrsiti bravarski zanat,da je govorio 4 svjetska jezika,svirao klavir,bio uspjesan vojnik koji je znao pobjediti bagru i satrti ih do kraja,uspjesan drzavnik koji je od svoje drzave i njenih naroda napravio to da ih je cijeli svijet postivao i volio sto je dokazano ko i koliko je drzavnika doslo da se oprosti i daju svoje postovanje na sahrani tog velikana. Sila i moc koje su se docepali poslije njega,predvodili su veleizdajnici koji nisu i nikad nece odgovarati za krvoprolice i rascupavanje Titinog djela a to su: 1-Predsjednik Predsjednistva SFRJ i vrhovni komadant-kao predsjednik Predsjednistva_STJEPAN MESIC=Hrvat. 2-Predsjednik Saveznog izvrsnog vijeca-Ante Markovic=Hrvat. 3-Ministar Vanjsjih poslova-Budimir Loncar=Hrvat. 4-Ministar finamcija-Bozo Marendic=Hrvat. 5-Sef resora Drzavne bezbijednosti-Zdravko Mustac=Hrvat. 6-Savezni sekretar za narodnu obranu-Veljko Kadijevic=Jugosloven. 7-Nacelnik Generalstaba=Blagoje Adzic=Srbin. 8-Zamjenici sektora i podsekretara Saveznog sektora za narodnu obranu-Stane Dolenc=Slovenac i Josip Gregoric=Hrvat. 9-Nacelnik najvaznije Prve uprave Generalstaba-Mile Ruzinovski=Makedonac. 10-Komadant Sjeverozapadnog vojista(V-ta armija)sa sjedistem u Zagrebu=Konrad Kolosek=Slovenac. 11-Komadant Centralnog vojista(I-va armija) sa sjedistem u Beogradu=Aleksandar Spirovski=Makedonac. 12-Nacelnik staba Jugoistocnog vojista(III-ca armija)sa sjedistem u Skoplju)=Zivota Avramovic=Srbin. 13-Komadant Ratne mornarice,kasnije izabran i za predsjednika Organizacije Saveza komunista u JNA=Bozidar Grubisic=Hrvat. 14-Komadant Ratnog zrakoplovstva=Antun Tus=Hrvat,a zamijenio ga Zvonko Jurjevic=Hrvat. 15-Nacelnik Centralne Visoke skole=Ibrahim Alibegovic=Musliman. 16-Nacelnik Komande stapske akademije=Tomislav Bionic=Hrvat. 17-Nacelnik Vojne akademije u Beogradu=Mate Pehar=Hrvat. ITD,ITD,ITD... Moze se dodati podatak i to, da su od Titine smrti 1980 do ubistva i pljacke,PREDSJEDNICI SAVEZNOG IZVRSNOG VIJECA(VLADE) bili: 1-Veselin Djuranovic,koga je zadesila Titina smrt na toj funkciji=CRNOGORAC. Zar se ne sjecate?Sada se pravite ludi i pitate za krivce. 2-MILKA PLANINC=Hrvatica. 3-BRANKO MIKULIC=Hrvat. 4-ANTE MARKOVIC=Hrvat.
Objavljeno:
Узалудан је овај покушај појединца Јусуфовића, и још осам особа и једне дивне госпође 2014.године, да се сагледа и друга страна "босанске истине", кад погледате већину србомрзачких коментара 2016.године!
Objavljeno:
Bravo Harise lahko je bit na strani većine mislim na javno iznošenje stavova o ovoj temi ,ali izuzetno je teško bit i imat hrabrosti iznijet svoj stav javno ,o onome što većina nema hrabrodti spomenut u vlastitom domu.Čitam 1 komentar kaže stradalo je 250 000 Bošnjaka ,a dali mi uopšte imamo službeni podatak koliko je stradalo .Naravno puno je koliko je god i svi ti koji su odgovorni i za 1 zločin na bilo kojoj strani trebali bi odgovarat,ali kako može i sa mrtvim da se manipuliše.Ima popis iz1990 i zna se broj stanovnika ,jeli bilo teško da se poslije rata na bazi tih podataka utvrdi bar približan broj stradalih ili nestalih ,naravno da nije ali nekome je u interesu da manipuliše sa brojem žrtava.Ako mi želimo da iole živimo u normalnoj državi onda trebamo se hrabro borit za istinu ,ne može mo samo jedni druge optuživat za nešto loše a kao mi smo ok .Sve ono i svi oni koji imaju snage i hrabrosti da se sa istinom suoće apsolutno podržavam .Meni kao pripadniku Armije BiH koji sam ranjen na linij ta vrsta istine apsolutno odgovara i spreman sam ja prvi da odgovaram za bilo što što sam loše uradio,a isto tako volio bi da svak odgovara za isto to bez obzira na kojoj srani bio ,za to apsolutna podrška Harisu za ovaj izuzetno hrabar i prije svega ljudski čin ,nadam se da će takvih primjera bit više ali isto tako i sa drugih zaraćenih strana.
Objavljeno:
pročitati
Objavljeno:
Svi, ali baš SVI žitelji ex Jugoslavije su zločinci u manjoj ili većoj mjeri. Dozvolili smo da nas podijele i dovedu do mržnje koja je rezultirala krvavim ratom. Žrtve i ratni zločini su POSLJEDICA ovog osnovnog zločina podjele i sijenja mržnje, a taj osnovni zločin i dalje nesmanjenom žestinom traje i djeluje. Svi su imali mogućnost da to zaustavljaju, da se tome protive, da ne učestvuju u tome, da ne posmatraju ćutke itd. Uspjeh koji je postigla vjersko nacionalana podjela i mržnja svjedoči da nije bilo dovoljnog i ozbiljnog otpora i da je sve to previše masovno prihvaćeno i zato smo - SVI KRIVI! NIšta se neće postići na pomirenju pronalaženjem onih koji su izginuli u tom ludilu i onih koji su bili najextreminije ubice. Pronalaženje tijela žrtava i sahrana kakvu zaslužuju ljudska bića je samo djelimično olakšanje porodicama žrtava. Pozabavite se uklanjanjem uzroka podjela i mržnje i svakog ko to promoviše ošto osudite i ušutkajte i tek tada ćemo biti na putu pomirenja. Tek kada ovakve podjele prestanu uticati na zdravo rasuđivanje bićemo u stanju shvatiti da je kompletan rat bio zločin protiv svih naroda i da je on bio POSLJEDICA pogršnih i nakaznih ideja o nekakvim nacijama koje su u mržnji i ne mogu živjeti zajedno. Svjedok sam razvoja događaja i pouzdano znam da je uzrok svih zločina još uvijek živ i aktivan, jer mu svjedočim svakodnevno pa i u ovim komentarima. Po stanju količine mržnje koja još uvijek živi i koja se uporno promoviše i PRIHVATA, sutra bi mogao početi novi rat sa istim ili gorim posljedicama. Zato, sledeći put kada počnete pisati neki komentar tipa "oni tamo četnički agresori svi su ubice i zločinci", "oni tamo ustaše svi su koljači i fašisti", "oni tamo balije svi su fundamentalistički teroristi i zvjeri" ZNAJTE DA SVOJIM RIJEČIMA GURATE I SVOJ I OSTALE NARODE U NOVI RAT! Ovakava količina mržnje ne može rezultirati ničim dobrim, a njenom produbljivanju i prenošenju na nove generacije koje se svakodnevno dešava na svim nivoima od ulice, stadiona,interneta do politike i rukovodioca svi mi svjedočimo. Osvješteni koji su se distancirali od te mržnje su pretihi, uvijek na meti napada mrzitelja i na žalost još uvijek malobrojni ma šta vi mislili o tome. Nije tačno da većina u svim narodima nije zaražena mržnjom i da ne podržava one najekstremnije. Da je to istina ne bi nikad postojali koncerti Thomsona sa desecima hiljada u publici, nikada ne bi postojali procesi za amnestiju Draže Mihajlovića, nikada ne bi postojala vehabijska sela za vrbovanje i obuku džihadista, ... ne bilo nikakve podrške Šešelju, Glavašu, Abu Maliju, Tačiju, ... ne bi se glorifikovali Arkan, Giška, kapetan Dragan, Juka, Ćelo, Caco, Tuta, Klica, i slični kriminalci, ne bi javno i neprestano ispirali mozak svojim nebulozama kojekakvi Deretići, Zukorlići,Primorci, i slični To su činjenice sve ostalo je šuplja priča! Potražite u sebi i drugima onu dobru ljudsku stranu i prevaziđite podjele i mržnje. Tek tada i u takvom stanju svijesti možete ući u istragu zlih dešavanja proteklih vremena.
Objavljeno:
K A Z A N I (KLANJE SRBA U SARAJEVU) :Kakav je bio tretman Srba u ratnom “opkoljenom“ Sarajevu vidi se iz intervjua Mirka Pejanovića, jednog Izetbegovićevim vlastima ‘lojalnog Srbina“, člana ratnog Predsedništva BiH koji je za sarajevski list BH Dani rekao da je u Sarajevu pobijeno samo u prvim mesecima rata dve do tri hiljade Srba.Iako su prvi meseci rata prema Pejanovićevim rečima bili najgori za sarajevske Srbe, zločina je bilo i kasnije tokom 1993 i 1994.Srbi su ubijani su na ulicama, u svojim stanovima, na radnim mestima, u mnogim mučilištima.Na Trebeviću su bacali Srbe u pećinu „Kazani“, pre toga ih ritualno ubijali umobolnici Mušana Topalovića Cace. Da bi uništili tela ubijenih Srba koja su bacali u provaliju Kazani, u nju su ubacivali stare gume i palili ih, a ubacivali su i kreć. Bilo je i drugih mesta gde su bacani leševi ubijenih Srba.Glave zaklanih Srba izlagali su u Osnovnoj školi na Bistriku.Setimo se likvidacije i egzekucije porodice Ristović u Velešićima, koji su ubijeni za stolom za ručak u vlastitoj kući. Taj čin niko ne može opravdati…Bivsi pripadnik Unprofora i podoficir kanadske vojske Džejms Dejvis u knjizi „Kanadski vojnik u jugoratu“ izdatoj u Vankuveru 1997 opisuje bezbroj slućajeva zločina Armije BiH nad civilima u Sarajevu , a počinjenih s ciljem da se za zločin optuže Srbi. Pasusi iz knjige mogu se pronaći na više sajtova i na engleskom i na srpskom jeziku. Dejvis koji se u Sarajevu svega nagledao ne krije gadjenje prema vojnicima takozvane Armije BiH te ih doslovno naziva ŽIVOTINJAMA, jer su ubijali sopstveni narod zarad medijske propagande. Jedan izrezirani masovni masakr dece opisuje na strani 167 ...Hrvat Zoran Čegar,nekadašnji zamjenik komandanta specijalne jedinice MUP-a RBiH:“Naši zločinci su po Sarajevu silovali djevojčice, bacali ih na ulicu i govorili da su ih ubili srpski snajperisti!“...I Njujork Tajms je pisao o muslimanskim snajperistima koji su ubijali gradjane Sarajeva...
Objavljeno:
Šta se desilo sa mojih 11 hiljada komšija Sarajlija ne-srba? Šta se desilo sa 2,5 hiljada djece iz Sarajeva? Šta se desilo sa 8 hiljada srebreničana ? Šta se desilo sa 250 hiljada Bošnjaka - Muslimana ? Šta se desilo...... Kada harise ( neću ni ime velikim slovom da ti pišem ) savjest i ponos onih koji su počinili ova zlodjela izađe makar na 1 % od savjesti i ponosa Sarajlija prema svojim počinjenim zlodjelima, možemo da razgovaramo na taj način, do tada ti samo paviš sebi reklamu pljujući po 2,5 hiljade sarajevske djece ubijane od strane četnika, hoćeš da porediš 250 hiljada ubijenih Bošnjaka sa 29 Srba harise ti si jedan obični ČETNIČKI ŠUPKOLIZAC, GLUPI NEPISMENI SELJAČINA KOJI POJMA NEMA ŠTA BULAZI, NA OVOME SVIJETU NI NA JEDNOM JEZIKU NEPOSTOJE TAKO DOVOLJNO RUŽNE RIJEČI KOJIMA BI TE ČOVJEK MOGAO OPISATI SVAKA PSOVKA I UVREDA ZA TEBE BI BILA KOMPLIMENT PRIDRUŽI SE SVOME ISTOMIŠLJENIKU NEMANJI KUSTURICI FUJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Objavljeno:
Ja trazim mnogo jednostavnije odgovore na obe strane i-nema ih...I jedn i drugi hoce u EU. ZANIMLJIVO. STA DA KAZEM A DA OSTANEM FIN Neki dan u nazad tovarim pilice u kaveze-radim u nekoj mini klanici koja usluzno, gradjanima, cisti plice. Gledam , pilici veliki.. Slusam razgovor gazde i musterije... Hvale granulate, novu hranu za pilice.. Zamolim gospodju da mi pokaze te granulate..Pokazala mi rukom na dzak.. I tu se ja setim koncerta Jelene Rozge u u Skenderiji, pa se setim jedne Indijke...Da , jedne Indijke koja mi je neiskazanom dubinom u ocima "rekla" -"te noci si posejao celu sumu, drva su brzo uzrasla, svi su sa njih jeli-za tebe nije bilo nista". Da , eto uskoro ce biti 2 godine kako sam dao recepturu a tek neki dan sam video granulate. Peceno pile nisam dobio...Ko je kriv, sta je bilo, ko je sta radio, sta ja nisam uradio-ne znam. Da ne znam, ali znam da je nesto jako gospodski.. Par dana kasnije pitam gazdu otkud ti granulati u Srbiji... -Pa to sad svi koriste. -Po cijoj recepturi rade! Umesto odgovor lagano je spustio glavu. Nesto kasnije mi rekose da pitam Cedu Jovanovica i Ruzicu Djindjic...Kao oni imaju nesto da mi kazu.
Objavljeno:
Eto, za koji dan ce dve godine STA DA KAZEM A DA OSTANEM FIN Neki dan u nazad tovarim pilice u kaveze-radim u nekoj mini klanici koja usluzno, gradjanima, cisti plice. Gledam , pilici veliki.. Slusam razgovor gazde i musterije... Hvale granulate, novu hranu za pilice.. Zamolim gospodju da mi pokaze te granulate..Pokazala mi rukom na dzak.. I tu se ja setim koncerta Jelene Rozge u u Skenderiji, pa se setim jedne Indijke...Da , jedne Indijke koja mi je neiskazanom dubinom u ocima "rekla" -"te noci si posejao celu sumu, drva su brzo uzrasla, svi su sa njih jeli-za tebe nije bilo nista". Da , eto uskoro ce biti 2 godine kako sam dao recepturu a tek neki dan sam video granulate. Peceno pile nisam dobio...Ko je kriv, sta je bilo, ko je sta radio, sta ja nisam uradio-ne znam. Da ne znam, ali znam da je nesto jako gospodski.. Par dana kasnije pitam gazdu otkud ti granulati u Srbiji... -Pa to sad svi koriste. -Po cijoj recepturi rade! Umesto odgovor lagano je spustio glavu. Nesto kasnije mi rekose da pitam Cedu Jovanovica i Ruzicu Djindjic...Kao oni imaju nesto da mi kazu.
Objavljeno:
Caco je bio zločinac i zbog svojih nedjela je ubijen po kazni,a njegovi saučesnici osuđeni,mada sama suština tog poteza nema svoj oslonac u empatiji tadašnje Izetbegovićeve vlade koja bila pod kontrolom srpskog SDB-a,kako bi tadašnji beogradski pašaluk imao razloga za opsadu Sarajeva,već u činjenici da se Caco zamjerio glavešinama u tadašnjoj vladi u Sarajevu,jer je njihovu djecu slao u radne vodove,pa su ovi digli frku,a do tada su ga gotivili.Isto kao i Ćelu,dok naprimjer jedinica Zulfikar Ali Špage je tek nedavno prosjekjuirana,a koja je bila bošnjački ratno zločinački pandan Arkanovim Tigrovima.Uglavnom na Kazanima treba napraviti spomen obilježje bez daljnjeg. PITANJE ZA DIVOSA,gosn Divose vi nikako da mi odgovorite na pitanje kako je Armija BiH držala Beograd četiri godine pod opsadom,pošto ste relevantni po pitanju lažnih opsada,pa da mi pojasnite situaciju oko ove istinite.Pojasnite mi gdje su bili položaji Armije BiH u okolici Beograda i sa kojih strana su granatirali Beograd?
Objavljeno:
Uvijek će se naći neko da pametuje,navodi neke činjenice za koje se slabije zna. Zločina je bilo na svim stranama, to je neosporno, a sad hajde da se malo "hvalimo" ko je imao više nastradalih....kad će ljudi više shvatiti da je jedna granata na pravo mjesto bila dovoljna da zbriše Sarajevo sa lica zemlje ai je to isto Sarajevo više puta prodato i kupljeno, i nije jedini grad kojim se trgovalo....našli se pametnjakovići da se malo igraju rata i ljudskim životima. Nahuškali ljude jedne na druge a oni se izmakli i posmatrali sa strane, i trgovali. Koje smo mi ovce!
Objavljeno:
BRAVO !
