<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RS spremna na borbu protiv ebole

Rublika Srpska je ispunila sve zahtjeve i kreirala sve preporuke i dokumente koje svaka zemlja u ovom periodu, kada nema oboljelih od ebole, treba da razvija, te se priprema za eventualnu mogućnost prijavljivanja i uočavanja takvog oboljelog, rekla je specijalista epidemiolog u Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.

28. oktobar 2014, 12:00

Vukmirova je rekla da je pripremljen set dokumenata, preporuka i uputstava, za zdravstvene i ostale ustanove koje bi mogle biti uključene u zbrinjavanje oboljelih ukoliko dođe do pojave ebole.

Ona je istakla da je karantin spreman prostorno i kadrovski, uz obezbijeđene sve uslove.

"Republika Srpska ima karantin koji će biti organizovan u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka, u dijelu Klinike za infektivne bolesti, koji ima zaseban ulaz", rekla je Vukmirova novinarima prije početka edukacije zdravstvenih i ostalih nadležnih institucija sa područja banjalučke regije u vezi sa preventivnim i protivepidemijskim mjerama za borbu protiv ebole.

Ona je istakla da se karantin obezbjeđuje samo za zdrave osobe koje su imale kontakt sa oboljelim i traje do 21 dan, koliko iznosi maksimalni period inkubacije ove bolesti.

Osobe koje razviju simptome koji liče na ebolu, dodala je ona, biće hospitalizovane u izolaciju u Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, nakon čega se izvršava sva potrebna dijagnostika koja se može raditi jedino u ovoj klinici, a uzorci se mogu analizirati u laboratorijama u Lionu i Hamburgu.

Prema njenim riječima, pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj trenutno se nalazi jedna osoba koja je doputovala iz zapadne Afrike.

"Institut je u redovnoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, preko kojih redovno dobijamo informacije o turama povratka naših radnika, kao i policajaca i vojnika koji su u sklopu mirovnih misija u Africi", rekla je Vukmirova.

Ona je rekla da se ebola prenosi isključivo direktnim kontaktom, kontaktom i sa tjelesnim tečnostima koje sadrže uzročnike ebole, a mogu da se nađu i u vanjskom prostoru.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić je rekla da su simptomi ebole povišena temperatura iznad 38 stepeni, kostobolja, bolovi u mišićima, zglobovima i opšta slabost.

"Drugi i treći dana počinju simptomi povraćanja i proliv. Taj početni infektivni sindrom sličan je nizu zaraznih bolesti. Ebolu karakteriše tzv. hemoragijski sindrom, jer se u povraćenom sadržaju i urinu nalaze primjese krvi", rekla je Bojanićeva, koja je specijalista epidemiolog.

Smrt nastaje u prosjeku 10. do 12. dana bolesti u slučaju akutnog otkazivanja jetre i bubrega.

Bojanićeva je istakla da se oboljeli od ebole liječe kao što se liječe i sve virusne infekcije, isključivo shodno simptomima i kliničkoj slici, jer je izrada vakcine u toku i još nije za upotrebu.

Rukovodilac Službe bezbjednosti vazdušne plovidbe u preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" Duško Bunić je rekao da je, u saradnji sa Domom zdravlja Laktaši i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, na Međunarodnom aerodromu Banjaluka obezbijeđena potpuno opremljena izolovana prostorija, te da aerodrom ima i medicinsku službu sa jasnim instrukcijama i zaštitnom opremom.

Današnjoj edukaciji su prisustvovali predstavnici domova zdravlja, bolnica, centara javne bezbjednosti, opštinskih sanitarnih inspekcija, glavni zdravstveni inspektor, predstavnici Republičke uprave Civilne zaštite, te predstavnici aerodroma u Banjaluci.

Naredna edukacija biće održana sutra u Doboju za regije Doboj, Bijeljina i Zvornik, a u četvrtak, 30. oktobra u Istočnom Sarajevu za regije Foča, Istočno Sarajevo i Trebinje.