<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Završena istraga o nesreći u jami Raspotočje

SARAJEVO

Federalna rudarska inspekcija okončala je aktivnosti na utvrđivanju mišljenja o uzrocima i posljedicama nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, kada je nakon gorskog udara pet rudara poginulo.

29. oktobar 2014, 12:00

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je da će kompletirani izvještaj sa utvrđenim mišljenjem danas biti upućen Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.
Duranović nije želio govoriti o detaljima izvještaja, te mogućem ishodu preduzetih aktivnosti, prenosi Federalna televizija.

U jami Raspotočje smrtno su stradali rudari Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.

Uprava Rudnika je ovih dana sa članovima njihovih porodica dogovorila vansudsko poravnanje za naknadu nematerijalne štete.

Prema tom dogovoru, supruge, djeca i roditelji poginulih rudara dobiće po 20.000 maraka, a braća i sestre po 7.000 maraka.

Dogovorene su i mjesečne rente za članove porodica koje su poginuli rudari izdržavali, kao i isplata otpremnine u slučaju smrti.

Ove obaveze Rudnik će, s obzirom na tešku finansijsku situaciju, izmirivati u ratama.

Članovima porodica je ponuđen posao u jami, a suprugama poginulih rudara radna mjesta u skladu sa stručnom spremom.