Objavljeno:
Uh moram i ja nesto da kazem. DIVOS spominje M. Tokacu, njegova istrazivanja (mislim da su to i zvanicni podaci). Preneseno sa Wikipedie na sprkom jeziku, koliko god objektivna bila: Zrtve: Bosnjaci - 31.270 vojnika, 33.071 civila Hrvati - 5.439 vojnika, 2.163 civila Srbi - 20.649 vojnika, 4.075 civila. E sad, ako se DIVOS poziva na Tokacu, onda neka objasni gdje su te hiljade i hiljade srpskih civila pobijenih u Sarajevu (5-6.000), "oko Srebrenice" gdje navodi da je to razlog genocida - osveta (3500), i u inim mjestima Bosne i Hercegovine. Губици 31.270 мртвих војника 32.723 мртвих цивила 5.439 мртвих војника 1.899 мртвих цивила 20.649 мртвих војника 3.555 мртвих цивил
Objavljeno:
@Fant, dobar komentar. I mog oca su tako pokupili, jednom Caco drugi put Celo. Iako mu je ime bilo "Ispravno", tim warlords-ima je bila najbitnije da ime ruke da moze drzati krampu i lopatu i kopati rovove podno Trebevica. Tako da o tom "sistematskom" i "organizovanom" zlocinu nad "drugim" i "trecim" nemogu da pricam sa onima koji nisu u bili u gradu tih radnih godina, i prema tome nisu vidjeli svojim ocima sta se desavalo. A nesporno je da su ubijani i "drugi" i "treci", i nesporno je da jednoj velikoj vecini, kao Harisu, to nije ni herojstvo ni cojstvo. Nije ni meni, a ni mom ocu. Bilo bi suludo kad bi nekog ko je mucki ubijen stavljao u neke etnicke torove. I treba da se utvrdi ko je sta uradio, to niko ne spori. Kao sto ne treba ni da se spori ni Tomasica, ni Kozacar, ni Prijedor, ni Istocna Bosna, itd itd. Mislim da je @Fant napisao poprilicno dobar komentar, pisao je iz svog iskustva, ne iz prica rekla kazala.
Objavljeno:
OKI..mislio sam ,bas tako...ironicno...Sva se mudrost i pamet...morala evakuirati sa strane Bosnjackog vodjstva...a bilo je itekako ljudi na svom mjestu..da bi se izbjegao bilo kakav vid sukoba.Niko...ama bas niko,ne bi se usudio krenuti...na taj,po svemu ravnopravan narod...Ali kad je izmedju njih doslo do stvaranja dvije struje...i Alijina tvrdoglava strana..povukla potez saltomortale...belaj je krenuo po svoje...Zao mi je..da se preko tudjih ledja...licemjerje jos i danas kezi..u ovom zapadnom svijetu....zna se ko je u EU...znalo se odmah...i prije svakog pocetka...Morao je Alija znati...da ce puci kicma i njima i Srbima...a i Srbi....Tu i nije trebalo pameti...trebalo je volje...htijenja i strpljenja...taman kao sto i danas treba...da ne bi dovijeka mlatili gloginje i sisali motku...treba vratiti povjerenje...da ne umiremo kao proklet narod...Pa smo dozivjeli da nas i fukara zaobilazi u sirokom luku...Navodno...pih...(tebi pozdrav)
oki
Objavljeno:
ispravka- OKI a ne OKL
okl
Objavljeno:
RADI, nemoj molim te da se pravis blesav, izgledas mi pametno, znas ti dobro o kojim se stranama radi, i nema potrebe da ti to objasnjavam …nego sto si i ti zamuslimanijo. Ne cudi me sto drugi mjesaju jabuke i kruske, ali ti ….poput ostalih koji vise pomenu naziv musliman nego oni koji su to sami u svom zivotu. Nisu bosnjaci usli u sukob niti zbog Karadica( koji je govorio i rekao ono sto su drugi precutkivali), niti zbog Alije( koji je mogao potpisati onaj istoriski sporazum sa srbima i postati pressssssjenik krnje jugoslavije), vec zato sto nisu htjeli da bude( jednom za svagda) nicije ”cvijece” i sirovina za obradu(po potrebi). Rusenje COVJEKA kojeg ti pominjes ni to nisu htjeli, cisto iz pragmaticnih razloga, jer su bili najslabija stranu u skobu dva OVNA( znas o kojim mislim, nemoj samo da me pitas o kojim ovnovima mislim kao sada o tri strane), od kojih je jedan htio da ide u jednom pravcu(moderne juge) a drugi bio na istoriskom zadtku stvaranja nezavisnosti. U toj njihovoj bezumnosti trebali su im bosnjaci koji su prema nekima”nemudro” izabrali svoj put i tako postali najvece ZRTVE, koje danas hoce da im ospore. Apsolutno je tacno da danas treba da mislimo o zivima, slazem se, o stvarima koje zivot cine, ja u svojim komenraima uvek na kraju to istaknem, valjda si to primjetio. Nije lose pogledati ovaj interviju sa pokojnim Kirom Gligorovim koliko je i ko zelio rat i rusenje stare kuce(Alija,..ko je sta i zasta pito Aliju…. osim kad su ga trebali za neke vise ciljeve) http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
Objavljeno:
Nema istine, sva istina je pokopana zajedno sa svim neduznim ljudima ... sta SAD raditi? .. svi se "zaviti u crno" i gledati pomoci jedni drugima, bez obzira na tzv pripadnost.. pripadate jedni drugima i uvijek cete zajedno dijeliti taj prostor, istoriju, kulturu.... nema vam druge..
Objavljeno:
OKI...reci mi koje su to tri strane...i sta znace uopste..to tri strane...i zasto su muslimani u BiH usli u sukob sa te tvoje tri strane...Jel zbog Karadziceve da se obistini...ili zbog Alijine...ili..ili zbog odsustva mudrosti i pameti...Ili je svima zinula guzica..jer nisu imali nista u glavi...ZASTO....i ZBOG CEGA...one horde na mitinzima prije rata ...otjerase COVJEKA....Mrtve treba ostaviti na miru..a pozabaviti se ovim Zivima..dok su jos u zivotu....
Oki
Objavljeno:
TMPGENC, stari moj, ja mislim da sam nesvacen. Ako sam i u cemu pogrijesio to je sto nisam poslao prije ovaj komentar nego predhodni. Nisam u njemu htio pomenuti Harisa i njrgov tekst za koji smatram da je iznimam, hrabar i posten- onakav kakav treba da bude, vec sam pokusao da preslikam jedno stanje koje danas prevladava u BIH, a u kojem se sukobljavaju dijametralni tabori oko statusa zrtve – jedni da ga steknu a drugi da ga zadrze. Iz tog konteksa sam iskljucio Harisa i mislim da taj gordijev cvor ne mogu rijesiti pojedinci vec oni koji stoje na celu tih tabora. Nema nista ljudskije nego pitati za svoje KOMSIJE -ko ih i zasto pobi, kako to uradi Haris. Komsija je preci od brata, znas li to! Nije meni tesko osuditi zlo, i boli me sto kazes da su ”tvoji” isto to cinili neduznim ljudima, jer takvi nisu moji, niti ce ikad biti moji. Ti koji su pobili Harisove komsije srbe- to isto bi uradili i svojima, jer je to takva sorta ”ljudi” – pa sjetite se Sredana Aleksica! Ja nigde nisam naveo da su Bosnjaci jedina istinska zrtva rata, kako navodis, vec sam istakao da su sve tri etnicke grupe stradale u tom prokletom ratu, a da su bosnjaci najvise. Taj zakljucak izvodim iz sledeceg: jer su bili relativna vecina, jer su bili manje ili nikako naoruzani – pa sam dr. Dabic im je to rekao usred skupstine RBIH, da se ne mogu odbraniti i da ce nestati zbog toga, i na kraju sto su vodili rat protiv tri strane. Sta tu nije istina, i kome smeta da su oni najvece zrtve. I jesu! Svi smo mi zrtve rata, neko manje neko vise a bosnjaci najvise, svidjelo se to nekome ili ne. Nisu ni oni bez ”masla na glavi” to potvduje i Harisov tekst, u svakom zitu ima i kukolja pa i medu njima, sto bi oni bili izuzetak(nevini i cisti, kako kazes). Zlocinci i njihovi naredbodavci (bilo ciji) ce doci pred sud pravde, makar on bio i medunarodni, kad tad. Neki su osudeni za svoje zlocine, neki se vec suocavaju, stvari polako dolaze na svoje, i vrijrme je da se konacno zavrsi sa tom pricom i krene naprjed. Cak i da se to desi na kraju cemo se opet sporiti o karakteru bosanskog rata i njenim nosiocima. I nigde kraja, a mora i to da se zna ili ne mora???
Objavljeno:
Oki, u svom sagledavanju pojava u BH društvu praviš grešku u samom početku - u postavljanju teza. Govoriš o dvije različite pojave, a zapravo se radi o jednoj te istoj. U pravu si kada kažeš da je kod Srba prisutna tendencija minimiziranja zločina. Međutim, posmatrati bošnjačko insistiranje na tome da su oni jedine istinske žrtve rata kao neku drugačiju pojavu je sasvim pogrešno. I u jednom i u drugom slučaju se radi o istom problemu - negiranju vlastitih zločina i krivice, te nametanju istih suprotnoj strani.
Haris takođe iznosi i svoj stav o karakteru proteklog rata (sa kojim se ti sigurno slažeš, a ja naravno ne), ali to nije suština njegovog "pisma" i ne upada u klopku opravdavanja zločina. Suština je u tome da on traži osudu zločina nad civilima koji ni na koji način nisu bili krivi, a stradali su. I tačka.
Zar je toliko teško prihvatiti činjenicu da su i "tvoji" ubili brojne nedužne ljude i osuditi to zlo, bez potezanja argumenata o protivničkoj krivici i raspredanja o kontekstu tih događaja? Ne čini li ti se da i sam radiš upravo ono što prigovaraš srpskoj strani?
Veliki procenat Srba se suočio sa onim što se zaista dešavalo u ratu. Nisu to Srbi uradili zato što su bolji od Bošnjaka ili nekog drugog naroda, nego prosto zato što su bili primorani na to od strane međunarodne zajednice. Sva nedjela su izašla na vidjelo, ne može se ništa sporiti. Još samo da na takav čin natjeraju i Bošnjake. Onda bi slika o proteklom ratu bila mnogo jasnija i realnija. Dosadašnja priča o nevinom i dobrom narodu, koji je kroz svoju istoriju uvijek bio žrtva tuđe politike i genocida, jednostavno "ne drži vodu". Doduše, Bošnjaci nisu uradili ništa novo, samo su preuzeli staru i izanđalu srpsku mitologiju (vodili smo samo odbrambene ratove, nikada nismo činili zločine a pogotovu ne masovne, samo "naši" leševi počivaju u masovnim grobnicama, naša borba i žrtve nam daju pravo na to i to, neprijatelji našeg naroda nemaju prava ni na šta jer su vjekovni zločinci i fašisti, itd, bla bla...).
Suočavanje sa zločinom neće uticati ni na status BiH kao države, niti RS kao entiteta. Zbog toga nespremnost za suočavanje sa dešavanjima iz proteklog rata izgleda još čudnija...
Objavljeno:
Roda dva, uci od Harisa Jusufovica. Ako ti imas mali milion pseudonima (OKI je jedan od njih), to ne znaci da se ja sluzim istim trikovima. Harisu kapa dole, tebi samo sazaljenje.
Objavljeno:
Milka, znaš li kako zanimljivom animalnom svijetu pripadaš. Čas si si muško čas ženka, a razmnožavaš se brže od bakterija. Baš je interesantno kako si u isto vrijeme milka, brm brm, dr nele,genus i ko bi ga više pratio to tvoje animalno rodoslovlje. Ipak si ti jadnica jedna i jedina, neponovljiva, autentična, izvorna, a ipak od društva osakaćena. Ne vjerujem u zločinstvo prirodom ili izmišljenim bogom dato.
Objavljeno:
OKI. Muslimanska teznja iliti " plan 2 " , da se obavije plastom nevinosti nece uspjeti. Pravednost u Bosanskom loncu moze uvesti NEZAVISNA KOMISIJA ISTINE, i tek kad bi se dobilinjeni rezultati , tek tada, bi se moglo vidjeti KO JE NAJVISE STRADAO. Kad bi se to tada moglo vidjeti, TEK TADA bi se mogli izvoditi zakljucci. U Dejtonskoj Bosni bi imali najmanje 5 zakljucaka: Spski, Muslimanski (Alija&co;), Muslimanski (AP Zapadna Bosna), Hrvatski i "Ostali". Kao glasnogovornik muslimanske politicke opcije OKI, zagovara sve ono sto je u interesu muslimana. Stvari su jednostavne: Treba nam PERIOD MIRA i formiranje te NEZAVISNE KOMISIJE pa nek traje koliko traje. Svaki dokument, svaka izjava, svaka zrtva treba da udje u ZAVRSNI RACUN. OKI; ti nisi nikakav istrazivac, nemas sve dokumente, izjave i nisi sreo sve zrtve. Zato si nedovoljan, neobjektivan i NAIVAN. Licno, izrazavm duboko zaljenje za sve stradalnike. Tuzna sam sta smo sve uradili od Jugoslavije. Tuzna sam zbog svakog zlocina. ALI, ja ne mogu da ucestvujem u nekom nametnutom cirkusu gdje se Srbi demonizuju dok se muslimani glorifikuju. Kad ta NEZAVISNA KOMISIJA zavrsi sa radom, otisla bi na sva stratista i zapalila svijecu. Izvinula bi se svim zrtvama bez obzira na nacioanalnost i zaplakala. MI danas imamo situaciju da vruci nacioanlisti tipa Roda dva, OKI, zamjere dobrom covjeku Harisu Jusufovicu koji bar djelimicno zeli da ide putem MIR-a i koegzistencije. Sacekajmo i rezultate popisa stanovnistva (ako ih ikada docekamo) pa i te rezultate inkorporirajmo u debele fascikle KOMISIJE ISTINE. Valja u rad te KOMISIJE unijeti i svjedocanstvo Profesora Lenarta Palma iz Sweden-a: "Zašto i Srbi nisu dostojne žrtve? 02.02.2014 15:56 | SRNA Štokholm - U Švedskoj se sve više piše i govori protiv dosadašnje krajnje jednostranosti u prikazivanju rata u bivšoj Jugoslaviji i stereotipnom prikazivnju Srba kao glavnih negativaca, a najnoviji primjer su tekstovi uglednih univerzitetskih profesora. Profesor istorije na Univerzitetu Geteborg Lenart Palm ukazuje na dosadašnju praksu švedskih i zapadnih medija po kojoj se spominju samo oni koji su "dostojne žrtve" u očima zapadnog svijeta, dok se hiljade pobijenih Srba u principu nikada ne pominju, pa se tako smatraju da "nisu dostojne". Švedski istoričar podsjeća da su zapadni mediji u toku rata u BiH pisali o stotinama hiljada žrtava, pa podvlači da je prema posljednjim istraživanjima utvrđena ukupna cifra od 97.207 muslimana, Srba i Hrvata poginulih i nestalih u BiH. On skreće pažnju da se pored stalnog medijskog isticanja da je stradalo najviše muslimana, ne piše o tome da su muslimani u BiH i vodili najviše ratova i to na jednoj strani protiv Srba, na drugoj protiv Hrvata, i na trećoj protiv svojih sunarodnika muslimanima Fikreta Abdića. Uz objašnjenje pojmova "dostojnih" i "nedostojnih" žrtava Lenart Palm ukazuje na uporna ponavljanja i pozivanja švedskih i zapadnih medija na manipulisane slike engleske novinarke Peni Maršal o navodnom logoru u Omarskoj, kao i netačne trvrdnje švedske novinarke Anike Hrmud da je jedna muslimanka bila prebačena u srpski "logor smrti", što asocira na Aušvic. Palm ističe da takvi logori nisu poznati u jugoslovenskim ratovima devedesetih godina 20. vijeka, ali da su logor smrti u Jasenovcu imale ustaše u toku Drugog svjetskog rata. Navedeni primjeri samo su mali dio šireg propagandnog rata u kome se izostavljaju značajni dijelovi stvarnosti i tako stvara crno-bijela istorija, zaključuje profesor Palm i dodaje da iza ovog propagandnog rata protiv Srba stoje jake snage čije interese objašnjava na sljedeće načine: Namjera je da muslimanima pribave simpatije u ulozi žrtve; da EU i SAD mogu naknadno legitimisati i opravdati činjenicu da su diplomatskim priznavanjem separatizma, koji je u suprotnosti sa Helsinškim ugovorom iz 1975. godine, ignorisali nepovredivost granica jedne priznate članice UN i potpomogli izazivanje ratova u bivšoj Jugoslaviji, Takođe, namjera je da NATO dobije argumente za svoje samoproglašeno pravo da interveniše i zaustavlja navodne "genocide" naprimjer u Libiji. Profesor Palm žali što su i švedski mediji ušli u to "kolo" gdje su muslimani Alije Izetbegovića "dostojne žrtve" na koje stalno treba podsjećati, dok Abdićevi muslimani "nisu dostojni". Hrvatske žrtve su "dostojne" samo kad su žrtve Srba, ali ne i kad su žrtve muslimana. Kada je riječ o srpskim žrtvama onda one ni u kom dijelu bivše Jugoslavije "nisu dostojne", završava švedski istoričar. O dvostukim mjerilima i neobjektivnosti švedskih medija svjedoče i neuspjeli pokušaji da se spriječi prikazivanje norveškog dokumentarnog filma o Srebrenici na švedskoj televiziji. Ipak, u prilog najnovijim pozitivnim primjerima vrijedno je pomenuti i uvrštavanje dokumentarnog filma "Težina lanaca" Borisa Malagurskog, koji je uvršten na repertoar festivala BANEFF-a (Balkanski novi film), koji se već nekoliko godina polovinom februara održava u Štokholmu i najvećim švedskim gradovima i koji posjećuje veliki broj naših i švedskih građana. / "
oki
Objavljeno:
