<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael opozvao ambasadora u Švedskoj

U znak protesta

Nakon što je Švedska postala prva članica Evropske unije koja je priznala palestinsku državu, uslijedila je reakcija Izraela koji je opozvao svog ambasadora u toj zemlji.

31. oktobar 2014, 12:00

 Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Liberman pozvao je Isaaca Bachmana da iz Švedske dođe u Jerusalem na konsultacije, a sve to u znak protesta protiv današnjeg poteza švedske države.

Lieberman je poručio kako odluka Švedske daje "vjetar u leđa ekstermistima", te da su pregovori bili jedini način za uspostavu mirovnog sporazuma sa Palestinom, a da priznavanje nezavisnosti Palestine "jača nerealne zahtjeve Palestinaca".

"Velika je šteta što je Vlada Švedske odlučila da usvoji mjere koje donose veliku štetu i od kojih nema koristi. Švedska mora da razumije da su odnosi na Bliskom istoku mnogo komplikovaniji od sklapanja IKEA-inog namještaja kod kuće", kazao je Lieberman.

Ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstorm je izjavila kako je Švedska svjesna da njihova odluka o priznavanju Palestine dolazi u kritičnom trenutku, ali da su se na taj korak odlučili jer su vidjeli da su mirovni sporazumi već duže vremena u zastoju te da se nasilje vratilo u Gazu.