<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stiven King: Vjerujem u Boga ali ne i u organizovanu religiju

Poznati autor otkrio je svoju duhovnu stranu povodom predstavljanja njegovog novog romana koji se bavi sveštenikom koji gubi vjeru, piše "The Guardian".

30. oktobar 2014, 12:00

Stiven King, čiji predstojeći roman “Revival” govori o metodističkom svešteniku koji osuđuje vjeru nakon užasne nesreće, opisao je organizovanu religiju kao “veoma opasan alat koji je zloupotrebilo puno ljudi”.
U rijetkom pojavljivanju tokom kojeg je odgovarao na pitanja koja su objavjena u magazinu “Rolling Stone”, King je otkrio kako je “odrastao u metodističkoj crkvi”, ali kako ipak “sumnja u organizovanu religiju još otkako je bio dijete, i da je potpuni raskid sa njom došao nakon završetka gimnazije”. 

Međutim, bez obzira na to, King bira da vjeruje u Boga zato što čini stvari boljim. 

“Tu je meditacija, izvor snage. Izabrao sam da vjerujem da Bog postoji, i samim tim mogu da kažem – ‘Bože, ovo ne mogu sam da uradim. Pomozi mi da danas ne pijem alkohol. Pomozi mi da danas ne uzmem drogu’. I to mi sasvim odgovara”, izjavio je King. 

On je takođe magazinu otkrio da vjeruje u „zlo“, ali da je „cio svoj život proveo vraćajući se na to da li postoji spoljno zlo, ili na sijvetu postoji sila koja zaista želi da nas uništi iznutra, individualno i kolektivno. I da li ona uopšte dolazi iznutra i da li je sve dio genetike i sredine. Mada, kako starim, sve više vjerujem da zlo dolazi iznutra, da se ono nalazi u nama. Zlo dolazi od ljudi“.