Postaknut jednim Veroninim komentarom , na slicnu temu, koji glasi: ” Ne pada mi na pamet braniti bilo čiji zločin. Ali ih neću izjednačavati, jer to je gebelsovska manipulacija o krivnji svih i to na jednake česti.Tako se vrši aboliranje zla i ja neću učestvovaqti u tome. Nemam mržnju, ali imam sjećanje.” , pokusacu da sagledam dvije pojave koje se protezu dugi niz godina u BH-a drustvu. Kod Srba je izrazito prisutna tedencija minizimiranja svojih zlocina nad nesrpskim stanovnistvom, pa se ide toliko daleko da se zlocini izjednacavaju radi opravdanje svojih. Nasuprot tome, stalno se istice selektivni pristup druge strane i njeno precutkivanje, i na toj osnovi zahtjevi procesuiranje zlocina pocinjenih nad Srbima. Konstantno se ponavlju te dvije teze medu njihovim predstavnicima – selektivnost i nejednakost u procesuiranju. Svesno ili ne, ali se ide u tom pravcu da se izjednace zlocini sviju kako bi se izjednacila krivica i to podjelom na jednake arsine, a samim tim eboliralo svo zlo, kako se kaze u komentaru pomenute, koje se desavalo na ovim prostorima, sto su ocito manipulativni pokusaji, i bjekstvo od vlastite odgovornosti. Pokusaji izjednacavanja krivice su dio stare politike: ” ziv, ziv, niko nije kriv” ili svi smo podjednako krivi”, a to je nista drugo do obicna kupovina vremena i nada da ce zlocini pasti u zaborav. Medutim, to je sizifov posao i pored toga ako se zna da je to nemoguce uraditi jer vodi direktno u laz i bacanje prsine u oci zivim svjedocima, a pogotvo u ova vremena informatike gde je nemoguce sakriti i najmanji detalj a kamoli veliki zlocin, uporno se forsira takav odnos prema cinjenicama koje su ocite. Bosanski rat je toliko dokumentovan da je tesko sakriti i obicnu sitnicu, a ne sta vise. Zlocin je cin-djelo koje se nicim ne moze opravdati, bilo sa koje strane dolazio, nema tog razloga koji ga moze anulirati, ako se i pronade onda je samo trazenje smiraja nemirnoj dusi – cisto zavaravanje i pranje necistih ruku. Danas to radi srpska politika, umjesto da se suoci sa priznanjem i uzasom nanetog drugima i svim onima koji i dan-danas raskopavaju i traze svoje najmilije, a sve to pocinjenog u njihovo ime, ona radi suprotno. Izjednacavanje zlocina i njena relativizacija nasuprot rasciscavanja sa tim i takvom prosloscu , bez pozivanja i usporedbe sa zlocinima pocinjenih nad njima, sto je samo nerazumno natezanje u nedogled. Zlocini koji su pocinjeni u srpsko ime, su samo njihovi, i samo su njihova stvar i njihovo ogledalo, kao i zlocini drugih pocinjeni nad srbima. I nije potrebno da im neko sve to predocava i da ih na to podsjeca, ako oni sami ne stave tacku na sve to. Jasna je nespremnost danasnje politike da postupi kako treba – priznanjem i trazenjem oprosta, ali to se ne zeli jer se misle da bi se time poljuljali temelju Rs i dejtonske BiH. Bojazan od nestanka Rs koja je zapravo – Veliko nista, sputava ih da postupe ispravno. Trude se iz petnih zila da opravdaju nesto sto je stvoreno zlocinima , silovanjem , ubistvima i etnickim ciscenjem, ajde da kazem i blaze- stvoreno ratom i silom, a ne mirom. Ova cinjenica zamagluje razum srpske politike, i ona svesno ide putem koji joj ne daje da izade iz svega onog sto je opterecuje. Misljenja sam. Na drugoj strani, kao rezultat zlocina proistekle su zrtve. Zrtve su posledica i dijelo zlocina. Zrtva je zrtva, da se radi o jednoj osobi a ne o hiljadama, i one se i te kako znaju kao i zlocinci, i tu nema dileme. Svedoci smo masovnih grobnica iz kojih se raskopavaju i dan danas na vidjelo. Neosporno je da je u bosansko ratu stradao narod sve tri etnicke skupine, ali je bosnjacki pretrpijo najveci gubitak(iz poznatih cinjenica), i samim tim preuzeo ulogu zrtve i stradalnika. S pravom ili ne , o tome govore same cinjenice, i svaka prica oko toga je izlisna, ovde govorim o zrtvi( stradaloj ili preziveloj), koja dominira politikom u jednom narodu -mislim na Bosnjacki. Ova uloga je Bosnjacima vise dodjeljena nego sto je oni zele u dnevno politickom ambijentu BIH, upravo zbog dijemetralno suptotne politike na drugoj strani u poricanju, minimiziranju, relativizaciji i izjednacavanju zrtve, kako u velicini tako i samim cinjenicama. Odricanje od ovakve uloge koja dominira Bosnjacima bi znacilo prihvatanje ”temelja” Rs i zivota na kostima svojih predaka, sto Bosnjaci nece nikad prihvatiti. Prihvatanjem priznanja,oprosta ili sasvim drugacijeg ponasanja prema zrtvi relaksirala bi se tekuca desavanja i natezanja u samoj BIH. Tek tada bi se krenulo napred ka jednoj boljoj sretnijoj buducnosti sviju koji zivi u njoj. Dakle, da zakljucim, na sceni je podjela uloga, jednih koji zele izjednaciti zlocin i tako ga devalvirati, i drugih koji se ne zele odreci zrtve, jer im se ne priznaje/osporava i pored cinjenica, da i hoce. Ova pat pozicija nikom ne odgovara a ponajmanje onima koji su nezadovoljnji, onima koji sute i cute, i onima koji rovare po kontejnerima. Ona odgovara samo onima na vlasti i oko vlasti, raznim bajama i njihovoj raji, da lakse vladaju i bogate se, a narodu kako bude. Njima zaista nista ne fali, vec naprotiv im ova pat pozicija itekako pase. Zato se ne treba nikako cuditi da su na vlasti svih ovih godina. Licno mislim, dok se ne rijesi ovaj gordijev cvor i ova pat pozicija nece se moci ici kan jednoj istini i resenju svih onih anomalija koje se desavaju u ovo vrijeme, nece se imati jedna nadnacionalna istina umesto tri etnicke i politikanske danas. Dakle, prvi korak je razbijanje navedene pat pozicije. Izvinjavam se na opsirnosti ali....
Objavljeno:
RODA DVA ili VERENA...jeste li se nekad upitali ili vas je okrznula...ta istina o visokoobrazovanim Sarajlijama...bezobzira na nacionalnost...Beogradjanima...Zagrebcanima...Novosadjanima...Dubrovcanima...Podgoricanima....Splicanima..i jos mnogih, narocito bosanskih gradova...gdje li su to...sta li su to...s kime li su to...i sta rade to....Zbog svih tih...na ovim prostorima ...vec odavno jase lud ,zbunjenog...i nikom ne odgovara istina...jer treba srca..muda i pameti da se iskopa...ovi su znali i zato su i otisli...zauvijek...Ovo poneko sto osta...je zrno graska...u prasumi ludila...E..zato Haris i postavlja to pitanje...jer zna da nikad nece stici odgovor umotan istinom...na rukama pokajanja...nikad...jer ga nema ko donijeti...da je bilo..vec bi odavno dosao...kao i drugdje...negdje...A danas kad pomislim..pa kome je to jos i vazno.. (i budala i hadzija...fukara i domacin imaju preca posla)...jedino zbog Teferica...moj vrli i dobri Harise...DIVOS ce uvijek imati materijala za literaturu...
Objavljeno:
Nije potrebna nikakva genijalnost da je javljanje ovog crvica divosa obicno sovinisticko crvotocenje, koje nema nicega razboritog ni racionalnog ljudskog govora. Njegovu laz i podmetanja u ponjavicama i ne citam, jer je svaka po sadrzaju ista i zasnovana je na netacnim cinjenicama. One koje iznosi zbir su proizvoljnosti, koje imaju za cilj podgrijavanje netrpeljivosti i mrznje. Nadalje ovaj crvic ce uvijek presutjeti najvece logore poslije Hitlerovih, a uhvatit ce se do u detalje opisa stradanja samo u jednom slucaju pojedinca, ali zato ce presutiti zute trake u Prijedoru, za koje ne znam jos iz vremena nacizma, presutjet ce logore Manjacu, Keraterm, destine masovnih stratista, Srebrenicu, opsadu Sarajeva, sistematska silovanja Bosnjakinja i drzanja u zatocenistvu do nemogucnosti abortusa, kako bi, kako je tada obrazlagano od izvrsilaca zlocina, "radjale prave cetnike". Naprotiv, bezobrazni crvic to jos i negira, pa neka vide ovi sto sa njim "ljudski" raspravljaju. Kad se tome doda da crvic uvijek govori u prvom licu mnozine, MI kako bi povukao ili stvorio privid mnozine, kaki vecina Srba tako misli, onda mozete misliti o kakvoj se crvotocini radi. Jos kad u tu mnozinu ugura "srpsko pleme i rod", mozete samo zamisliti o kakvoj se proslosti i mitu radi.
Objavljeno:
Divos , poruku(ako je uopće ima), treba brusiti na način racionalizacije, humanizacije i objektivizacije.Nijednu od ovih osobina ti nemaš.
Objavljeno:
@ Fant objavljeno: 27.10.2014. - 20:40 На сваки коректан коментар упућен мени где нема вређања и гадости настојим одговорити (додуше почесто и не стигнем), неважно колико се не слагао са ставом. Е сад, морам те разочарати, о себи нећу писати, нити ћу појашњавти ко сам, шта сам, какав сам, које сам доби, а и избегавам иначе писати о властитом искуству, осим наравно ако је по мени то важно за тему, и помаже да би се сагледала боља слика (као што је овде коментар оставила Рада). О мени нека кажу они који ме лично познају (а таквих је подоста), или они који читају моје коментаре на интернету (а и таквих има). а ето могу рећи да ове теме (као и оне из дневне политике или пак теолошке расправе) заобилазим у широком луку, ту ме и нема у некој расправи (где обично побеђује грлатији и агресивнији, зато баш и не видим разлога да ме неко убеђује у оно у шта је убедити немогуће), друге теме су ми омиљеније (спорт, филм, литература, историја итд), о овим сам написао "милион" коментара на разним порталима. Заправо не волим писати о овој теми али ми и не пада на памет да прелазим преко подметања лажне слике о протеклом рату, где се клевеће и Српска, и мој род, и ниподаштавају српске жртве. Е сад, та прича о "шпијунима" и техникама шпијунирања, о правилима ратовања (где ће ти жбирови "летити са прозора", вероватно буквално), је добра прича, за људе који настоје истрајати живети у лажи, на посредан начин овај Харис и пише таквима. За овог Славишу сам чуо, добро лик је употребљен у пропагандне сврхе, његов избор да буде икебана, неважн лик и неважно чиме је био мотивисан, али има један други лик М.Токача, и његов ИДЦ (сад одох од теме, извињавам се другим читаоцима), то је "ваш бошњачки кадар" и такве је податке прикупљао и приказивао, пристрасне и лажиране (и у сврху даљњег задржавања лажне приче), али имају и једну вредност јер је први приказао да у рату нису сви Бошњаци били цивилне ђртве, већ су гле чуда многи погинули као припадници АБиХ, тј као борци, и то њих 30.663 (по Токачиним подацима), од којих 321 Србин и 436 Хрвата, што ће рећи око 2%, или да су ту АБиХ Бошњаци чинили преко 97% а ови Срби (или самозвани Срби) у АБиХ су били ипак прилично ретка појава, што подоста говори и о карактеру рата, и каква је то била прича. Још нешто када си Славишу поменуо, видиш било је и у ВРС Бошњака, истина миноран број, али било је, и ником од ових Бошњака није фалила длака с главе, делили су судбину својих сабораца из ВРС, добро и зло. А како је то било у ужем Сарајеву, ту су неки Срби који су ваљда били задојени неком причом о "градској раји" и прикључили АБиХ, скончали на стравичан начин, ваљда би прекршили "правила ратовања" (како ти написа) или ко зна већ шта, били би уморени, а неки попут Предрага Шалипура (који је једно време провео и у јединици овог Цаце, на крају и скончао на Казанима) би прошли и брутално мучење, на крају би им и глава била одрубљена (и то су ваљда правила ратовања), и било је подоста таквих случајева, и на локацији Казана, и у ужем Сарајеву, и у другим деловима које је контрполисала АБиХ (о некима ћу и писати, биће прилике), и то говори како је ишла прича у ВРС, а како у тзв. АБиХ. На крају, немаш ти лично никакве потребе клечати (па ниси ти Тома Николић да мало популизмом себи подижеш рејтинг), нити се требаш било коме извињавати (осим наравно ако ниси лично окрварио руке), довољно је да одеш до првог српског стратишта (на годишњицу страдања или не, неважно) и упалиш свећу за упокојене, и то је више него довољно. А хоћеш ли се суочити са истином шта се догађало у ужем Сарајеву, или ћеш наставити живети у лажи, твој избор.
Objavljeno:
Jeste Dragane, i ja kazem neka je ovo napisao Haris iz razloga da ni jedan zlocin ne ostane nerasvijetljen, ali dvadesetak emotivno srocenih recenica dobrodusnosti za samo jedan dio zlocina i dalje mi gasi svjetlo i ostavlja me da tumarajuci po mraku razbijam glavu. Da, dobro konstatijes, treba se suociti sa samim sobom, razgledati i oko sebe, vidjeti kako je moguce naciniti ambijent ljudskijeg zivota, ali zasto onda bjezis od sustine, kako je zakuhano balkansko zlo. Licemjerno je govoriti o rijeci, a tvrditi da ona nikako nema izvora.
Objavljeno:
@Fant ... svaka cast za komentar, ali odmah da te upozorim da se raspravljas s osobom koja je klasicni mitoman, po kojem je sve sto rade Srbi idealizirano, a ostali bi trebali da se poklone tim djelima. On ce ti vrlo lako izvuci iz nekog arhiva zlocine koje su pocinili pripadnici Handzar divizije u drugom svjetskom ratu, a zanemariti recimo dokument koji se nalazi u vojnom arhivu JNA "Dzurisicev izvjestaj" gdje pise o pokoljima cetnika nad Muslimanskim zivljem u istocnoj Bosni ili ce ga opravdati nekim mitom iz Turskog vremena. Hocu ti reci da su za njega Caco, Juka, Ćelo prijeratni krimosi, dok je recimo Batko heroj, branitelj Srba s Grbavice. Da ne bude zablude, ne zelim ni ja sada stvarati heroje od ljudi poput Cace i Juke jer su oni u odredjenom periodu rata izgubili pojam o dobru i zlu i iz koristoljublja poceli ciniti zlocine i prema svom narodu (zaista si ih dobro opisao Engleskom rijecju WARLORDS sto i jesu bili). Slicno smo u Zenici imali lokalnog kabadahiju Strijelu koji je sa svojim odredom pravio vise problema stanovnicima Zenice nego sto je to cinio na fronti sa neprijateljem, pa su ga regularne jedinice Armije RBiH morale ukloniti jos u ranoj fazi rata. Ti ljudi jesu zasigurno cinili zlocine prema civilnom stanovnistvu ali su na vrijeme neutralisani cime je sprijeceno da gradovi pod kontrolom Armije RBiH nalikuju recimo Prijedoru gdje nisi smio reci da si druge vjere ili nacije jer si time automatski dovodio svoj zivot u pitanje.
Objavljeno:
@ Fant objavljeno: 27.10.2014. - 20:40 На сваки коректан коментар упућен мени где нема вређања и гадости настојим одговорити (додуше почесто и не стигнем), неважно колико се не слагао са ставом. Е сад, морам те разочарати, о себи нећу писати, нити ћу појашњавти ко сам, шта сам, какав сам, које сам доби, а и избегавам иначе писати о властитом искуству, осим наравно ако је по мени то важно за тему, и помаже да би се сагледала боља слика (као што је овде коментар оставила Рада). О мени нека кажу они који ме лично познају (а таквих је подоста), или они који читају моје коментаре на интернету (а и таквих има). а ето могу рећи да ове теме (као и оне из дневне политике или пак теолошке расправе) заобилазим у широком луку, ту ме и нема у некој расправи (где обично побеђује грлатији и агресивнији, зато баш и не видим разлога да ме неко убеђује у оно у шта је убедити немогуће), друге теме су ми омиљеније (спорт, филм, литература, историја итд), о овим сам написао "милион" коментара на разним порталима. Заправо не волим писати о овој теми али ми и не пада на памет да прелазим преко подметања лажне слике о протеклом рату, где се клевеће и Српска, и мој род, и ниподаштавају српске жртве. Е сад, та прича о "шпијунима" и техникама шпијунирања, о правилима ратовања (где ће ти жбирови "летити са прозора", вероватно буквално), је добра прича, за људе који настоје истрајати живети у лажи, на посредан начин овај Харис и пише таквима. За овог Славишу сам чуо, добро лик је употребљен у пропагандне сврхе, његов избор да буде икебана, неважн лик и неважно чиме је био мотивисан, али има један други лик М.Токача, и његов ИДЦ (сад одох од теме, извињавам се другим читаоцима), то је "ваш бошњачки кадар" и такве је податке прикупљао и приказивао, пристрасне и лажиране (и у сврху даљњег задржавања лажне приче), али имају и једну вредност јер је први приказао да у рату нису сви Бошњаци били цивилне ђртве, већ су гле чуда многи погинули као припадници АБиХ, тј као борци, и то њих 30.663 (по Токачиним подацима), од којих 321 Србин и 436 Хрвата, што ће рећи око 2%, или да су ту АБиХ Бошњаци чинили преко 97% а ови Срби (или самозвани Срби) у АБиХ су били ипак прилично ретка појава, што подоста говори и о карактеру рата, и каква је то била прича. Још нешто када си Славишу поменуо, видиш било је и у ВРС Бошњака, истина миноран број, али било је, и ником од ових Бошњака није фалила длака с главе, делили су судбину својих сабораца из ВРС, добро и зло. А како је то било у ужем Сарајеву, ту су неки Срби који су ваљда били задојени неком причом о "градској раји" и прикључили АБиХ, скончали на стравичан начин, ваљда би прекршили "правила ратовања" (како ти написа) или ко зна већ шта, били би уморени, а неки попут Предрага Шалипура (који је једно време провео и у јединици овог Цаце, на крају и скончао на Казанима) би прошли и брутално мучење, на крају би им и глава била одрубљена (и то су ваљда правила ратовања), и било је подоста таквих случајева, и на локацији Казана, и у ужем Сарајеву, и у другим деловима које је контрполисала АБиХ (о некима ћу и писати, биће прилике), и то говори како је ишла прича у ВРС, а како у тзв. АБиХ. На крају, немаш ти лично никакве потребе клечати (па ниси ти Тома Николић да мало популизмом себи подижеш рејтинг), нити се требаш било коме извињавати (осим наравно ако ниси лично окрварио руке), довољно је да одеш до првог српског стратишта (на годишњицу страдања или не, неваћно) и упалиш свећу за упокојене, и то је више него довољно. А хоћеш ли се суочити са истином шта се догађало у ужем Сарајеву, или ћеш наставити живети у лажи, твој избор.
