<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Popravite izgled kože i dovedete liniju do perfekcije!

Najbolji izbor ukoliko želite da oslabite može biti dijeta s gljivama, jer vlakna koja one sadrže poboljšavaju rad crijeva i pružaju osjećaj sitosti.

31. oktobar 2014, 12:00

Gljive su zdravija zamjena za meso, pa ako ste od onih koji ne podnose osjećaj gladi, ovakav plan ishrane je za vas idealan. Osim toga, gljive su niskokalorične – 150 grama ove namirnice sadrži svega 30 kalorija!

Osim što pomoću dijete s gljivama možete izgubiti višak kilograma, ovaj režim ishrane će vrlo pozitivno uticati i na vaš izgled, jer gljive sadrže velike količine vitamina B, gvožđa, cinka, kalijuma i selena, koji hrane kožu, kosu i nokte, prenosi ATV.

Dijeta s pečurkama traje pet sedmica, pri čemu treba paziti da se u organizam unese oko 1.550 kalorija dnevno. Režim ishrane uključuje i pet porcija voća i povrća, kao i pola litre mlijeka dnevno, kako bi se organizam snabdijevao svim važnim materijama.

Najvažnije kada je riječ o ovoj dijeti jeste da se meso zamjeni gljivama i to nekoliko puta sedmično.

Na primjer, mljeveno meso zamijenite sjeckanim šampinjonima kad spremate špagete bolonjeze, u rižotu koristite gljive umjesto piletine, gulaš možete napraviti od gljiva umjesto od mesa…

Takođe, umjesto paštete možete koristiti domaću mješavinu tri vrste gljiva. Da bi se tijelo snabdjelo potrebnim proteinima i bjelančevinama, potrebno je konzumirati 250 do 300 g svježih gljiva za jedan obrok.

Dodatni savjet: Šampinjoni su na našim prostorima najzastupljenija vrsta gljiva, pa kako biste sačuvali što više hranljivih materija u njima, sjecite ih na kriškice i dinstati 5 do 7 minuta. To je sasvim dovoljno da se omekšaju i lakše svare.