<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrana u Banjaluci 22 odsto skuplja od hrane u Moskvi, a 14 odsto jeftinija nego u Berlinu

Analiza troškova života u gradovima širom svijeta

03. novembar 2014, 12:00

Prosječna bh porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku hrane ostane u šoku. Neshvatljivo je kako je hrana kod nas toliko skupa imajući u vidu standard i mjesečna primanja radnika.

Prema mnogim istraživanjima BiH je najsiromašnija zemlja u Evropi, broj nezaposlenih se približava broju zaposlenih, penzioneri i mnogi radnici preživljavaju na minimalcu, ali bez obzira na to građani za hranu i bezalkoholna pića izdvajaju više nego u mnogi zemljama koje su članice Evropske Unije.

Na internet stranici "Expatistan", koja mjeri troškove života troškovi života u Banjaluci manji su za 61 odsto nego u Vašingtonu, za 63 odsto nego u Njujorku, za 57 odsto nego u Melburnu i za čak 67 odsto manji nego u Cirihu.

Prema istom izvoru, troškovi života u Banjaluci su za 36 odsto manji nego u Moskvi i 42 odsto manji nego u Berlinu.

Na osnovu 6 parametara koje sajt "Ekspatistan" upoređuje - hrana, stan, odjeća, prevoz, sredstva za higijenu i zabava - cijena hrane u Banjaluci za 22 odsto je skuplja nego u Moskvi, ali je zato stan jeftiniji za 67 odsto, zabava za 46 odsto i odjeća za 25 odsto.

Cijena hrane u Banjaluci je za 14 odsto jeftinija nego u Berlinu.

Troškovi stanovanja u Banjaluci su za 63 odsto manji nego u Berlinu, s obzirom da je, prema podacima veb stranice "Ekspatistan", za mjesečno iznajmljivanje stana od 85 metara kvadratnih u Banjaluci potrebno 733 KM ili 374 evra dok je iznajmljivanje takvog stana u Berlinu potrebno 1.102 evra.

Troškovi komunalni usluga za stan od 85 metara kvadratnih u Banjaluci su oko 129 evra, dok je u Berlinu za to neophodno izdvojiti nekih 20 odsto novca više, s obzirom da je cijena istih usluga 161 evro.

Prema istim parametrima, Banjaluka je za 46 odsto jeftinija od Beča, odnosno 48 odsto jeftinija u odnosu na Brisel.

Indeksi troškova života, prema ovoj web stranici približno su jednaki u Banjaluci i Sarajevu, s tim da je hrana i stanovanje skuplje u Banjaluci, dok su zabava, sredstva za ličnu higijenu, transport i gardaroba skuplji u Sarajevu.



Prema istom izvoru, Banjaluka je za 6 odsto skuplja u odnosu na Mostar, a 12 odsto skuplja u odnosu na Tuzlu. Slična situacija je i sa troškovima života u Sarajevu, koji su za 13 odsto veći nego u Tuzli i za 7 odsto veći nego u Mostaru.

ISTRAŽIVANJA EUROSTAT-A

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini dostigle su nivo od 75% prosjeka članica Evropske unije, dok su cijene alkoholnih pića i duhana upola jeftinije od prosječnih evropskih, pokazalo je nedavno istraživanje evropske statističke kancelarije Eurostat.

Rezultati istraživanja Eurostata porede cijene više od 2.400 potrošačkih roba i usluga širom Evrope. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH, koje iznose 75% od prosjeka 28-člane Evtopske unije, identične su sa cijenama u Srbiji, ali su skuplje nego u Makedoniji (59 odsto prosjeka EU) i Albaniji (69 odsto).

Hrana i bezalkoholna pića jetiniji su u BiH nego u Crnoj Gori (78 odsto prosjeka EU), Hrvatskoj (93 odsto prosjeka EU), ali su skuplji nego u nekim zemljama EU, kao što su Poljska, gdje su ovi proizvodi najjeftniji (62 odsto prosjeka EU), Bugarska i Rumunija. Evropski rekorder po cijenama hrane i bezalkoholnih pića je Danska, gdje su ovi proizvodi za 40 dosto skuplji od evropskog prosjeka.

Cijene alkoholnih pića i duhana u BiH iznose 50% prosjeka u EU. Ovi proizvodi najjeftnijii su u Makedoniji gdje iznose 38 odsto prosjeka EU, a najskuplji u Irskoj (178%).

PROSJEČNA PLATA 836 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH za juli iznosila je 836 KM i nominalno je viša za 0,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te nominalno niža za 0,2 posto u odnosu na decembar 2013.

Agencije za statistiku BiH je objavila da je najniža prosječna neto plata od 521 KM bila u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 532 KM iznosila je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, dok je prosječna neto plata u građevinarstvu iznosila 539 KM.

Prosječna neto plata u julu u finansijskim i djelatnostima osiguranja iznosila je 1.354 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 1.341 KM, dok je prosječna neto plaća od 1.249 KM bila u sektoru informacija i komunikacija.

U BiH je prosječna mjesečna bruto plata za juli iznosila 1.299 KM, što pokazuje nominalni pad za 0,7 posto u odnosu na decembar 2013. godine, a u odnosu na juli prošle godine nominalno je viša za 0,3 posto.  

Ukoliko želite da uporedite troškove života u gradovima širom svijeta to možete učiniti OVDJE

Vezan tekst

Novo istraživanje potvrdilo: BiH najlošija zemlja za poslovanje u regionu i Evropi