Objavljeno:
Čini mi se da je ovim komentarima većina promašila temu. Zašto uopšte pokretati temu da li je bilo zločina u skoro svim mjestima BiH, kad to svi znamo. Jedini valjan komentar na ovakav tekst bi bila pohvala čovjeku na ljudskom potezu, na činjenici da je pogledao duboko u sebe i pronašao svoju ljudsku stranu, stranu koju smo možda izgubili ili prigušili negdje u sebi, padajući u zamku nametnutog primitivnog nacionalizma. Živimo u uslovima stalnog pritiska i prikazivanja "onih drugih" najvećim zvjerima, zaboravljajući da smo samo ljudi, i to sa Balkana koji zaista nikad nije imao sreće kroz istoriju. To što se pravimo ludi zatvarajući oči pred monstruoznim zločinima koji su se dešavali pored nas, ne može izbrisati činjenicu da su se ti krvavi zločini dešavali. To što zatvaramo oči samo znači da glumimo neko ludilo i ništa više. Onog momenta kad odlučimo da napravimo civilizacijski pomak, koji će jasno naglasiti razliku između ljudi i zvijeri, tek tad smo uspjeli u svojoj ljudskoj misiji i tek tad ćemo i mi i naša djeca imati šansu da živimo kao ljudi. Harisu veliki pozdrav i hvala za ovakav tekst!
Objavljeno:
@FANT: Svaka cast.
Objavljeno:
Ispricacu vam samo jednu ratnu-crticu iz mog haustora u Zenici ... Komsije moje Srbi, porodica, majka, otac, sin i kcer, cijelo vrijeme rata zivjeli sasvim normalno u svom stanu. Otac obitelji uredno radio u namjenskoj industriji, dobijao platu, uzivao sve privilegije uposlenika namjenske industrije, majka domacica, kcerka srednjoskolka, a sin studirao na fakultetu. Od 1992-1995 godine tim ljudima nije niko ruzne rijeci uputio, njihov sin nije mobilisan, tokom cijelog rata je redovan student bio na fakultetu u Zenici. Nekoliko dana prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma dosli su do mojih roditelja i rekli da odlaze iz Zenice za Banja Luku, doslovno su rekli da tako mora biti, ide kraj rata i oni ne mogu ostati u Zenici. "Javljeno im je da moraju ici iz Muslimanskih krajeva jer tu vise nije mjesto Srbima." Pazi nakon 4 godine prozivljavanja iste golgote ljudi skontaju da moraju ici ... Odlaze za Banja Luku, sina im iste sekunde mobilizira vojska RS-a i salje na Drvar gdje jedva izvlaci zivu glavu, fakultet nikad nije zavrsio iako mu je ostalo par ispita, kcerka se nakon kratkog zadrzavanja vraca u Zenicu, udaje se ovdje i zivi i radi sasvim normalno sa svojom porodicom u Zenici, a i oni uskoro uvidjaju svoju gresku jer nije bilo obecanog El-dorada, nije bilo zaposlenja, nije bilo egzistencije na tudjem ognjistu i vracaju se. Takvih prica je pred kraj rata bilo jako puno, posebno po rubnim dijelovima vecih gradova ... I sada se ti ljudi nazivaju zrtvama, protjerani su, bili su ugrozeni. Dajte, budite bar malo pametni.
Objavljeno:
Znam ja Harise gdje su, pobjegli 92 u aprilu, osvrnuli se nisu iza sebe, ostavili nov stan i sve u njemu, mislili da ce se vratiti kroz koji dan...ovo vrijedi za moj haustor, o ostalima ne bih da raspravljem
Objavljeno:
Radi ni ti sam ne znaš ol si u puru ol u polivalo. Barem to nekako osmisli u pravo crvotočenje ko naš dobri crv divos kako "analizira" iz svoje rupice. Što se tiče ove teme o njoj je toliko rečeno da postaje nesporno da je bilo zločina i u samoodbrani i svaki zločin treba sankcionisati. Ratne zločine, bez obzira što se sankcionišu pojedinačno i što trebaju adekvatnu pravnu satisfakciju, ne može se posmatrati izvan konteksta cjeline. Za sagledavanje te cjeline nedostaje jedna bitna karika, presuda najodgovornijoj osobi za pokretanje ratnog pohoda i počinjenje najvećih zločina u novijoj istoriji, ne samo na Balkanu nego i u svijetu. Za to je odgovorna Srbija pod Miloševićevim režimom. Međutim Milošević je pod misterioznim okolnostima umro u važnom periodu utvrđivanja na sudu te odgovornosti i od tada se na tome stalo. Šta je međunarodna zajednica sa tim htjela postići niko još ne zna, ali je znano da je za događaje od 1989 do 1996 najodgovornija Srbija. Raspadu Jugoslavije početni udarac zadao je upravo Miloševićev režim stavljajući van snage do tada važeće pojedine odredbe saveznog Ustava, propisujući nadređenost republičkog Ustava Srbije. Raspad Jugoslavije htio se po svaku cijenu iskoristiti za zaokruživanje velike Srbije, o čijim granicama najbolje svjedoče haški optuženici. Zato smatram da su Vukovar, Knin, Srebrenica, Prijedor, Tomašica, Zvornik, Bijeljina, Višegrad, opsada Sarajeva, konc-logori, logori za masovna planirana silovanja Bošnjakinja i brojni drugi zločini, samo posljedica tih velikosrpskih težnji i neprimjerenog i do tada nepoznatog ratovanja protiv civila. Bez sagledavanja te cjeline nikada se nećemo pomaknuti sa mjesta.
Objavljeno:
@Divo - a evo pročitah i tvoj posljednji komentar gdje definitivno vidim da nisi upućen u tadašnje prilike u Sarajevu pod "lažnom" opsadom, a tema je Caco. E vidiš, mi nismo 1992. imali oružje JNA kod sebe već smo se od JNA u prvim danima odbranili velikim dijelom zahvaljujući oružju i mudima koje su imali Caco i slični predratni krimosi. U stvari su u prvim danima rata oni u našim očima bili jedini heroji, a tek ćemo kasnije početi saznavati istinu o Caci, Juki i sličnima. Istina, Caco nije likvidiran zbog zločina nad Srbima već zato što se nije htio staviti pod komandu tek tada formirane Armije BiH koja dotad nije postojala niti je postojao jedinstven vojni vrh. Nemoj da te zavara terminologija "brigade" jer su te brigade tada bile poprilično zasebne vojne jedinice i na čelu svake je bio predratni krimos, zbog već ranije navedenih razloga. Znaš vjerovatno šta znači engleski izraz "warlord", to je tada bila moderna pojava u Sarajevu, u haman svakom kvartu. Kako misliš da bi mi obični ljudi uopšte i mogli znati o Cacinim zločinima nad Srbima kada smo non stop bili u skloništu zbog grantairanja prvih godina rata, bez struje i bilo kakve komunikacije sa ostatkom kvarta, a ne grada. I nemoj misliti da je taj isti Caco samo maltertirao Srbe. Ni taj državni vrh, koji je vjerovatno tada i znao sve o tim zločinima, nije mogao ništa uraditi prvih mjeseci jer je čovjek oko sebe imao 200 mega naoružanih luđaka sličnih njemu. Pa i SEAL i SAS ne idu u akcije u roku do 5 dana nego se znaju nekd pripremati i mjesec dana i to u kakvim uslovima, a ti očekuješ da će neko u tom silnom haosu pokušati ga privesti sa svim tim ljudima oko sebe?!? Pa smiješno. I kada je napokon akcija postala neminovna (iz bilo kojeg razloga), opet je bio kiks pa su izginuli jadni momci iz policije koji su ga probali privesti! A zamisli da su pokušali pola godina ranije, šta bi te bilo, pa zapalio bi pola grada lik! Kao što rekoh i u prethodnom komentaru, nemoj učiti sa interneta o historiji, uradi malo istraživačkog rada pa se možda i iznenadiš šta ćeš sve naučiti ;)
Objavljeno:
@Divos - vidim da si vrlo "internetski načitan" čovjek, ali nažalost besposlen sa dosta vremena za pisanje ogromnih komentara i očito vrlo mlad, možda i rođen nakon rata te takođe po ekavici vidim da možda čak nisi rođen u BiH što govori da si u stvari čovjek nažalost zadojen mržnjom i ispranog mozga koji misli da sve zna ako pročita par internet portala (da ne kažem pristrasnih). Ali nažalost u krivu si većinu stvari, iako ti ni ja niti ikad iko neće uspjeti dokazati komentarima na nki tekst. Evo ja te pozivam da dođeš u Sarajevo, ja ću posvetiti nekoliko dana tebi (uzet ću par dana godišnjeg) pa ćemo otići u goste kod koliko god ti budeš želio sarajevskih Srba (i onih koji imaju srpsko ime, ali se izražavaju kao Bosanci, ali to će ti biti još teže shvatiti) sa kojima sam ja u ratu bio skloništu (čisto iz razonode jer nije bilo opsade, dobro nam bilo u atomskom skloništu jest rižu i makarone, furka obična), koji su bili sa mojim ocem u rovovima od kojih su neki čak i dobitnici "Zlatnog ljiljana" (google-aj Slaviša Šućur pošto vidim dobro ti ide istraživanje istine na internetu). Pa će ti fino čika Pero, čika Mišo, čika Dragan, moja dva danas najbolja druga Srđan i Goran (doduđe oni spadaju u Bosance :)) i još onoliko Srba koliki ti broj poželiš, a da stignemo obići, objasniti kako im je bilo u ratu, zašto su ostali tu, ko im je sve poginuo od snajpera ili granate i sl. Sad ćeš reći od granate koje su muslimani ispaljivali i pucali sami na sebe, ali to ti već ne mogu matreijalno dokazati. Takođe će ti reći ko im je '91. nudio oružje koje su trebali sakriti kod sebe "do prave prilike", a koji su naravno to odbili. Ah ti izdajnici srpskog naroda,ccc, "Alijini Srbi", tako su ih nazivali tada, sreća pa ih je bolio k....kako ih nazivaju "brđani". Naravno, pokazat ću ti i tehnike koje su korištene za davanje signala artiljeriji na okolnim brdima jer smo u ratu i mi o tome naučili u pauzama skupljanja gelera (opadali geleri sa drveća, jer nije bilo "opsade"), a naravno da su takvi letili sa prozora po pravilima ratovanja (okarakterisani kao špijuni) od strane specijalaca kojima je, gle čuda, komandovao Srbin (pa koliko ste to izdajnika imali majke ti, mene bi bilo stid nacije). A pročitaj i pismo Srba iz Sarajeva povodom "krsta" na Zlatištu, opet gomila izdajnika (pa stvaaarno više... I da se razumijemo, jasno mi je da je bilo zločina u Sarajevu, onih istinskih zločina nad nevinim ljudima i svim srcem želim da odgovaraju svi koji su ih počinili. Ja i danas često imam problem kada se "poserem na Cacu" u nekom društvu pa mi neki "patriota" krene srati o nekim stvarima sa naše tačke gledišta, upravo ovako kao i ti sa svoje i u potpunosti podržavam ovaj tekst i svim bih srcem volio da mogu sve to promjeniti, ali volio bih takođe promjeniti i mišljenja slična tvojim, ne nekim web izvorima već razgovorima sa ljudima uživo koji su prošli uživo sve ovo što ti nalaziš na internetu (odnosno govoriš da si našao i da postoje neki dokazi i svjedočenja, ali ne daješ niti jedan jedini izvor svega navedenog). Ako si zainteresovan, javi se i sve ćemo dogovoriti na private, ne sekiraj se nemam te namjeru zaklati :) A nakon toga, ja evo idem sa tobom kod koga god hoćeš i koga znaš da je iz Sarajeva protjeran i maltretiran ili da mu je neko hladnokrvno ubijen da kleknem ispred nejga i izvinim mu se za sve što je prošao.
Objavljeno:
Sarajevo...(...zajedno smo rasli grade ja i ti...) prave Sarajlije veoma malo veze ili nista i niko vise...i ovi stihovi jedne od najljepsih pjesama o nekom gradu(za mene najljepsa) su blijeda fleka na dusi mnogih...koji su izdali sve ono lijepo i zanos mladih u stvaralackom elanu, prestrojili u krvavi pir...Ne postoji u istoriji nasih naroda slogan kao zavjet i zestoka istina kao opstanak COVJEKA na ovim prostorima"Cuvajte Bratstvo i Jedinstvo,kao zjenicu svog oka"...Kad vjekovni neprijatelj tog zavjeta nadje sljedbenike i obnovi stara prijateljstva..zna se ko ce profitirati,a ko ceh platiti...Izdali smo sebe i sve prije nas...izdali smo Covjeka...izdali smo buducnost...prodajuci sadasnjost...i sve sto iole vrijedi otjerali ili su na vrijeme otisli ili su pali u vodu....Ostala je ogromna rupetina oivicena nacionalnim hordama ,koje vlast natenane, jeftinim trikovima pusta niz urvinu,da grebu i mole za jos malo, eto, bilo kakvog zivota...Izdati Sebe i Svoje ognjiste..prodati komsiju za zrno zlocina...u ime hrabrosti...da bi od Vjekovnog neprijatelja popio satisfakciju... je zadnji Cin tragicne drame "Ubistvo Jugoslavije s predumisljajem"i monodrama SDA "Sarajevo..grad u kome Covjek nema sta da trazi"...
Objavljeno:
Када поводом ове теме погледам коментаре читалаца који нам долазе из бошњачког дела ФБиХ (а како нисам бацио поглед неких месец дана, мало сам и погледао портале у федералном Сарајеву, како оно Тале каже, чисто "да снимим ситуацију"), и када видим колико неки налазе оправдања за то зло и злочине, и колико се упиру да скрену са теме, колико су им умови заробљени у 1990им, можда сам се у првом коментару огрешио о аутора, можда сам био и престрог. Јер изгледа да у федералном Сарајеву заиста треба храбрости па поставити једноставно питање, шта би са сарајевским Србима? И свашта су овде ови читаоци написали, те није било толико, те оно АЛИ (па онда о Србима, те о том по њима злу које долази из Србије), те САНУ, те за све су криви КОС-овци (?), те било је неких изолованих случајева, па мало надовежу причу о Сребреници, Срђи, Бањој Луци, и тако ваљда расплињавајући тему верују да умањују размере злочина над сарајевским Србима. А није им лако, виктимизација када се прими код плебса и када се превише уфурате у подметнутој и лажној причи, разоткривање истине зна бити болно. Добро, дуго се негирало све, порицало да је било уопште злочина над Србима у ужем Сарајеву, сада већ кажу, па јес, био је неки одметнути Цацо, па ће и додати, али ето ликвидирали смо га. Да, само што је тај Цацо ликвидиран 26.10.93., тј 18 месеци је злодела чинио, и нико није мрднуо прстом, заправо сама акција је била само због криминалних радњи, или прецизније окршај криминалних скупина за превласт и контролу над ужим Сарајевом, победу је однио логично, бошњачки политички и војни (ратни) врх. Да је то било због злочина над Србима ова акција би била барем 15 месеци раније, уосталом право је питање како је предратни кримос и ништарија напредовао до положаја команданта бригаде (а није једини такав), после те акције није се у Сарајеву смањио терор над Србима, јесте их касније нешто мање убијано, али само из разлога јер су многи већ раније свирепо уморени, или протерани, једноставно већ су Срби у ужем Сарајеву били прилично проређени. Добро, биће још отпора, свакојаких оправдања, наравно подметнуту причу и појмове попут рецимо "опсада Сарајева" не треба нипошто прихватати (између осталог и због мајке од Раде која је оставила диван коментар, старице од 85 лета која је убијена из снајпера, јер њена мајка није никог опседала, нити је била "брђанин" који је рокао по граду, како то воле рећи ови који просипају причу о опсади), а опет ми Срби знамо шта се догађало са нашим сународницима у ужем Сарајеу, знамо какву су злу судбину доживели и преживели, много тога је и документовано, уложен је и огроман напор па се знају и имена многих жртава, и време када су уморени, па и имена џелата, ко год жели да сазна, може да сазна, додуше не све али много тога, и колико је убијено, и када, и где, и од кога. Ово је питање које морају решити сами са собом у бошњачком делу ФБиХ, пре свега у федералном Сарајеву, да ли ће се суочити са истином, са тим злом које је почињено поред њих, или ће наставити живети у лажи. Како год да одаберу, нама ни у + ни -, само ће доказати где им је место, где и коме припадају, и да ли су вредни успостављања било каквих односа.
