<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nema se, mora se: Univerzitet u Banjaluci kupuje dron

Banjalučki Univerzitet trebalo bi uskoro da kupi bespilotnu letjelicu poznatu kao dron, vrijednu oko 100.000 KM i prvu tog tipa u BiH, piše Euroblic.

29. oktobar 2014, 12:00

Dron bi bio nabavljen u okviru nabavke savremene opreme za univerzitet koja se finansira iz projekta Norbotech uz pomoć norveške vlade. Kako ističe koordinator ovog projekta profesor Petar Marić sa Elektrotehničkog fakulteta, planirana je nabavka ozbiljnog tipa drona, koji može da služi u razne svrhe.

"Namjeravano da kupimo letjelicu koja može samostalno da let bar dvadesetak kilometara, odnosno oko pola sata, da ima kamere i da može da šalje video signal u bazu da se na taj naćin prati šta se dešava na terenu. To su neke osnovne karakteristike koje tražimo, što je ozbiljan i skup tip letjelice. Ideja je da mi na Univerzitetu onda za nju razvijemo dodatni softver i alate te da dodajemo komponenete kako bismo je mogli efikasno korisititi za različite primjene u skladu sa potrebama u RS", kaže Marić.

Prema njegovim riječima, takvi dronovi mogu se koristiti za geosnimanja, za nadzor u poljoprivredi, prilikom spasavanja ljudi na nepristupačnom terenu, pa čak i za inspekcije dalekovoda i slično. Osim toga, dron bi trebalo da služi studentima i profesorima za istraživački rad.

Takva letjelica ne može se kupiti u BiH, a malo je proizvođača u Evropi. Zbog toga će Univerzitet svoj dron morati potražiti u SAD.