<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Članovi porodica stradalih putnika nestalog aviona tužili Malaysia Airlines

Slučaj &#39;MH370&#39;

Članovi porodica putnika nestalog aviona na letu MH370 podnijelu su tužbu protiv kompanije Malaysia Airlines i malezijske vlade zbog nemara i kršenja sporazuma o letenju, prenosi Anadolu Agency

31. oktobar 2014, 12:00

 Tužba je podnijeta Višem sudu u Kuala Lumpuru u petak u ime dvojice sinova - starosti 13 i 11 godina - i supruge biznismena Jee Jing Hanga (41), Ng Pearl Ming.

Tužbom su također obuhvaćeni šef zračnih snaga i zvaničnici civilne avijacije.

U tužbenom zahtjevu, navodi se da je Malaysia Airlines, prodajom avionske karte kupcu - u ovom slučaju ocu pomenutih dječaka - sklopio sporazum o sigurnosti s putnicima. Navodi se da je taj "sporazum" kompanija prekršila kada avion nije sletio u Peking u 6,30 sati po lokalnom vremenu 8. marta ove godine, kao i da je napravljen propust zbog nepoduzimanja svih potrebnih mjera kako bi se obezbijedila sigurnost tokom leta. 

Avion na letu MH370 nestao je sa 239 putnika uključujući 12 članova posade nakon što je izgubio radio vezu sa malezijskom i vijetnamskom kontrolom leta nakon napuštanja Međunarodnog aerodroma u Kuala Lumpuru.  

Prema satelitskim podacima, vjeruje se da je avion skrenuo sa utvrđene rute prije nego što je pao u vode južnog Indijskog okeana. 

Uprkos najintenzivnijoj potrazi u historiji komercijalnog zrakoplovstva, napori koje je preduzela malezijska vlada kritikovani su od medija i porodica putnika.

Ova aviokompanija našla se usred još jednog skandala kada se avion na letu MH17 u julu srušio u ukrajinskoj regiji Donjeck u blizini granice sa Rusijom pri čemu je poginulo svih 298 putnika uključujući 15 članova posade. 

Nijedna od strana umiješanih u oružani sukob u toj oblasti - ukrajinska i proruski pobunjenici - nije preuzela odgovornost za eventualni napad na pomenuti avion.