<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PUTIN SRBIMA ZAVRNUO GAS: Smrzavaćemo se ako ne damo 200 miliona dolara!

Ruski predsjednik traži hitnu isplatu duga, jer nije zadovoljan što srpska strana preispituje poreske povlastice, rudnu rentu i privatizaciju NIS

01. novembar 2014, 12:00

 Odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da nam pred zimu smanji isporuke gasa za gotovo trećinu ako se ne obavežemo da do marta iskeširamo dug od 200 miliona dolara isprovociralo je insistiranje premijera Srbije Aleksandra Vučića da „Naftnoj industriji Srbije“ treba ukinuti povlastice u poslovanju, otkriva izvor našeg lista iz Vlade.

Naš sagovornik navodi da je zvanično objašnjenje Rusa za ovakvo zabadanje noža u leđa to što, navodno, Srbija nije poštovala utvrđenu dinamiku plaćanja zaostalog duga od 200 miliona dolara, zbog čega su novim protokolom tražili da se on isplati u potpunosti do kraja marta, i to po 50 miliona dolara mesečno. Ovo je iznenadilo Srbiju jer je Baćuškama trebalo do kraja marta da uplatimo 100 miliona dolara, uz isplatu  40 miliona dolara do kraja godine na ime duga iz devedesetih.

Petrohemija

- Sve je zakuvalo je to što su Rusi odustali od ulaska u „Petrohemiju“ ili „Azotaru Pančevo“, gde je Srbija računala da će prebiti nekoliko desetina miliona evra duga. Oni su to obećali srpskom premijeru, ali odjednom su odustali i traže keš, nezadovoljni jer je Vučić, tokom posete Putina Beogradu, pokrenuo razgovor o izmeni režima oporezivanja i rudne rente za NIS - tvrdi izvor i dodaje da je Ruse isprovociralo i pokretanje postupka za preispitivanje privatizacije NIS.

Ovo potvrđuje i Putinov pomoćnik Jurij Jušakov koji je rekao da Putin prilikom posete Beogradu nije uspeo da izdejstvuje preispitivanje režima oporezivanja kompanije NIS, kao i način rešavanja duga srpskih javnih preduzeća prema ovoj kompaniji, dok je nezadovoljan  i preispitivanjem privatizacije NIS.

Ministar energetike Aleksandar Antić ne poriče da su isporuke gasa Srbiji umanjene za 28 odsto, ali poručuje da će narednih dana u Moskvu otputovati državna delegacija u nameri da nađe rešenje. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ističe da će Srbija izmiriti svoje obaveze.

Partneri

- S Rusijom imamo partnerske odnose, naš ukupan dug je 200 miliona dolara. Spremni smo da vratimo 100 miliona ubrzo, ali moramo da radimo kao partneri i razgovaramo svaki dan - rekla je ona.

 Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.
- Sve u vezi s isplatom naših dugova umećemo da rešimo s ruskim partnerima i nađemo rešenje u korist građana Srbije. Neće biti problema, građani ne moraju da brinu - rekao je Vučić u Pragu.