Objavljeno:
Moj deda je rodjen 1922. u Negotinskoj Krajini a 1944. je mobilisan u "narodno-oslobodilacku" vojsku i poslat da se bori u prokletoj Bosni. Mi ne znamo ko ga je ubio: Muslimani, Hrvati, Nemci... ili cak mozda i neko od partizana, zato sto je njegov otac, moj pradeda, bio u izbeglistvui kao predratni rojalisticki politicar. Ne znamo ni gde mu je grob, kod Tuzle, kako su govorili njegovi preziveli saborci, ili kod Zvornika, kako pise u sturom zvanicnom saopstenju Brozovih podrepasa. Znamo samo da je on, koji nikakve veze sa prokletom Bosnom nije imao, ubijen toboze da bi ta regija bila slobodna. Zasto? kakve veze ima Negotin sa Tuzlom? Zasto je moja mati morala da ostane bez oca kojeg nije ni upamtila? Zato da bi se proklete Bosna i Hercegovina odcepile od drzave u kojoj se moj deda rodio? Ne imali dabogda vi svi nikada mira ni niceg dobrog u prokletoj vam Bosni dok se grob mog dede ne pronadje i njegove kosti vrate u njegovu rodnu Krajinu. AuM-en! AuM-en! AuM-en!
Objavljeno:
Neandretalci i dalje probrojavaju krvna zrnca i ganjaju svoju istinu po komentarima. Nevjerovatno koliko su ljudi još zatrovani glupostima, mrziće sve, ali baš, sve osim onog ko ga stvarno siluje i potkrada. Ali neka, to vam je vaša borba dala, daće i vašoj djeci što je najgore, a vi ćete i dalje lajati na Srbina, Hrvata i Muslimana umjesto da lajete na stoku i sistem koji vas siluje i potkrada. A Harisu svaka čast jer je čovjek i hoće da svi oko njega žive bolje i ima muda da to javno svima u lice kaže.
Objavljeno:
ti bi harise da je tvoja savjest čista? e ne ide to baš tako. kolektivna odgovornost apsolutno postoji. svi smo odgovorni, tu naravno mislim na punoljetne osobe, za ono što se desilo. neki su direkto odgovorni jer su činili zločine, neki jer su ih naređivali, neki jer ih nisu sankcionisali a mi ostali, mi svi snosimo dio svoje odgovornosti makar bila ko zrno graška jer smo dozvolili svojom šutnjom, svojim ne činjenjem da se zločini dogode. tako je to moj harise a ti tu priču "moja savjest je čista" pričaj nekom ko ne zna šta se ovdije dešavalo
Objavljeno:
Ovaj posljednji sto se potpisuje narkoni, pitanje je je li tek narkoman ili morbidni sljam srpskog porijekla, zali sto jos nije pobijeno pedeset hiljada Bosnjaka prevrsio je svaku mjeru racionalne komunikacije. Znano je da ima takvih zlikovaca i zlocinaca, ali ne mogu pojmiti da Buka takve morbidnosti propusta medju komentare. Ako ovakav stav odrazava i jednu petinu srpskog prosjecnog misljenja onda je srpsko drustvo zaista bolesno drustvo.
Objavljeno:
Kad procitam sve komentare, najblizi mi budu ovaj drug Vladimir i gospodin FOTO. Svaka cast ... Prepisuju se ljudi oko necega o cemu pojma nemaju i dokazuju da su eto bas njihovi narodi zrtve najvece. Shvatite vec jednom da smo svi zrtve na ovom hebenom Balkanu, zrtvovani smo od svojih vodja da bi njima bilo bolje, da bi oni bili bogatiji, da bi lakse vladali nama. Mrtvi su samo kolateralna steta u njihovom nastojanju da uzmu sto vise kesa i imovine, jebe se njima za poginule u ratu, oni svakako ne govore, a jebe im se i sto njihove porodice evo 20 godina nakon rata traze istinu i odgovore na stotine pitanja koja se namecu. Oni su svoj cilj ostvarili, obogatili su se, uzasno su se obogatili, sklonili su svoju djecu u zapadne i istocne napredne drzave i ako bude trebalo opet ce vas povesti da se porokate za njih, a vi cete glupi kakvi jeste, opet uzeti oruzje i napasti svog komsiju zestoko kao sto ste ga napadali uvijek kroz istoriju. Homo Balkanikus - najgluplja i najprimitivnija grupacija ljudi na planeti zemlji.
Objavljeno:
Dok smo mi u Sarajevu ubijali Cacu, vi ste u Trebinju ubijali Srdjana Aleksica. To je prava slika stanja i "balansa".
Objavljeno:
@alija je najveci ratni zločinac-žrtvovao mir ! " Jeli? A ko je ukinuo pokrajine u Srbiji i tako dao znak za pocetak rata? Ko je ratovao jos po Sloveniji i Hrvatskoj? Ko je kopao prilazne puteve oko sarajeva koje niko nije koristio jos 84te? Pusti se suplje...
zox
Objavljeno:
Naravno. Civilizovani Nijemci su priznali odmah Holokaust, a kod nas ni jedna nacija nece da prizna svoje zlocine jer gradi vlast na istima. U te zlocine spada i ovo u Sarajevu, i Srebrenica, i Tomasica, i Jasenovac, i jos sto drugih mjesta. Ali na cemu bi oni gradili vlast, ako priznaju da su krivi i oni, a ne samo druga strana.
Objavljeno:
Rat je bio dogovoren i to decenijama unapred! Alija je, laka mu zemlja, instaliran od strane Sluzbe. Ko se seca, da je Abdic pobedio na izborima? Ne, mora "Muslimanski brat", da se radikalizuju Srbi, ionako već izludjeni i zeljni osvete za 41. Od '72. i Cosicevog "vremena smrti", rat se spremao. Ozbiljni ljudi se oko toga više ne raspravljaju. Svi normalni su žrtve tog rata, a najviše stradase Muslimani. Otac moj i moja majka, oboje Srbi, prezivise na Dobrinji. Bilo je svega ali su ostali živi! Koliko ima Banja Luka takvih Muslimana?
Objavljeno:
Ej moj harise za tebe i takve koji samo brabonjate evo ti jedna crtica o Srbima u Sarajevu,oružje koje su pronašli u stanovima to slucajno??? Za ove Srbe e pa i ja sam srbin pravoslavaca kojeg je stari krstio dok svemu se VI smijali i mahali partijskim knjižicama,upravo iz te crkve 90 godine su došli ljudi i nudili nešto spisak,valjda o oruziju. Kao i svaki pravi srbin sam otišao u vogoscu pa sa gledao jedinice vs kako kupe Turke i sam odem da pogledam te Turke kadono moj jeran i njegovi muški turci završili u " bunkeru" isti ti vrs su čekali da ih napadnu ( koliko se sjecam transporter hosovac)ustaše iz Kiseljaka da ovih u ratu nije bilo pocrkali bi od gladi. Ajde ako ste toliko pravedni sto bolan odoste iz vaših rodnih mjesta zato sto se Alija inace kosovac ,jeli ko još poslje pola kazne odna jenjebude slobodan i još pasoš dobije,poslje ko mu je izdao knjigu otkuda on sa dobricom cosicem?? Ocemo pričati o seferu Halilović zvanim Boris u redovima kosa,o možda joji tntoru koji je prodavao puške zajmu backovicu po 150 a on ih za 1500 km u Sarajevu,ocemo u sred rata o puštanju goriva kroz tri linije ili još bolje braćo Srbi sto ste it toga nedjarica prodavali oružje "turcima"?? O ovima iz hrvatske teško je bilo ratovati a mitinzi,89 godina ocemu VI pricate,sada broji te mrtve a rat e jedna tužna stvar... Ono vas alija nije htio ovo dogovoriti,gdje su vam vas srbi gdje je alijn sin bakir ratovao,gdje je Radovanović,sto oni nisu ratovali??? Jebe se njega su vaša djeca ginula za sta bolan,bacate ovdje neke teze i turpijate bez vezepa normalno da je nevin narod zagrizao metak,ko u svakome ratu. Ono sto VI svi nakida nećete shvatiti da ste VI svi ista g... Lako je bilo roknuti,Baliju,ustašu ili srbina ali neko to piše,neko malo pametnih od vas moje su ruke ciste a VI što upitajte kako ste VI a ovaj Harris da je vidio krvi kao ja zapitao bi Seo čemu on prica,ko je ubio cacu,ko je ubio juku,dje su te zelene beretke bile,ko je htio da skenja sefera- Borisa,dogovor 93 izmedju Alije smrde i Krajišnika eno vam krajišnika živog pa pitajte, Zamjena Srebrenice zavogocu i ilidju,ko je Naser oric od kuda on dolazi 92 godine u Bosnu ko ga je vrati devet dana prije iste Srebrenice koja je njegova uloga da se dole pokolju dva sela,Srbi i muslimani se dole čuvali?? Kontas ova buka nesto normalono kad ono hoce mene sa batkom da izjednači,ko je ubio Gorana na Grbavica,ma sve u PM..... 600 ljudi čuj Srba valjda ljudi jebali vas i Srbi i Hrvati i Muslimani pardom Bošnjaci,svi su topovski meso... Blago meni pa sam otišao iz te vukojebine vidim da se nista nije promenilo niti ce opet VI glasajte za tu stoku na vlasti...
Objavljeno:
alija je najveci ratni zločinac-žrtvovao mir !
Objavljeno:
Jusufe, zločin u Kazanima jeste počinjen, ali vrijedi znati što se dogodilčo sa 150000 sarajevskih Srba. Tebi, neupoznatom, na znanje: Momčilo Krajišnik, predsjednik Skupštine Republike Srpske i predratni stanovnik Zabrđa kod Sarajeva, je svoje stavove, kada je u pitanju sudbina 140 000 sarajevskih Srba, iznio 17. decembra 1995., tri dana poslije potpisivanja Sporazuma u Parizu. Bilo je to, na Jahorini, na 56. sjednici Skupštine RS: “Zadatak ove Republike i prvi strateški cilj je da se mi odvojimo od Muslimana i Hrvata i nema niko pravo da zasniva strategiju Srpskog Sarajeva na ostanku u zajedničkoj državi. Tako da je isključena bilo kakva opasnost ili želja sa kopčom i rješenjem Sarajeva da mi želimo da ostanemo sa Muslimanima i Hrvatima. Niko ne može sada novo rješenje praviti da ostanemo skupa niti to ljudi u Sarajevu žele, odnosno /srpski/ narod, niti želi rukovodstvo Sarajeva, ali je jedna manjkavost naših poslanika koji vide opasnost, da bi ako ostanemo u muslimansko – hrvatskoj federaciji da bi Sarajevo bilo kopča unije. Ima samo jedan problem gdje ćemo sada ljude iseliti, da se kaže iselićemo ih tu i tu, na taj i taj način. Treba nam vrijeme, jer je ovo iznenađenje, jer ni u jednoj varijanti ništa nije predviđeno. Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolje rješenje da se Sarajevo iseli i da se nađe lokacija da se smjeste ljudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom (u zajedničkoj državi) konačno raskopča. ... da ostane jedan glavni cilj, jer to rješenje ne dovodi do uspostavljanja unije, nego do raspada, jer nam je to prvi strateški cilj.” Srbe, iz Sarajeva, iseliti po svaku cijenu! Vlada Srbije nije imala namjeru da pomogne povratak Srba u Sarajevo niti da zaustavi iseljavanje Srba iz Sarajeva... Te, izuzetno snježne zime, 1995. na 1996 godinu, nepregledne kolone kamiona odvozile su Srbe, iz prigradskih opština, ali i Ilidže i Grbavice, na razne lokacije. Upućivani su konvoji u pravcu Brčkog, Višegrada, Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Srebrenice... Kamioni su vozili ljude, namještaj, kosti umrlih i poginulih, saobraćajne znakove... Odlazile su, iz Sarajeva, poslednje generacije jedne viševijekovne civilizacije... O srpskoj sarajevskoj civilizaciji ostale su da svjedoče poznate gradske kuće i zgrade koje su gradili srpski neimari; ostale su, na pravoslavlje da podsjećaju, crkve i mitropolija; ostala su sjećanja na brojne umjetnike, ljekare, inžinjere, književnike, političare, sportiste, profesore i mnoge druge vrijedne ljude čija su djela i aktivnosti, trajno, obilježili Sarajevo...
Objavljeno:
koliko smo mi merhametli pa ovako dobronamjerno pristupamo, ali i neka smo to nam je i mana i vrlina. prezivjeti opsadu i jos pri tome vecina cuva multikulturu koja je sustina grada, predstavlja sirinu duse koju ima sarajlija. da je bilo ubistava, odvodjenja, lividacija jeste, da su neki od ubijenih bili neduzni jesu, da su neki bili vezisti jesu... ali treba osnovati komisiju pa sve pojedinacno izanalizirati kako se ne bi igrali istine, a samim time i uzrocima i posljedicama . vjerovatno bi vecini bilo lakse da su sarajlije popalile sve crkve, groblja i ostale znamenitosti koje se vezu za nemuslimansko, da su ocistili sve nesmislimansko stanovnistvo, ali nista od toga nije bilo jer bi time ubili sustinu sarajeva koje nije muslimansko, srpsko, hrvatsko nego sarajevsko.. da sam presretan sa sadasnjim stanjem nisam, ali nakon svega sto se dogodilo sarajevu ovo je i vise nego dobro..
Objavljeno:
Kazani jesu tamna mrlja u Sarajevu . NITKO OVE ZLOČINE NE OSPORAVA. Mušan Topalović Caco , komandant desete brdske brigade ubijen je u akciji Trebević 1993, i to od ABiH, i za zločine na Kazanima.: Za Kazane su pravomoćno osudjeni : Zijo Kubat, Refik Čolak, Esad Tucaković i Mevludin Selak Armin Hodžić Omer Tendžo i Akid Alibašić Sead Kadić , Senad Hasić, Samir Seferović, Sabahudin Žiga, Samir Ljubović, Esad Raonić i Senad Haračić . Magazini Dani, Slobodna Bosna, Svijet i Start , pokrenuli su priču o Kazanima, koju nitko u Sarajevu ne osporava.Učinjeno je ! Jamu treba označiti, uklesati imena i učiti u povijesti .Ali, mene, Jusufe zanimaju i Kazani i moj grad. I oni koji su s brda granatirali Sarajlije, i oni, koji su u Sarajevu ubijali .S vašim tekstom , bez ove spoznaje, lako će se otklizati u mržnju.
Objavljeno:
Jesi Harise ovoj ekstremnoj srpskoj bagri malo presolio pamet.
Objavljeno:
Polako,polako,tek ce istina soci na vidjelo!
Objavljeno:
ma jok,oni su merhametli,ničim izazvani,ni mrava nebi zgazili-Tako je govorio predratni robijaš koji je dobio 12 godina teskog zatvora zbog fundamentalizma,a kasnije /ono/žrtvovalo mir za "suverenu,jedinstvenu,multi-etni..bla,bla,bla..Ko je pokrao "grad"od 92-ge pa na dalje?Heroji bili ČeleCace,Juke i ostala bagra!kad se neko od njihovih optuži,odmah izlaze na ulice i viču:svi smo mi Ganici itd..
Objavljeno:
E moj Harise. Dok ti zahtijevas istinu o tvojim komsijama Srbima, tamo nekome u Banjaluci ili Sirokom brijegu ne pada na pamet da uradi nesto tako. A ovi sto pricaju o "etnickom ciscenju" u sarajevu, trebali bi da znaju da je brojcano vise muslimana napustilo sarajevo nego srba (uselili su se protjerani iz istocne bosne pa izgleda kao da je "puno") A pored toga, SDS je 1995te protjerao 200 000 Srba iz sarajevskih predgradja i nikom nista!. Toliko!
Objavljeno:
Cuti se o zlocinima nad Srbima a nasvakom cosku grada Sarajeva stoji natpis o srpskom zlocinu i agresoru,o zlu koje su bice samo Srbi cinili. I traze od mene da volim taj grad,da ga osjecam svojim. nema tu svojine. niti cu ja kad biti njegova?niti on moj. da,Srbi su bombardovali Vijecnicu i zapalili stostine hiljada knjiga. strasno.. zlllocin. a niko nigdje nije zabiljezio da je upravo s tog mjesta pucano po Srbima i da su bas u toj svetoj biblioteci ubijeni mnogi. tog natpisa nema i nece ga ni biti. kao sto nikada nece biti imena i broja iz Kazana. kao sto nece Caco biti zlocinac vec ce zauvijek ostati heroj. a Srrbi su sami sebe pobili. sami sebe iz Sarajeva istjerali i iz svih drugih gradova i sela.
Objavljeno:
Do sada sam pratila Buku i mislila da je to jedan normalan i realan casopis,dozivjeh strasno razocarenje,ali ima i drugih nacina i puteva da se istina kaze,na svu srecu
Objavljeno:
Odličan tekst. Sve se svelo na brojke i raspravu o genocidu. Nije to suština. Treba reći i prihvatiti istinu.
