<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sanirano 111 stambenih jedinica oštećenih poplavama

U okviru prve faze sanacije prioritetnog stambenog fonda Programa EU za oporavak od poplava sanirano je 111 stambenih jedinica u BiH.

30. oktobar 2014, 12:00

Zahvaljujući sredstvima EU, sanirani su domovi 30 porodica iz Banjaluke, 25 iz Bijeljine, 21 iz Doboja, 15 iz Orašja, osam iz Živinica, sedam iz Maglaja, tri iz Tuzle, te po jedne iz Lopara i Šamca.

Prvom fazom prioritetne sanacije obuhvaćena su posebno ugrožena domaćinstva u područjima pogođenim poplavama, kao što su starije osobe, porodice koje žive ispod granice siromaštva i osobe sa poteškoćama u razvoju.

Radovi su završeni u roku od četiri sedmice, a u zavisnosti od stepena oštećenja obuhvatili su saniranje krovova i fasada, renoviranje podova i zidova, kao i zamjenu vanjske i unutrašnje stolarije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Portparol Delegacije EU Endi Mekgafi rekao je da se u okviru prve faze nastavljaju radovi na 328 stambenih jedinica.

"U saradnji sa relevantnim predstavnicima lokalne vlasti, u toku je izbor dodatnih 396 jedinica. Povećali smo broj stambenih jedinica koje će biti sanirane do kraja godine sa prvobitnih 650 na oko 1.000", naveo je Mekgafi.

On je istakao da je prioritet EU Programa za oporavak od poplava da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija, dodajući da UNDP, kao njihov partner u realizaciji, nastavlja usko koordinisati rad na izboru korisnika sa relevantnim predstavnicima lokalne vlasti.

Ove sedmice je završen i izbor dodatnih 1.270 korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica prvog javnog poziva iz opština Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Brčko i Domaljevac, dok je drugi javni poziv za izbor 1.079 korisnika objavljen juče.

Menadžer EU Programa za oporavak od poplava iz UNDP-a Edis Arifagić pozvao je da se prijave svi koji ispunjavaju kriterijume iz Banjaluke, Laktaša, Lukavca, Prijedora, Modriče, Sanskog Mosta, Srebrenika, Tuzle, Zenice, Žepča i Živinica.

Informacije o proceduri prijave i kriterijima dostupne su na veb stranicama EU Delegacije i UNDP-a, kao i u medijima.

Cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija ukupno 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktna pomoć u povratku u svoje domove za oko 14.000 lica.

Program je pokrenut da bi se omogućila normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i obezbijedilo da pomoć stigne do najugroženijih nakon poplave u maju.

Novac se koristi za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43,52 miliona evra, od čega je 42,24 miliona obezbijedila EU. Program realizuju UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije.