<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusi na Baltik poslali cijelu eskadrilu aviona, NATO ih ganjao cijeli dan

Provokacije na nebu

Dva njemačka lovca tipa Eurofighter presrela su u utorak skupinu od čak sedam ruskih vojnih aviona u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, koji je pod nadzorom NATO-a.

30. oktobar 2014, 12:00

 Njemački su piloti uočili dva MiG-a 31, dva Suhoja 34, jedan Suhoj 27 te dva borbena lovca Suhoj 24, izvijestila je latvijska vojska.

Njemački Eurofighteri digli su se iz baze Amari u Estoniji, gdje su smješteni u sklopu misije NATO-a.

Pratili su grupu ruskih lovaca oko 25 minuta, a primijetili su ih oko 15 sati. Grupa je bila jedna od najvećih koje su avioni NATO-a dosad uočili.

Prema informacijama dopisnice NPR-a iz Bruxellesa, NATO-ovi su avioni dignuti i u srijedu oko 3 sata ujutro, nakon što je uočena formacija od osam ruskih vojnih aviona, također nad Baltikom.

Ganjali su ih duže vrijeme i to ne samo nad Baltikom, nego i nad Norveškim morem i Atlantskim oceanom. Pozivajući se na izvore u zapovjedništvu NATO-a, reporterka NPR-a tvrdi da je potjera za ruskim bombarderima bila u toku više od 12 sati nakon što su tijekom noći uočeni avioni. Nije jasno je li riječ o istim letjelicama ili je stigla nova formacija.

Upadi ruskih vojnih aviona u zračni prostor pod nadzorom NATO-a sve su češći od početka ukrajinske krize te jačanja flote NATO-a na Baltiku.