<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Desetina hiljada Mađara protestovalo zbog uvođenja poreza na internet

Budimpešta

Više desetina hiljada ljudi, po ocjeni mjesnih medija, sinoć je ponovo protestovalo u Budimpešti protiv prijedloga o uvođenju poreza na internetske usluge smatrajući da će on ugroziti temeljne slobode.

29. oktobar 2014, 12:00

'Nećemo to dopustiti'', izvikivalo je mnoštvo u kojemu su bili predstavnici različitih dobnih grupa i svjetonazora koji su drugi put u zadnja tri dana izašli na ulice mađarske prijestolnice usprkos niskoj temperaturi.


Konzervativna vlada Viktora Orbana želi uvesti porez na preuzimanje podataka s interneta u visini od 150 forinta (0,50 eura) za gigabajt. No zbog protesta je moguće da taj porez o kojemu parlament trenutno raspravlja, bude najviše 2 eura na mjesec. Evropska komisija je oštro kritikovala taj prijedlog kojim se, po mišljenju njegovih protivnika, želi ograničiti temeljne slobode.

''Porez na internet je znak autokracije ove vlade'', poručio je demonstrantima  Zsolt Varady, čelnik jedne mađarske društvene mreže. Mnoštvo mu je uzvratilo pozivom na svrgavanje premijera Viktora Orbana.

Po riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora protesta pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje ''pravo na informisanost''.

Slični protesti su sinoć održani u još osam mađarskih gradova. Organizatori su novo okupljanje zakazali najkasnije za 17. novembra kada parlament treba odlučiti o tom prijedlogu. Evropska komisija objavila je kako je internetski porez koji Mađarska najavljuje - pogrešan, a uklapa se u loše postupke kojima se u toj istočnoevropskoj zemlji ograničavaju slobode.