<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je prva fotografija Zemlje načinjena iz svemira

Malo nakon završetka Drugogo svetskog rata, 24. oktobra 1946. godine, i godinama prije nego što je satelit Sputnik započeio svemirsku eru, grupa vojnika i naučnika u pustinji u Novom Meksiku vidjela je nešto novo i zadivljujuće – prve slike Zemlje načinjene iz svemira, piše sajt " Air&Space".

26. oktobar 2014, 12:00

Prva slika Zemlje iz svemira načinjena je kamerom prikačenom za V2 raketu koja je lansirana iz baze vojske SAD u Novom Meksiku.

Nakon Drugog svjetskog rata, u SAD je prebačen određeni broj ovih raketa iz Njemačke kako bi vojsci SAD pomogle da poboljšaju dizajn postojećih raketa.

Kamera montirana na V2 raketi bilježila je sliku na svakih 1.5 sekundi, a raketa je dostigla visinu od 103 kilometra prije nego što je krenula da ponire prema Zemlji.

I dok je kamera uništena pri udaru, kaseta sa filmom je preživela. Neoštra crno bela fotografija sa tog putovanja je tako postala prva slika Zemlje načinjena iz svemira.

Sada, 68 godina kasnije, u prilici smo da svakodnevno gledamo neverovatne prizore Zemlje iz svemira, ali to ih ne čini ništa manje prelepim. Međutim, ono što treba zapamtiti jeste to da je sve započelo lansiranjem rakete dizajnirane za rat koja je prepravljena tako da služi nauci.