Objavljeno:
Hvala ti Harise.Mislim da treba spomenuti i one zrtve koje su stradale od snajpera i granata koje su dolazile i na srpsku teritoriju sa suprotne strane.Moja majka je poginula na kucnom pragu u Nedjaricima,starica od osamdesetpet godina,od snajpera koji je dosao iz Dobrnje pet,koja je bila pod kontrolom armije BiH.Ine samo moja majka.Poginulo je vise moje rodbine na isti nacin i to svi kao civilne zrtve.Moja majka,koja nikada ljude nije djelila po nacionalnosti ni vjerispovjeti,koja je i nas isto vaspitala,da gledamo ljude i biramo za prijatelje ljude po njihovim ljudskim osobinama.Ove zrtve niko ne spominje.Mnogi nece da znaju za njih,da bi samo sebe prikazali kao stradalnike,a za mnoge su samo brojevi.Mi koji smo ih uvijek voljeli i koji ce mo ih uvijek voljeti,patimo zbog toga.Svaka rana isto boli,bila ona srpska, muslimanska,hrvatska,romska ili bilo cija .Slava svim nevinim zrtvama i neka im je laka zemlja,ma kako god se zvali.
Objavljeno:
Svaka cast Harise.Nisu Srbi ginuli samo na podrucju koje je drzala armija BIH.ginuli su i na teritoriji koja je bila pod kontrlom srpske vojske,ali od snajpera i granata,koje su dolazile. sa suprotne strane. Moja majka ,starica od osamdesetpet godina je poginula na kucnom pragu u Nedjaricima od snajpera koji je dosao iz Dobrnje pet.Moja majka ,koja nikada ljude nije gledala i djelila po nacionalnosti,vec po njihovim ljudskim osobinama i koja je i nas tako vaspitala.Ine samo moja majka,nego vise moje rodbine je poginulo na isti nacin na svojim vjekovnim ognjistima i to sve civilna lica.Te zrtve niko ne spominje,mnogi nece da znaju za njih,osim nas koji smo ih voljeli i uvjek ce mo ih voljeti.Za mnoge te zrtve ne postoje,a za mnoge su samo brojevi.Svaka rana isto boli,srpska,muslimanska,hrvatska,samo na zalost mnogi osjete samo svoju.Hvala ti Harise.
Objavljeno:
Harise na pravom putu si i poslije ovog teksta a i tvoga cina politicko Sarajevo je napokon dobilo sansu da se pogleda u ogledalo vidi svoju ruznu sliku i pocne denacifikaciju.Sarajevo ce biti primjer demokratskog glavnog grada drzave BIH ili se gasi huljadugodisnja ideja Bosne.Zivimo u vrijeme informatike i dostupni su podaci sta se sve dogadjalo od Triglava do Djevdjelije i to treba poredati hladno faktografski bez emocija.Od grada do grada poimenicno zrtve i djelati.Taj casni posao mogu uraditi dokazani borci za ljudska prava.u Beogradu zive casne "zene u crnom",Biserko,Vesna Pesic,centar za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavicevic,novinari Brankica Stankovic,Aleksandar Stankovic,Buka,Pecanin i od tih ljudi stvoriti Komitet za istinu dati im dobar budjet i mandat na 5 godina da ispitaju sta je istina a sta propaganda.Ta investicija bi pomogla da kolektivno ozdravimo kao ljudi i kao etnije i podvucemo crtu za sva vremena.Zivim za taj dan koji ce sigurno doci.
Objavljeno:
Lijepo od Harisa, pozdravljam......ubistvo i samo jednog covjeka civila, posebno na taj kukavicki nacin(odvodjenje od kuce uz prijetnju oruzjem) je zlocin,ubistvo,genocid i sve ostalo..zaboli me neka stvar kako se to naziva ali je kukavicki....PRIZNAJMO I OSUDIMO VLASTITE ZLOCINE.....samo tako mozemo dalje......ali zalosno je kad i pored pronadjenih masovnih grobnica jedna "velika"vecina tvrdi da je to sve izmisljeno, prenapuhano, izmanipulisano....zalosno je sto se mladim narastajima prica jedna sasvim druga istorija...to znaci samo jedno..stvaramo ne sjeme mrznje, nego sjeme rata..jer ovo je Balkan,ovdje rat ne spava..ovdje rat samo odmara do sledeceg poluvremena.....
Objavljeno:
Da smo bili pametni i uvazavali nase razlike i postovali se i prije 91.,rat nam se nebi ni dogodio. Vjekovna mrznja je isplivala na povrsinu, ovladala svim narodima u BiH i domacinski smo se porokali, Daj Boze da bude i poslednji put.Volim mahalu,volim jarana Senada, Nihada,Fikreta,ali me u mahali vise nema i nece me biti.Dosle su neke vaznije, ljepse i prece komsije, iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina,...UZIVAJ TE u multietnickom gradu Sarajevu koji to vise nije i koji nema dusu, ni blizu kao nekad. Pitajte raju iz mahalem,Senada, Nihada, Fikreta, Nerke, Nerme, Dine,oni ce vam reci.
Objavljeno:
Na našu veliku žalost svima na ovoj balkanskoj vetrometini, samo se moramo zapitati što nam je trebalo ovo ratno zlo?! Ali opet na žalost, nas obične smrtnike niko nije ni pitao, hoćemo li rat ili ne?! Sva tri naroda na ovim prostorima, su veoma minorni da bi nas pitali hoćemo li rat,,, dobro se zna ko je scenarista ovog zla, ne samo na Balkanu, nego scenarista svih ratova u proteklom veku! Dakle mi mali narodi na planeti zemlji smo osuđeni da nestanemo sa lica zemlje,,, "veliki" odlučuju o tome , a ne mi mali!!! Monstruozna politika zapadnih "sila" odlučuje koliko stanovnika na planeti zemlji treba da živi,,, na žalost to je jedina istina kojoj nemamo snage da se odupremo!!! Do iznemoglosti možemo se prepirati i nadmudrivati po raznim portalima ali do istine o zločinima nećemo doći nikad!!! Žalosno je što smo mi samo obične brojke, za glavne režisere svih dosadašnjih ratova na ovim prostorima!!!
Objavljeno:
Muka mi je od ovoga što je napisano, što se čeka da se otkrije potpuna istina o zločinima nad svima u Bosni a ne samo parcijalno na samo jednoj strani.Zločine su svi radili a pričati o jednim a druge zločine kriti je još veći zločin nad tim nesretnicima u Sarajevu vladaju zlikovci koji bi ponovo ubijali kao što su nadgledali i podržavali zlikovce i pravili od njih heroje.U ovoj zemlji nema napretka dok su ti ljudi na vlasti njih koji su u ratnim godinama bili alfa i omega nad životima nesretnih ljudi koji su živjeli u Sarajevu ali i na ostalim prostorima gdje su vladali i kontrolisali ovi zlikovci.
Objavljeno:
VOLITI ISTINU NE ZNAČI DA MANJE VOLIM "svoj" NAROD.MISLIM DA UPRAVO ZNAČI SUPROTNO.
Objavljeno:
Harise svaka cast i ja zelim da svako uradi, prvo u svom ataru, ono što si ti postavio kao temelj puta naprijed. Nemojmo da svako ima svoju istinu, nego da svatko sam sa sobom raščisti sa sobom i shvati da su u ime nas ubijani ljudi.I ja želim istinu o Sarajevu,Banja Luci, Mostaru, Bihaču i drugo. Ovako optuživati druge ne vodi naprijed.Ima svaki narod svoje zločine, manje ili više, ali moramo prestati govoriti ko je više ubio ili unaprijed osuđivati. Predstanimo iznositi naše dosadašnje "ČINJENICE", jer nam to naši "Nezavisni" i "Objektivni" zaštitnici, koji su nas utjerali u torove stalno "ISPRAVNO INFORMIŠU". Poslušajmo Harisa i mislimo svojom glavom.
Objavljeno:
Harise, imena? Imaš li ime ijednog komšije koji je nestao? Nemaš. Šta glumiš onda većeg srbina od nas pravih srba. Nemoj nam ti Bogati pomagati!
Objavljeno:
Za Rodu dva iz danasnjeg Jutarnjeg: "Obavještajne službe BiH raspolažu s još 330 imena stranih obavještajaca, što znači da trenutačno u toj zemlji aktivno djeluje oko 1000 pripadnika sigurnosnih službi zemalja islamskog nazivnika. Cijela priča svoje korijene vuče još iz doba prije rata u BiH kad su iranske vlasti odmah krenule uspostaviti dobre odnose sa Strankom demokratske akcije koju je tada vodio Alija Izetbegović, a sada joj je na čelu njegov sin Bakir, drugi put izabran u Predsjedništvo BiH."http://www.jutarnji.hr/tisucu-agenata-islamskih-zemalja-tajno-djeluje-u-bih-/1231050/
Objavljeno:
Stvarno se javiše ljudi,zdravog uma,melem na silne rane prošlosti,nešto se mijenja u ljudima na bolje,prepoznali su krvoloke u takozvanim SPOSOBNIM ljudima,huškačima,koji su stanju da nas sve pobiju ako treba,samo da sačuvaju opljačkano.Harisu,Dušanki,Saši,dr Neletu i svima koji su još normalni,hvala Vam,što dajete snage mnogima,koji su već posustali u ovom košmaru,gdje naš životni prostor svojata bagra kojoj je mjesto iza rešetaka.Da nam nije naših ljudi koji se lome po tudjem svijetu i pomažu ovom napaćenom narodu,Bosna-komplet bi bila gora od Bijafre.
Objavljeno:
Vidim da je taj famozni popis mnogim nesto sto treba da pokaze ko je bio u pravu, ali draga gospodo i gospodje taj isti popis nece pokazati koliko je ljudi od kraja rata na ovamo otisao iz svog rodnog mjesta i ove zemlje, ne da bi pobjegao od komsije ili od smrti nego je to ucinio zbog neimastine i beznadja. Toliko.
Objavljeno:
Slazem se s Harisom, mislim da je konacno vrijeme da se prestane sutjeti, da se prestane stititi zlocin koji je toboz ucinjen u "tvoje i moje" ime. Takodjer smatram da Sarajevo kao grad koji je slika multietnicnosti treba da prvi otvori ovu temu, jer ti ljudi su ubijeni upravo zato sto su vjerovali u moc multietnicnosti, vjerovali su toj zajednici kojoj su pripadali i na kraju vjerovali su u suzivot. A ubili su ih oni koji tu opet toboz upravo branili taj multietnicni nacin zivota. Treba javno reci ko je to ucinio treba javno zuzeti stav prema pociniocima i naredodavcnima. Mi znamo ko je to, to nije niko neznan to su ljudi koji su bili onda a i sad u vlasti i oko nje. To su ljudi koji sve cine da se ni danas normanlo ne zivi u ovoj zemlji a kako stvari stoje pocice im od ruke i ubuduce. Ja ne neznam koliko je ljudi ubijeno na Kazanima ali znam da su to bili nevini i posteni ljudi. Znam da je okidac povucen u Sarajevu ali da je metak stavljen na Palama u cijev. Sto ne umanjuje odgovornost niti jednih niti drugih. Da smo 70 godina u proslosti predlozio bih javno vjesanje kao kaznu za ova nedjela, al eto danas zivimo neku demokraciju, gdje se ovakvi salju u Svedsku u zatvor na 5-6 godina. Zato ja ne vjerujem u ovu danasnju pravdu. Nekako mi je ona titina "po kratkom postupku" bila postenija.
Objavljeno:
Dobro bre ljudi, pa zar Vas ni istorija ni nasa/vasa proslost nije nicemu naucila? Pa ko vama/nama daje za pravo da pravi generalizacije u vezi rata 90ih? Te opsada te agresija te zlocinci, te 16.vek pa onda vi ste nama pa smo mi vama, pa srpsko Sarajevo pa genocidi pa masakri. Nesrecno Sarajevo je zbir sudbina tih 300 ili vise hiljada ljudi koji su tamo ziveli, za svakog od njih ili nas postoji neko koga smatraju herojem ili dobrim covekom dok tog istog neki drugi smatraju zlocincem i zaista u vecini slucajeva ljudi o kojima pricamo su i heroji i zlocinci i sveci i bagra i oslobodioci, branitelji i napadaci. Ja necu da pravim nikada bilo kakvu generalizaciju jer je to nemoguce. Za mene ni Mladic, ni Oric ni Dudakovic, ni Tudjman nece biti nikakvi heroji. Oni i njima slicni su imali izbor, i izabrali su lose, ubijali su kad nisu morali, mrzeli su kad nisu morali. Mnogi dobri ljudi su ili pobegli na vreme ili jednostavno nisu imali izbora i borili su se za ono sto su mislili da im jedino moze pomoci da prezive i sacuvaju svoje porodice. Jebem vam vise i sve opsade i odbrane i osvajanja i oslobadjanja i vise ciljeve i nacionalnu svest i istorijske nepravde i osvete i nabijanja na kolac i cetnike i balije i blagosiljanje tenkova i pucanja na i iz bolnica. VI ili mi svi zajedno smo sve to napravili jer smo bili GLUPI i dozvolili smo da nas vode ljudi koji su losi. Harise, vi ste cestit covek i ja verujem da nas ima dovoljno da nesto promenimo. Srpske zrtve u Sarajevu postoje, muslimanske u Banjaluci, Hrvatske u Mostaru itd, i svaka ta zrtva ima ime pre svega i ima svog dzelata, koji zasluzuje kaznu ili bar svi oni zasluzuju da im se sudbina zna. Zasto, da se vise nikad nista slicno ne ponovi i da kad se na ulici skandira "srbe na vrbe" "noz zica Srebrenica" ili kada to neko iz naseg okruzenja onako suptilno ili direktno provuce da mu se suprotstavimo. I jos jednom, ja sam Srbin, ponosan sam na svoje Sumadijske korene, na moje dalje crnogorske poreklo, ma ponosan sam i na sve osvajace ili oslobodioce koji su mene nekako stvorili, ali se najvise ponosim tim sto me niko nikada nece ubediti da je neko dobar ili los samo zato sto se tako i tako zove ili prica ovim ili onim naglaskom. Jos jednom svima, pametni, dosta je bilo popustanja.
Objavljeno:
Vidi se i na ovom portalu kako neki uronjeni u proslost velicaju kako zlocine iz dalje i blize proslosti, hoce da izigravaju mirotvorce i kako su takvima puna usta naivnih Harisa. Na njegov ocigled podizu se spomenici istim onim cetnicima koji su pocinili stravicne pokolje po BiH , samo jos eto nisu rascistili jesu li to cinili u ime Hitlera ili srpskog nacionalnog pokreta. Istocna BiH toliko je stradala a stotinama bosnjackih familija nije ni potomak ostao. Eto pociniocima takvih zlodjela danas se po Srbiji podizu spomenici, prepravljaju se istorijske cinjenice i na njihovo mjesto podmece laz. Na ovo ukazuju i mnogi srpski istoricari. Takve teznje se zele podvaliti i u dogadjaje iz blize proslosti, kako bi se zlocinstvo podijelilo na ravnomjwrne dijelove.
Objavljeno:
@ Donna objavljeno: 26.10.2014. - 14:00 Ма у прави си Дона, нек си ти нама разјаснила, и заиста су ови људи из Србије или пак Српске прекардашили, ма замисли, како си нас фино просветлила, упорно ћуте о својој идеологији, национализму, фашизму (ајде, и баш фашизму) , ма баш срамотно. Срећом, ту је Дона која ето није ни Бошњакиња, а ни Српкиња да нам објасни како је то ишло, па ће рећи како њу и њене комшије (да ли баш?) нико није малтретирао јер они нису били ни издајници (чега), ни диверзанти (?), а нису ни "наводили гранате" (?) нити помагали браћи четницима и усташама (ајде). Добро, ко му сад за Дону дођу усташе, или пак ови четници (некако наивно верујем да је прича о четницима завршила 1946-е, али очигледно Дона зна боље), јесу ли то сви припадници ВРС, или можда ђутуре сви Срби на оној "другој страни", баш онако занимљива перцепција. И још кад би нам појаснила шта би са онима који су замислите издали (кога), или који су "наводили гранате" (само како, јесу ли то имали радио-станицу, или су са прозора слали сигнале "четаљима", можда махали пешкирима на којима је писало, ево, овде рокајте), а и како су то откривали у њеном комшилуку српске "диверзоле", а и није то лак задатак, у сваком српском старини или старици "диверзола чучи", ваљало је то мало спровести до бивше касарне "В.Бубањ" и других казамата, и мало преиспитати, мало изложити опрваданој тортури па да се види ко је издао, ко "помаже четаљима", ко наводи гранате, и ко је диверзант, и они који се нису вратили, или који би омркли а након изненадног претреса стана (ових са зеленим береткицама) у глухо доба ноћи, не би осванули, ван сваке сумње се нешто опако згрешили, и задесила их је заслужена судбина. Наравно како то Дона објасни , никаквог прогона Срба није било, ма где би, добро можда би понекад неки припадник АБиХ изгубио живце па из гнева оправдано ето неког Србина или Српкињу смакнуо, догађа се то, али прогон јок, убиства јок, а они Срби која недостају данас међу живима, па забога нису они побијени, то би их инфарт знао стрефити, па би завршили у реци (а и опште је познате да Срби увек пре срчке се нађу неким чудом у близини потока или реке), или би када би ровили по контејнерима на мину налетели (шта ћеш, хоће то). фино, година је 2014-а, а Дона нам живи још увек у 1990-им, и баш фино што написа ове речи да знамо како су људи у том поганом времену свако зло и сваки злочин правдали, а и када напокон добијемо резултате пописа и када се установи да на њеном Алипашином пољу недостаје велики % оних "непожељних", и да су Срби, а богами и Хрвати прилично темељито прочишћени не берите бригу, начи ће Дона и ту оправдање, ма нису они прогнани, већ су из ћеифа и да мало напакосте њеним комшијама напустили свој завичај, једноставно тако то иде са особама заробљених умова.
