<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KUPEK 102: Neimenovanim herojima „Slobodne zone“

U vremenu sveopštih protesta i negodovanja, u vremenu kad mržnja preovladava javnim prostorom javno iskazivanje ljubavi mu dođe kao subverzija. U noći kad je snimana 102. emisija javno je obznanjena ljubav između KUPEK-a i „Slobodne zone“.

31. oktobar 2014, 12:00

Mogli bi reći da već postaje tradicija  da pred slobodnozonski festival jednu emisiju posvetimo tome, pogotovo ako vam omiljenom filmskom festivalu jubilej. E, povodom desetog festivala „Slobodna zona“, koji se održava od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u goste nam je ponovo došao Rajko Petrović, pojačan sa Brankom Pavlović. Njih dvoje predstavljaju srce, dušu, ali ne i lopatu festivala. Lopatu simbolišu svi oni mali ljudi oko festivala i ovu emisiju posvećujemo njima – neimenovanim herojima „Slobodne zone“.

Prošle godine smo u emisiji posvećenoj festivalu poslušali i razgovor sa Kajom Šišmanović, učesnicom kampa „Slobodna zona junior“, a ove godine društvo nam je, uz Rajka i Branku, pravio Nikola Polić, mladac koji je do upisa na Akademiju već snimio tri filma – jedan o  o seksualno i rodno zasnovanom nasilju pod nazivom „Nevidljive“, drugi o podelama među kosovskom omladinom („Zid/Mur“) i treći („Kinooperater“), o čoveku, Draganu Veličkoviću, koji je svoj život posvetio filmu. Naravno, Nikola je takođe bio jedan od učesnika kampa „Slobodna zona junior“.

Nakon razgovora za prisutnu publiku upriličili smo gledanje filma „Cooking History“, slovačkog režisera Petera Kerekesa ali to vas u ovom trenutku ni malo ne dotiče. Stoga, ako želite da čujete poneku mudroliju i kako zvuči mlada nada dokumentarnog filma uključite se.