<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Znate li koji je Univerzitet najbolji na Balkanu?

Nakon Univerziteta u Beogradu, od naučnih ustanova u regionu, slijedi Univerzitet u Zagrebu koji se nalazi na 489. mjestu rang liste koju je objavio američki News & World Report.

29. oktobar 2014, 12:00

Na listi koju je objavio američki News & World Report, a na kojoj dominiraju američki univerziteti, od zemalja Balkana najbolje rangirani je Univerzitet u Beogradu koji se nalazi na 388. mjestu liste koja ocjenjuje 496 univerziteta u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Univerziteta u Beogradu, od naučnih ustanova u regionu, slijedi Univerzitet u Zagrebu koji se nalazi na 489. mjestu ove rang liste.

Od zemalja regiona, Univerzitet u Ljubljani je na 348. mjestu dok je Univerzitet u Beču na 197. mjestu najboljih univerziteta u svijetu.

Prema američkoj listi “News & World Report”, najbolji univerzitet u svijetu je Harvard, a prate ga Massachusetts Institute of Technology, Univerzitet California-Berkeley, te univerziteti Stanford, Oxford, Cambridge, California Institute of Technology, Univerzitet California-Los Angeles, te univerziteti Chicago i Columbia.

Inače, prilikom rangiranja, u obzir su uzeti kriteriji kao što su svjetska reputacija na polju istraživanja, regionalna istraživačka reputacija, publikacije, uticaj kontekstualnog navođenja citata u međunarodnoj literaturi, ukupno navođenje citata, broj najčešće navođenih naučnih radova, procenat najčešće navođenih naučnih radova, međunarodna saradnja, broj doktoranata i broj doktoranata u odnosu na broj akademskog osoblja.