Objavljeno:
Srbija na celu sa Vucicem i Nikolicem ponasa se ko guske u magli, izgubljeni u proslosti, zalutali u buducnosti. Nista bolje ne vidim ni druge balkanoide, ali ove pominjem samo zato sto najocitije maglu hoce da pokazuju kao bistrinu i suncani proplanak. Sta tek reci za hrvatsko drustvo na celu sa crkvom dozivljava orgazam reinkarnacije drugog rajha.
Objavljeno:
Svaka čast Harisu, održao nam je svima lekciju iz građanske hrabrosti. Ovakvi činovi lične hrabrosti su neophodni da bi došlo do katarze u društvu. Još je papa Bonifacije VIII u 13. vijeku kazao: „Qui tacet, consentire videtur"- ili, ko šuti, taj se izgleda i slaže. Inače, Harisa pratim na Tviteru i mogu kazati da se radi o velikom čovjeku. @DIVOS: Kada lično i javno osudimo SVE „naše" zločince i sve zločine počinjene u naše ime, tad možemo početi razgovor o tome što pišeš.
Objavljeno:
Muslimanski ideolog Roda dva, po starom obicaju bi da sakrije ideje zelene transferzale i da sakrije sliku etnicki cistog (uzeg) Sarajeva i time bi zelio da proglasi Harisa naivnim mirotvorcem. Dok je ostrascenih nacioanalista tipa Rode dva, u Federaciji dugo nece prosvijetliti.
Objavljeno:
Pročitao sam mnoge komentare na ovaj tekst čitalaca koji se etnički izjašnjavaju kao Srbi i u većini sam htio da vidim dobronamjernost da se jednom prekine sa vrzinim kolom zla, ali u nekolicini uvijek prepoznajem zlu namjeru da se izbjegne suštinsko pitanje zašto i kako je uopšte počelo klupko zla. Stoga je na ovom konkretnom slučaju moja suštinska zamjerka Harisu da se to može zaobići i izbjeći. Treba procesuirati i konkretne zločine počinjene pod vođstvom odmetnutog Cace, ali treba reći da je nakon spoznaje da to čini samovoljno, da je još u to vrijeme protiv njega povedena značajna akcija Armije BiH i to je zaustavljeno, tako da njegovo zločinstvo nije dostiglo veću masovnost. Eto jedne bitne razlike između branilaca i onih koji su četiri godine Sarajevo držali pod opsadom. Da li je ikada iko sa srpske strane pomislio, rekao ili nešto pokušao učiniti da se prestane sa ubijanjem jednog cijelog velikog grada. Na ovom mjestu moram reći svoj najintimniji i najsubjektivniji stav da niko nije imao pravo ni u takvim okolnostima ubiti ni jednog jedinog civila Srbina ili bilo kog drugog. Međutim, ovdje želim da naglasim zlonamjernost nekolicine čitalaca, koji svaku priliku žele da iskoriste na način da kažu kako se na svim stranama činio zločin i kako se sve to fini-lijepo treba nivelusati i zamagliti suština i karakter događaja 92.-96. To već ima dublje krjene koji sežu u prošlost 2. sv. rata i dalje. Na sceni je kod naših susjeda da se ustaštvo i četništvo proglase narodnim oslobodilačkim pokretima, što je najperfidnija istorijska laž i pokušaj njenog prekrajanja. Ne može se u isto vrijeme biti pripadnik Hitlerove koalicije i pripadnik oslobodilačkog pokreta sa partizanima. Sadašnji politički koncepti pomirbe u samom hrvatskom i srpskom narodu na takav način ne vode još zadugo ničemu dobrom na Balkanu. Slično je nastojanje da se isto tako obrnu stvari iz prošlosti 91.-96. i da se eksplozija srpsko-hrvatskog nacional-fašizma proglasi oslobodilačkim pokretima.
Objavljeno:
Hahhaha...danas nam je Roda dva gnijezdo nasla u pseudonimu MADONNA. Zlo vrijeme natjeralo orla, da zimuje zimu s kokosima. Jadnik bio i ostao.
CIK
Objavljeno:
Eh ..DONNA , jako simptomaticno da relativiziras Harsiv poziv da se kazni zlocinci nad Srbima izmedju ostaloga u uzem Sarajevu. Ocito je i da strahujes od rezultata popisa stanovnistva (ako ga ikad i dobijemo) pa unaprijed stradanja Srba otpisujes na konto "mutne rijeke", "srcane kapi" i ostalih prirodnih nepogoda. Usput..samo par stotina kilometara od tebe Hrvatska je etnicki ocistila oko 500 000 Srba, dok su topnicki dvenici i dalje negdje sakriveni u iscekivanju da i Hrvatska dobije svoga Harisa Jusupovica. Nakon 20 g ..mozda malo prekasno..ali ipak ulijeva nadu. Sudeci kako je odnos prema Jasenovcu od strane Hrvata jedna bagatela, za zaliti je da ce i Oluja ostati zauvijek uklesano kao VELIKO HRVATSKO JUNASTVO.
Objavljeno:
Потребно је нама свима да прихватимо чињеницу да су и наши правили злочине и да је злочина било на све три стране , потребно је схватити да сви наши нису хероји , а они други злочинци и потребно је да схватимо да смо сви у истим го.нима и да сви радимо(они који раде) раде за биједне плате и да је и наш социјални случај као и њихов , е када то схватимо бит ће нама боље , а до тада .....
Objavljeno:
Nije tačno da je Haris prvi koji o ovome govori, sa strane Bošnjaka, ali je sramota da uporno ljudi iz Srbije i RS-a, sa strane nebošnjaka, uporno ćute o svojoj ideologiji, nacionalizmu, fašizmu...Nije tačno da priča o Srebrenici nije naša, svaka je naša i svaka treba da bude naša. I tomašica i Kazani i svaka druga. IOzvinjavam se što upadam u priču, a nisam Bpšnjakinja a ni velika Srpkinja,s amo njedna osrednja Hrvatica, rođena Sarajka, državljanih BiH, ne Hrvatske. U ratu provedoh najljepše dane života, na Alipašinom polju, ulica Trg Međunarodnog prijateljstva broj 16. U cijeloj zgradi samo su 2 porodice bile muslimani, sve srbi i hrvati. danas je isto, niko od nas nije bježao nigdje, pa nas niko nije ni maltretirao, zašto bi? mi nismo bili izdajnici ni diverzanti, nismo navodili granate ni pomagali "braći" četnicima i ustašama. mi smo bili napadnuti, država mješovita bila je napadnuta i valjda je svima već jasno ko je i zašto započeo rat. o progonu srba u BiH - nema mjesta ni u jednoj priči, jer nitko nikoga nije progonio, tek je nekolicina izolovanih slučajeva bila, gdje je gnjev učinio svoje, želja za osvetom prevagnula...želja mi je svakako da se svaki zločin, pojedinačan, izolovan, grupni-sazna, nazove pravim imenom, žrtva dostojanstveno sahrani, a krivac odgovara. mene bi sramota same sebe bilo da znamd a je moj komšija neki nestao, a da mu danas, imenom i prezimenom, ne pomognem apelirajuci na zločin nad njim učinjen. i obrnuto, da poznam nekoga ko je zzločinac bio, non-stop bi prijavljibvan bio. tako da, malo je Harisova priča naivna, sve u svemu kad se sabere i oduzme. toliko ljudi i dan-danas, srce zvizne, infarkt pokosi, šta već, pa ih rijeka odnese, za mnogima se traga, a teorije zavjere ojačaju, eto svi odmah prodati u bijelo roblje? ma čega? u ratu se išlo roviti po kontejnerima, tražiti hljeb, voda, drva. mnogi su na mine naletili, mnoge je snajper poskidao, mnogi su infarkt imali,mnogi su istruhli na nepristupačnim mejstima, mnoge su rijeke odniejle, nije svako koga nema - ubijen od strane Sarajlija. eto tako
Objavljeno:
Evo citam, hocete da svi priznaju zlocine koje je pocinila njihova strana.Ok, mozemo pokusati, ali prvo moramo: 1. Utvrditi broj zrtava 2. NE zloupotrebljavati zrtve niti manipulirati brojkama Nakon ovoga mozemo pricati o pomirenju i priznanju krivice, jer sve dok je debila koji pokusavaju slozit pricu o zrtvovanju nekoliko hiljada ljudi zbog intervencije Zapada, o ljudima koji jednu zrtvu racunaju kao 10 pa ispadne da je ubijeno 6000 a ne 600 i sl., o tzv masovnim dobrovoljnim migracijam i sl tu pomirenja nema
Objavljeno:
U ratu su se sve tri strane dale u protjerivanje drugih, a iza toga je stajala ideologija i politika teritorijalnog zaposjedanja "svoje" teritorije. Ali za razliku od 19 vijeka kad se širom svijeta teritorijalno zaposjedalo pretežno tjeranjem strane okupatorske sile, Srbi, Hrvati i Bošnjaci su "svoje" teritorije zaposjedali tjeranjem civila sa kojima su živjeli najmanje pola vijeka, a obično i više od hiljadu godina. Otvoreno idejno, politika je uzimala od 19. vijeka i romantike nacionalnog oslobođenja, ali skriveno idejno, i poslije operativno, od Hitlerovog razdoblja. Vođenje te politike (u svojoj osnovi iste kod sva tri naroda), saučestvovanje u njoj, čak i ako tek njenim nevoljkim tolerisanjem, a zbog koje politike je pripremanje, pa započinjanje, pa vođenje rata na opisanoj osnovi bilo neizbježno i samorazumljivo jeste magnum crimen balkanskog življa. Politika i rat na tom fonu, čak i u fazi puke želje, zločin je nad zločinima. Potom su uslijedili nebrojeni slučajevi onoga što većina vas na ovoj stranici, većina nas u regionu, i većina vanjskog svijeta, krsti "ratnim zločinom". Brine li koga što je to tek vrh jednog te istog ledenog brijega? Sam onaj rat, u korijenu svom, bio je vrhunski zločin i nije se njega nikad ni planiralo (niti je bilo logički moguće) smisleno voditi drugačije nego uz ključnu, suštastvenu upotrebu akcija i aktova koje dotični vi, mi i oni izdvajamo, pa krstimo ratnim zločinom. Kobajagi, da nije bilo tih "ratnozločinačkih" posrtanja, onaj bi rat bio ekskulpiran. Malo morgen bi bio, gospodo. Sav je onaj rat bio zločin, a eo ipso su i njegova ostvarenja ništa drugo nego zločin. Možemo se mi - i naravno, trebamo i moramo, jer sa nečim je bolje suočiti se nego ni sa čim - baviti tim nekim izdvojenim činjenjima koja su nam, prema nekoj promašenoj skali vrijednosti, pretjerana, prekomjerna. Prekomjerna upotreba sile. Hej, pa stvarno, što ste to, to vam je stvarno bilo nepotrebno i stvarno nije u redu i vrlo je glupo i sramota je velika i nećemo vam to nikad oprostiti i crkli dabogda i dobićete vi što vas sljeduje i tako dalje i tome bliže. Međutim, ostaje činjenica da je i bez ijedne od tih izdvajanih stvari, ono što se ovdje desilo, kao i ovo što se ovdje dešava dok ovu poruku čitate, ništa drugo do zločin. Mi živimo u zločinu kao u ljepljivom blatu i s vremena na vrijeme uspijemo uzbuđeno zapljeskati po njemu zbog govana na površini što pretjerano smrde i izgledaju ružnije od samoga blata. Dobro, valja se suočiti sa tim govnima, valja, ali bolje bi bilo da se jednom dobro uzbudimo što se i sve to blato, zapravo, sastoji od izmeta.
Objavljeno:
Na Balkanu je najteze od svega biti covjek, Harise svaka cast tebi (i takvima) da nastojite da budete LJUDI! Pozdrav
Objavljeno:
Istina je spora !
Objavljeno:
Apsolutno se slažem sa ovim apelom za suočavanje sa zločinima nad Srbima u Sarajevu te razumijem zašto je bitno apelirati na suočavanje sa zločinima u "vlastitim redovima" te dati razloge kako se ne priča opet ne bi prebacila na onu "šta ću se ja suočavati sa nečim kad neće oni drugi". Međutim, smatram da se svi moramo suočavati sa svim zločinima a ne samo onim počinjenim na "našoj" strani. Meni kao Bosancu i Hercegovcu "moji" su i zločini koje je počinila Vojska RS, koje je počinila Armija Republike BiH, koje je počinilo Hrvatsko vijeće obrane i koje je počinila Narodna obrana AP Zapadna Bosna. Podjele u suočavanju sa zločinima su za mene u osnovi nastavak nacionalističke ideologije koja je poticala takve zločine.
Objavljeno:
BH Dani, tj. Senad Pecanin & Vildana Selimbegovic su pisali I prozivali zlocince nedugo nakon zlocina Kazana. Ali se drustvo I institucije u Sarajevu nikad nisu suocili I uhvatili u kostac sa problemom. Relativizacija slicna onoj koja se praktikuje u vezi Srebrenice, Prijedora, itd u RS I Srbiji.
Objavljeno:
Znamo mi Harise sta se desilo Srbima u Uzem Sarajevu samo ne znamo ko su pocionici. Federacija i njeni oragni uporno cute i exploatisu pricu o srpskoj krivici. Hvala tebi Harise dasi prvi nakon 20 godina sto ipak postavljas to pitanje. Ja kao Srbin sam se uvijek malo plasio da postavim pitanje stradanja Srba jer vlasti u Federaciji su poput studenog kamena. Mozda ih tvoje pismo bar malo natjera na razmisljanje. Ali zamisli se malo: da li je ikome u interesu da vjerovatno veliki broj sehida postane zlocincima?? Ako natjeras vlasti u Federaciji da promijene percepciju i sudski organi pocnu da rade svoj posao (ne cekajuci da svjedoci umru prirdonom smrcu) garantujem ti mjesto Predsjednika Federacije i mjesto u udzbenicima kako Srpskim tako i Muslimanskim. Hvala Haris!!!
Objavljeno:
Toliko ljudi protjerano i pobijeno, sela popaljeno, od gradova pravljene razvaline, A NIKO DA SE OSJETI ODGOVORNIM, već se prebrojava ko je kome više protjerao, pobio, spalio, porušio! Degutantne rasprave ko je kome koliko ostao kostiju, ''dužan''... Ohola li i okrutna li svijeta, divota jedna!
Objavljeno:
Pozdrav i cestitka za Harisa. A vama koji kontrirate Harisu porucujem da zaista svi pocnemo sa ciscenjem svoga dvorista. Cini mi se da mnogi mladi ljudi nerealno nepodistavaju bilo ciju istinu o zrtvama i misle da su oni upravo ti cija je istina tacna. Dragi Bosnjaci, Hrvati i Srbi dok ne prihvatite jednu jedinu istinu da su zlocine cinili na sve tri strane.ovakva prepucavanja ne vode nikuda. Sradali su ljudi koji su bili manjina u mjestu u kom su u trenutku rata boravili. Ponavljam, vecinski narod na nekoj teritoriji dobio je instukcije od svojih " perjanica rata" da ubijaju one koji su druge nacionalnosti, a sve za njihov interes, nalogodavci postadose bogatuni, a raja sirotinja. Na danasnji dan 26.10.1994. otvorenim plavim putem ( most kod ekonomske skole) sam sa svoje dvije djevojcice izasla iz centra Sarajeva na Grbavicu, a onda dalje. Golgotu rata na nasu srecu smo prezivjele, glad, hladnoca, jedno hapsenje(od neljudi, koji su prije rata zivjeli od kriminala), strasan strah od hiljada ispaljenih granata, koje su ispaljivali moji Srbi. Moje djevojcice i ja prezivljavale smo strah i od Bosnjaka i od Srba. Izasle smo iz Sarajeva, tiho i tuzno zatvarajuci za sobom vrata iza kojih je ostalo mojih 26.godina zivota i kucenja. I danas 20 godina poslije, samo smo broj na popisu, ponovo stvaranje novog domacinstva , sto je veoma tesko, obzirom na nezaposlenost, slabe plate i... I opet zivimo sa strahom, da li cemo moci zaraditi za goli zivot. Zato, dragi Srbi, Hrvati i Bosnjaci, potrazite istinu o tome kome i zasto je trebao rat, ubijanje, gladovanje. DANJASNJIM BOGATASIMA, KOJE NA ZALOST ZOVU "SPOSOBNIM LJUDIMA"
Objavljeno:
Ovaj DIVOS SVE ZNA. De majke Ti reci mi kako sam i ja k'o Srbin proš'o u ratu 92-95 a bio na strani svijeta koju su tada kontrolisali Bošnjaci i Armija BiH.
Objavljeno:
Žrtava radi, bilo bi dobro da malo stanemo i porazmislimo za šta su to oni - evo, prošlo je preko 20 godina - dali živote.... Kako vidim - dali su ih za Radišiće, Lijanoviće, Izetbegoviće, Dodike, Todoriće, Stankoviće....za organizovani kriminal sa centralom u vrhu vlasti; za bijedu; nekulturu; potpuno odsustvo pravne države.... Jedini način da se tim ljudima donekle osmisli njihova smrt jeste da svi odreda nekako shvatimo da su umrli ni za šta - da ne može biti nikakvog smisla u njihovoj smrti - i da na osnovu toga pokušamo da gradimo odnose...sve drugo je dalje iskorištavanje tih ljudi...
