<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hag bi da pusti Šešelja na slobodu?

Hag

Haški tribunal zatražio od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

05. novembar 2014, 12:00

Tribunal je naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj dogadjaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje, navedeno je u saopštenju. 

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da će se Šešelj vratiti pod nadzor Medjunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko vijeće. 

Sudsko vijeće je nedavno razmatralo mogućnost da se Šešelj usijled pogoršanja zdravstvenog stanja privremeno pusti na slobodu, ali je zbog nedostatka saradnje optuženog prekinulo taj postupak, navedeno je u saopštenju Haškog suda. 

Medjutim, pošto je Sudsko vijeće primilo dodatne informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo i s obzirom na taj razvoj dogadjaja i da bi se izbeglo najgore, Sudsko vijeće razmatra mogućnost da Šešelja privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila ukazana njega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbijednost sjvedoka i integritet postupka, navodi se u saopštenju iz Haga.