<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Strijeljani zbog gledanja sapunica i ženskarenja

Sjeverna Koreja

Vlasti u Sjevernoj Koreji ove su godine javno smaknule više od 50 visokih državnih i vojnih dužnosnika, smatra Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje (NIS).

30. oktobar 2014, 12:00

 Žrtve pogroma, za koje južnokorejska obavještajna agencija vjeruje kako se nastavljaju, uključuju deset članova Radničke partije koji su strijeljani zbog gledanja tv sapunica, primanja mita i ženskarenja.

Izbjeglice iz Sjeverne Koreje opisuju kako su piratizirane kopije kineskih te južnokorejskih serija i filmova vrlo popularne u Sjevernoj Koreji, piše The Telegraph .

Lako ih je nabaviti na crnom tržištu iako vlasti te zemlje na sve načine žele zaustaviti gledanje takvog programa, svojevrsnog prozora u svijet za siromašno stanovništvo.

Većina strijeljanih dužnosnika imala je veze s Jang Song-thaekom, ujakom Kim Jong-una koji je uhapšen i smaknut u decembru 2013. zbog podužeg popisa navodnih zločina protiv države.

Nastavak eliminacije Jangovih pristaša govori kako Kim Jong-un uklanja potencijalne izvore opozicije te učvršćuje svoju vladavinu.

Osim egzekucija, NIS u izvještaju podnesenom južnokorejskom parlamentu, navodi i degradaciju 200 artiljerijskih časnika sjevernokorejske vojske zbog loših rezultata postignutih na vojnim vježbama.

Spominje se i pokušaj sjevernokorejskih hakera da pristupe hiljadama pametnih telefona u Južnoj Koreji putem virusa skrivenog u video igri, a pretpostavlja se kako će Kim Jong-un i dalje imati zdravstvene probleme uzrokovane prekomjernom težinom.