Objavljeno:
@almir, muslimani su u srebrenici streljani, iako su bili ratni zarobljenici! koliko ih je streljano se nikada nece tacno utvrditi... zato sto politicari zele da manipulisu i zloupotrebljavaju brojem zrtava... a meni je jedan streljan covek u srebrenici previse! ubedjen sam da ovako kao ja razmislja 90% srba. srbi imaju osecaj za tudje zrtve, jer su i sami stradali u prvom, a i u drugom svetskom ratu. samo ruse i srbe je hitler streljao 100 za jednog... nije tako streljao francuze, norvezane, hrvate, bosnjake, madjare, slovence, makedonce, grke... srbi ne mrze muslimane, srbi su ziveli vekovima zajedno sa muslimanima, za razliku od zapadne evrope ili amerike. problem je sto srbi ne dozvoljavaju nikome da upravlja sa srbima, pa ni najvecim silama.. ni carskoj turskoj, ni austougarskoj, ni nemackoj.. i tu slobodu su debelo platili. to je razlog rata u bosni. bosnjacki politicari to ne shvataju i prave konflikt izmedju bosnjaka i srba.. a i hrvata. konflikt izmedju brace razlicite vere. dok god upravljanje bosnom bude bratsko, bice i bosne. ako toga ne bude, bosna ce se, nazalost, raspasti.
Objavljeno:
HARIS RASPLAKAO SI ME,VEC DUGO,DUGO,OVAKVO NESTO LIJEPO NISAM PROCITALA.
Objavljeno:
Ovo je hrabar istup čovjeka koga bi volio imati za komšiju. Nevjerovatna je potreba sa ovako plemenitim mislim pokuša dati bilo kakav smisao do ljudskosti
Objavljeno:
Bravo Hare sada si dao šlagvort bolesnim da kažu kako smo se sami granatirali mada smisao tvog istupa je ok
Objavljeno:
KRLE&KRLE;, Popis stanovnistva??? Sta to bjese? Pa zar ne vidis da ta drzava Bosna nije u stanju da prezentuje jedan najobicniji popis stanovnistva. Indija svojih milijardu popise za mjesec dana a u Bosni ....?? Hmm...vjerovatno da cifre nekome ne odgovaraju. Bice da je Srba manje ..puno manje....a "najvecih zrtava" vishe....puno vishe...Valja te cifre uklopiti u matricu lazi. A to trazi vrijeme....
Objavljeno:
halal ti vjera halal ti cista savkest halal ti ciste usne koje neljube krvave ruke
Objavljeno:
Svaka ti je na mjestu DIVOS. Ja sam naravno u mom kracem komentaru INKLUDIRAO i taj aspekt "opsade " Sarajeva. Zvanicna matrica rata Federalnog Sarajeva takodje godinama CUTI i o zrtvama samih muslimana u Kladuskoj regiji, koji su stradali od ruke "junaka" Atifa Dudakovica; cuti se i o zlocinima Hrvata prema Srbima. A monstruozno se cuti u muslimanskoj ratnoj taktici "zrtvovanju svojih" da bi se izazvala intervencija Zapada. Drugim rijecima put do ISTINE je dug, no Haris je ipak nacinio jedan mali korak, koji je nazalost uflekan njegovim tumacenjem istorije i ratnih zbivanja. Jer i sam Haris trebe vremena da prijedje taj put od ratne propagande do SUVIH CINJENICA. Zna i on sam da Srbi nisu mogli opkoliti sami sebe, protjerati i poubijai sami sebe. I na kraju: A ko jos pita zasto je iz Uzeg Sarajeva protjeran Djed Mrza??
Objavljeno:
da se ne bi svadjali oko udzbenika, uzmes lepo popis stanovnistva, i tacno vidis koliko gde ljudi fali. kao bosanac (ili hercegovac), lepo vidis da sada procentualno u bih, u odnosu na 1991 godinu, najvise fali hrvata, pa srba, pa bosnjaka. a sto se tice sarajeva, najvise fali srba, pa hrvata.. a bosnjaka ima vise. u banja luci najvise fali bosnjaka, pa hrvata... a srba ima vise. u mostaru najvise fali srba.. a hrvata i bosnjaka ima vise. itd. itd. pa onda uporedis popis iz 1921, 1931, 1981... i uporedis cinjenice. ivo andric je u testamentu napisao da je srpski pisac, a mesa selimovic se uvek izjasnjavao kao srbin, muhamedanske vere. mesa je, inace, bio partizan, kao i njegov brat koji je nastradao... sto je mesa opisao u remek delu "dervis i smrt"... a ivo andric simpatizer "mlade bosne" ciji muzej su sadasnje sarajlije ukinule. nazalost.
Objavljeno:
Hvala bogu pa ima normalnih ljudi jos uvijek...dok je tako ima nade za ovu zemlju...raja ne dajte se seljacima i papcima...
Objavljeno:
bolje ti je da si se zapito sta se desilo s bracom muslimanima u srebrenici mozda su te tvoje komsije znale levat jedan
Objavljeno:
Аутор је овде отворио "забрањену" причу, причу о Сарајеву, и причу где се ништа не сме писати и зборити мимо једне пласиране и наметнуте "истине". И добро је што је ову причу отворио, али је поновио многе лажи, манипулације, тако то иде, неко је умислио да може да "тумачи" и ту трагичну нашу ближу историју, и те догађаје, и да има монопол над истином. Идемо редом. Написа аутор, "опсада" Сарајева. Да ли је? Да би одговорили, морамо рећи шта се у рату заиста догађало у Сарајеву, не фабриковане лажи бошњачке стране (а неке је аутор поновио), него што се стварно догађало. А у рату су била 2 Сарајева, српско и оно уже (под контролом АбиХ), и у том српском Сарајеву, које су чинили рубни делови града (Грбавица, делови Добриње I и IV, Вогошћа, Неџарићи, Илиџа итд) и околна насеља и села (која су од памтивека искључиво Срби настањивали), су живели Сарајлије, и том ратно времену. Заправо ко бејаху ти "брђани" који су ваљда из доконости "опседали" (уже) Сарајево? Ко су били ти припадници СРК-а ВРС? То су били управо становници ових рубних насеља и села, и Срби протерани из ужег Сарајева у ратним годинама, и нико други. Опсада? Наравно, небулозно је тврдити да сами Сарајлије опседају свој грод, али на страну то. Опсада је војни термин, и подразумева освајање, заузимање града. СРК ВРС је имао око 18-20.000 бораца, и држао је дупли прстен, и линију према ужем Сарајеву, и бранили линију од спољних атака АБиХ. И да са таквим бројем војника освојите град од 350.000 душа, и у којем је био смештен добро опремљен корпус АбиХ (са неких 40.000+ припадника), наравно да никад таква идеја није постојала, нити је уопште разумно и помислити на тако нешто. Не, у рату није посталао никакве "опсаде" Сарајево, сумануто је и тврдити тако нешто, ови припадници СРК-а ВРС су бранили у том времену успостављену линију фронта, сукоба, границе своје отаџбине Српске, али пре свега животе својих породица које су живеле у српском Сарајеву. Али много је подметнутих лажи о том Сарајеву, па тако и прича о 1.600 убијене деце, која онако узгред аутор помиње. Овде се морам позвати на пристрасне (и фризиране) податке бошњачке стране, на ИДЦ-а извесног М.Токаче, и по тим подацима је у оба Сарајева, и српском, и оном ужем, збирно погинуло 571 особа млађа од 18, наравно да је среће да нико није погинуо, и преголема је туга прекинут живот сваког малишана, али је и бестидно износити лажне (и неколико пута увећане) бројке убијене деце. Колико је Срба убијено у ратном ужем Сарајеву, и то оних убијених са метар-два раздаљине, да ли у казаматима АбиХ, или на кућном прагу, или би били у сумрак одведени и никад се не би вратили? МУП српског Сарајева је још 2005-е прикупио оперативне податке за 2.971 убијеног Србина (или Српкињу) у ратном времену на простору ужег Сарајева. Ово нису коначни подаци, о судбини многих због опструкција у ужем Сарајеву и ФбиХ је јако тешко добити сазнања, и број од 6.500 убијених Срба је итекако близу истини. Наравно многи имају порив да негирају, ниподаштавају српске жртве, потуриће и причу о 30ак или пар стотина (па колико је то, по именима, ето МУП српског Сарајева је приказао оперативне податке за 2.971 убијеног, да видимо колико је 30 или 700) убијених, све у сврху истрајавања на подметнутој лажној причи. И на интернету су доступни ови подаци (они који се наравно могу приказати), у доста случајева постоје сазнања и за место и време злочина, и начин егзекуције, и имена злочинаца. Па зашто се ови именовани зликовци, баш као и убица поменуте 2 девојчице на Грбацици (и нитков који се знао хвалити учињеним злочином) или осумњичени не процесуирају, или макар не прођу полицијску обраду? Па зато што се мора истрајати на лажној и подметнутој причи о Сарајеву, у ту сврху правиће се опструкције док сами процеси због биолошких закона не буду немогући, а онда рећи, па добро ако нико (осим пар тако изабраних идиота) није осуђен, то значи да није ни било злочина над Србима у ратном ужем Сарајеву. Бестидно и јадно, али ова прича тако иде. И још нешто, у том ужем ратном Сарајеву је сарајевске Србе могао убити ко год је сматрао да тако треба, или из ћеифа, многи су постали господари живота и смрти, а каква беше свест у том Сарајеву, довољно говори да је 20.000 "Сарајлија" дошло на сахрану овом ниткову Цаци, предратном кримосу и ништарији, који је репутацију и стекао једино свирепим злочинима над Србима. Али у том ужем (данас федералном) Сарајеву је живело пре рата и око 150.000 Срба, данас их осим понеког времешнијег, готово и нема. Па где нестадоше ти Срби? Наравно, протерани су, највише у периоду април-јун 1992, али је то константно трајало, а понекад након што би проживљавали месецима тортуру, да би избегли из (за њих) сарајевског пакла морали су то кеширати оним истима који су им зло чинили, тако је та прича ишла. Наравно, и данас се настоји истрајати у лажи, рећи ће они исти који знају какву су злу судбину сарајевски Срби доживели, за убијене, "ма отишли су они к својима", за протеране, ма то су они из ћеифа отишли (и ето из ћеифа напустили свој завичај где су генерацијама живели, и никад се вратили), или ма то су Срби сами себе протерали. Али да ли је тако нешто уопште могуће? Наравно да јесте, ал у цртаним филмовима.
Objavljeno:
Bosnjaci i Hrvati treba da se suoce sa istinom, ako sva ispitivanja i forenzicke analize pokazuju da "granata" na "Tuzlanskoj kapiji" nije mogla biti ispaljena sa Srpske strane onda to treba prihvatiti kao realnost i traziti onoga ko je kriv za taj zlocin, ko je postavio bombu i s kojim ciljem! Kad bi se znala prava istine o pojedninim dogadjajima koji su bili "prekretnica" u ratu preokrenuo bi se i karakter rata! Ne bi vise bila "agresija" na BiH vec samoodbrana jednog naroda koji je najvise postradao u 20 vijeku i nad kojim je dva puta izvrsen genocid!
Objavljeno:
BH Dani, tj. Senad Pecanin & Vildana Selimbegovic su pisali I prozivali zlocince nedugo nakon zlocina Kazana. Ali se drustvo I institucije u Sarajevu nikad nisu suocili I uhvatili u kostac sa problemom. Relativizacija slicna onoj koja se praktikuje u vezi Srebrenice itd u RS I Srbiji.
Objavljeno:
E, moj Krle. Sto ba, ti ne udjes u te udzbenike.?Nesto ti se ne ide, ili sta? Srbi nisu u stanju prebrojati svoje poginule nigdje ni u jednom ratu i nikad. Samo furaju cifre kao da su ne daj Boze zivina. Prebrojte svoje, Krle, kad to uradite o svakom cete morati napisati razloge smrti. A onda tu dolazimo do cinjenica zbog kojih vi mlatite praznu slamu i druge koji imaju srce i dusu, onako samoinicijativno smjestate u udzbenike. Jos samo da kazes koje i cije? Mozda one koji Andrica i Selimovica promovisu svojim piscima u svojim udzbenicima. Pogresne udzbenike ucite, moj Krle.
Objavljeno:
Harise,dragi...odnijeli su Istinu sa sobom...a kad su ..nek su-- Ovi imaju preca posla...taman, eto da rove po tudjim smrtima...ne znaju sta ce ni sa svojom....
Objavljeno:
Aferim Harise Jusufoviću. Dok se istini ne pogleda u oči, nema svijetle budućnosti. Svako dobro i sve najbolje. @ MALI (S)MORSKI: Ja znam da ne znam koliko je djece ubijeno u Sarajevu, siguran sam da neko kompetentan zna i sasvim sam siguran da ti nisi taj. Razligu, pusti normalne ljude da komuniciraju.
Objavljeno:
@Dr. Nele, U pravu ste. Uzmite za primer sudbinu Vukovara, mislim da kad bi se cak i zvanicne verzije Hr i Srb strane razlozile na proste cinjenice i sled dogadjaja doslo bi se da se 99% cinjenica slaze. Samo je tumacenje drugacije i svaki dogadjaj stavlja se u kontekst viseg cilja a to je pravdanje svojih i ocrnjivanje postupaka druge strane. Postoji samo jedan aspekt a to je sudbina svakog pojedinacnog coveka, svaka generalizacija je pogresna.
Objavljeno:
Zašto smo dozvolili da nam komšije stradaju i zašto i dalje ćutimo? I koliko ljudi uopšte ima hrabrost da javno istupi kao Haris i postavi isto pitanje? Ili, koliko je ljudi koji anonimno ostavljaju komentare ispod ovakvih tekstova spremno da osudi zločin počinjen u njihovo ime i da na kraju komentara napiše svoje pravo ime i prezime? Strah upravlja ljudima u svim sferama života, a u ovom slučaju se ne radi o strahu od "onih drugih", nego o strahu od "svojih"- što od zločinaca koji su još na slobodi, što od osude okoline koja svoj kukavičluk pravda patriotizmom (samo što nema snage da sebi prizna tu činjenicu). Haris je hrabar čovjek. Ja nisam.
Ovakav tekst bi trebao da bude okidač za svojevrsno potpisivanje peticije koja bi nas pozivala na zdrav razum, da pored "bravo, Harise" i sličnih odobravanja u komentaru ostavimo i svoje lične podatke. A to će vjerovatno izostati. Malo je hrabrih ljudi. Kao što rekoh, ni ja ne spadam među takve.
Ipak, treba objavljivati ovakve tekstove, zapravo insistirati na njima. Hrabri su uvijek predvodili one koji nemaju tu vrlinu. Ako bi bilo više Harisa, možda bi i većina ostalih progovorila. Ako ne zbog onih kojih više nema, onda bar zbog sebe i svojih najbližih. Da se spriječi ponavljanje iste nesreće...
Objavljeno:
Svaka cast Harise. Ja sam Srbin ali Vas ne podrzavam zato sto se borite da se prepoznaju zrtve iz redova moje nacije, vec bas zato sto kao covek ciste savesti zelite da uradite sve sto mozete da se ono neciste savesti izvedu pred lice pravde ili pred boga, kako god. Mene boli jer znam da u mojoj blizini setaju ljudi koji su ubijali po Srebrenici, i koji se skrivaju iza ljudi ciste savesti. Mnogo toga jos treba uraditi a prva stvar je da se nadje sto vise cinjenica o dogadjajima 90ih, moja i vasa savest je cista, ja se ne bojim onoga sto ce se otkriti.
Objavljeno:
prvo u Sarajevu nije ubijeno 1600 djece, vidi kod Tokače pa onda sve ostalo
Objavljeno:
ostace haris prvi u (h)istoriji koji je (barem) postavio javno to pitanje! neka se zapitaju tzv. intelektualci: profesori, glumci, reziseri, naucnici, slikari, pisci, doktori... zasto su cutali tolike godine.. zasto niko nikada nije javno progovorio o tome? sada je kasno gospodo, haris je sebe upisao, hteo-nehteo, u udzbenike.
Objavljeno:
Jovane, kad počnemo iznositi imena naših prijatelja NAŠE nacionalnosti koji su ubijali one druge, to je konačno pročišćenje. Jesi li spreman?
Objavljeno:
Da nas je bogdo više takvi Harise, svima bi nam bolje bilo.Dokle god ne bude tako da svako čisti prvo svoje dvorište,neće nam biti bolje.
Objavljeno:
Na pravom si putu Harise. Ali ne treba proizvoditi emocije i karakterisati zlocine selektivnim rijecnikom. TREBA nam KOMPLETNA ISTINA bez pridjeva i emocionalnih "pravnih" kvalifikacija. KOMISIJA ISTINE je nesto sto predlazem vec vishe od decenije. Treba nam takodje ustavna garancija da NIKO ne smije poceti novi rat. Zato, nam nisu od pomoci stigmatizacija ovog ili onon naroda. Treba nam istina...ali SUVA ISTINA o pocetku i karakteru rata. ETO. Znas Harise ja mislim da je jako malo ljudi koji ne misle kao ti ili ja. Problem je manipulacija i profitiranje na bazi tzv ISTINE. I naravno, problem je ako neko pokusa da profitira na ulozi zrtve. Izgubili smo svi i gubimo vec pa preko 500 godina.
Objavljeno:
U potpunosti se slažem sa ovim činom. Sve dok ne izadjemo na ulice naših garadova i ne protestvujemo i ne iznesemo imena naših prijatelja koje su ubili ljudi naše nacionalnosti, nema ni govora o pravdi i izmirenju. Najlakše je optužiti one iz drugog tora. Plašim se da se to neće nikada desiti. Jer su u samim organizacijama koje se bave s tim obični politički poltroni koji rade za platu.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.