<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ICMP: Memoralizacija kao ključni element dijaloga o pitanju nestalih osoba

Tokom održavanja drugog dana seminara u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, historičar i koordinator platforme Memory Lab Nicolas Moll rekao je da je memorijalizacija ključni element svih javnih dijaloga o pitanju nestalih osoba.

31. oktobar 2014, 12:00

Dodao je da memorijalizacija može direktno utjecati na napore koje članovi porodica nestalih ulažu za ostvarivanje svog prava da pronađu i identifikuju svoje nestale.

- U Argentini, naprimjer, praksa izlaganja fotografija nestalih osoba na prometnim ulicama postaje svojevrstan spomenik, izazov za predstavnike vlasti i način pribavljanja informacija o nestalima - istakao je Moll.

On se osvrnuo na memorijal u Berlinu, koji su 2008. projektovali Peter Eisenman i kompanija Buro Happold, a posvećen je žrtvama Holokausta.

- Tu se radi o Njemačkoj koja se sjeća zločina koje su počinili Nijemci - rekao je Moll, ističući da memorijalizacija igra sve značajniju ulogu u pokušaju različitih država da se suoče sa zločinima iz prošlosti, i to zločinima koje su sami počinili, a ne obavezno onima gdje su bili žrtve.

Još jedan primjer je Memorijal posvećen ukidanju ropstva u Nantesu, koji su projektovali umjetnik Krzysztof Wodiczko i arhitekt Julian Bonder, a njegova glavna tema je uloga koju su imali lučki gradovi francuske zapadne obale u unosnoj trgovini robljem na Atlantiku.

Dvodnevni seminar organizirali su ICMP i Regionalna koordinacija porodica nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.