<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potrošačko raspoloženje Francuza na stabilno niskom nivou

Francuska domaćinstva su u oktobru i dalje vrlo pesimistična u pogledu nacionalne ekonomije, pa je odgovarajući pokazatelj zadržao stabilnu, nisku vrijednost od 85 bodova, saopštio je francuski nacionalni institut za statistiku INSEE.

30. oktobar 2014, 12:00

Za posljednja tri mjeseca potrošačko povjerenje u Francuskoj blago opada, ostajući osjetno ispod prosjeka za duži period unazad, navodi se u saopštenju statističkog instituta, koje prenosi AFP a javlja Tanjug

Prosječna vrijednost pokazatelja povjerenja potrošaca koji obračunava INSEE od januara 1987. do decembra 2013. bila je 100 bodova.

Ovaj indeks u julu tekuće godine vrijedio je 86 bodova, kao i u avgustu, da bi u septembru pao na 85 poena.

Očekivanja potrošača u oktobru za ličnu finansijsku sitaciju u narednim mjesecima ostala su stabilna, ali je njihova vizija ekonomske perspektive zemlje blago pogoršana.

Domaćinstva koja očekuju porast nezaposlenosti nešto su manje brojna (-3 poena), dok su, upravo suprotno, u istoj mjeri brojnija ona koja predviđaju rast cijena (+3 poena).

U ovoj anketi, koju svakog mjeseca sprovodi INSEE, učestvovalo je oko dvije hiljade francuskih domaćinstava.