<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Divanhana: Trudimo se da publiku povedemo na putovanje kroz Balkan

MUZIKA

Publika u Banjaluci u muzici Divanhane moći će uživati u petak, 7. novembra, u Narodnom pozorištu RS.

03. novembar 2014, 12:00

Divanhana je bh bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. vijeka. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionale muzike zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku.

Članovi benda su:
Leila Ćatić – vokal, Neven Tunjić – klavir, Nedžad Mušović – harmonika, Meho Radoović – klarinet, Danijel Čondrić – gitara, Azur Imamović – bas gitara, Rifet Čamdžić – bubanj, Irfan Tahirović – udaraljke i Borjan Milošević – inžinjer zvuka, producent.

Bend je trenutno na turneji, a u petak,  7. novembra u Narodnom pozorištu RS banjalučka publika moći će uživati i unjihovoj muzici. Leila Ćatić u intervjuu za BUKU govori o nastupajućem koncertu, muzici uopšte, tradicionalnoj muzici i drugim temama...

Grupa Divanhana trenutno se nalazi na turneji po regiji i šire. Kakvi su utisci trenutno među članovima grupe?


U bendu vlada odlična atmosfera. Sretni smo što imamo priliku nastupati, upoznavati nove ljude, širiti naš sevdah i vidjeti kako ljudi reaguju na naš rad. Svaki grad, svaki nastup donosi nešto drukčije i posebno, to nas vodi naprijed ka novim ciljevima.

Leila Ćatić

Šta publika može da čuje na Vašim koncertima, šta biste posebno izdvojili?

Trudimo se da publiku povedemo na putovanje kroz Balkan, izvođeći tradicionalnu muziku sa svih njegovih krajeva. Svakako da preovladava sevdalinka, bosanskohercegovačka urbana tradicionalna pjesma jer je to pjesma sa kojom smo svi mi odrasli. Naš cilj je staviti osmijeh na mnoga lica, usrećiti sve posjetitelje i prenijeti pravu emociju pjesme koju izvodimo.

Izvodite tradicionalnu muziku u novim aranžmanima. Šta Vas je privuklo ovom muzičkom žanru?

Svi u bendu smo mladi, ljubav prema tradcionalnoj muzici je uvijek bila prisutna ali ovim načinom na koji je izvodimo se trudimo da je približimo današnjem tempu života, vremenu i naročito mladim ljudima.

Kako publika reaguje na Vašu muziku, šta ju najviše dotiče?


Mislim da je ono što publiku najviše dotiče naša emocija koju proživimo sa svakom odsviranom notom, svakim otpjevanim  stihom. Na bini se osjećamo kao jedna prava cjelina, svako drukčiji na svoj način a opet smo svi povezani istom energijom i ljubavi prema našoj muzici. To se svakako osjeti.

Sevdalinku svako prihvata i razumije na sebi svojstven, intiman, način. Međutim, šta je za članove Vašeg benda sevdalinka i koliko Vam je ona važna?

Sevdalinka je ono što nas je zbližilo i dovelo jedne drugima. Definitivno mogu reći da je to naša velika ljubav, nešto što nas iskreno usrećuje i rastužuje u isti mah.



Krajem prošle godine izašao je Vaš album „Bilješke iz Šestice“. Kakve ste do sada, imali reakcije, na pjesme sa ovog albuma?

Reakcije su jako pozitivne. Pjesme su pažljivo birane, dugo je rađeno na njima i ono što je bitno jeste da smo mi jako zadovoljni krajnjim ishodom i da je taj album zaista jedna šarena slika onoga što radimo.

Postoji li pjesma koja je za članove benda naročito važna i zašto?

Svaka pjesma ima svoju priču, anegdotu i sjećanja koja veže uz sebe. Možda ipak da izdvojim pjesmu ˝Evo srcu mome radosti˝, obzirom da je ona ta sa kojom je sve krenulo - prvo snimanje, druženje, iščekivanje utisaka..

Da li ste se za ovu turneju posebno pripremali, koliko je uopšte bilo zahtjevno organizovati ju, koncerte u sedam zemalja Evrope?

Divanhana uvijek radi, bilo probe ili nastupi, trudimo se predstaviti u što boljem, kreativnijem svjetlu. Kada radite nešto što volite to vam ne predstavlja nikakav teret i sve vezano za muziku nas sve zaista ispunjava. Turneja koja obuhvata sedam zemalja svakako nije jednostavna za organizovati ali uspjeli smo i naše je da odsviramo što bolje, povežemo našu pjesmu sa što više individua.

Sedmog novembra ste u Banjaluci. Šta biste poručili publici u ovom gradu. Zbog čega ne smiju propustiti svirku u Narodnom pozorištu?

Divanhana sa velikim nestrpljenjem očekuje nastup u vašem gradu. Veselimo se zajedničkom druženju, smijehu, sevdahu i lijepim uspomenama. Repertoar koje ćemo izvesti 7.11. u NP-u smo pažljivo i iskreno birali, te se nadamo će se dopasto svima, te da ćete pronaći dio sebe i povezati se sa ljepotom tradicije Balkana.

Članovi benda

Pitanje za kraj. Šta Divanhana svojom muzikom poručuje građanima BiH?

Ono što mi pokušavamo jeste sačuvati dio naše kulturne baštine, dodati joj neke nove note i obojiti je ˝našim˝ bojama kako bi ostala u ušima svim generacijama. Tradicija je jako bitna, ona je dio nas i svako treba da je očuva na način koji smatra ispravnim.

Razgovarala Maja Isović