<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada Srbije spremna garantovati za puštanje Šešelja na slobodu

Rasim Ljajić

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić odgovorio je na pismo koje je dobio od predsjedavajućeg Pretresnog vijeća na suđenju Vojislavu Šešelja Jean Clouda Antonettija, u kome se od Vlade Republike Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

06. novembar 2014, 12:00

 U odgovoru sudiji Antonettiju, predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić piše da stav Vlade Republike Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog vijeća Haškog tribunala, kojom su tražene garancije od Vlade Republike Srbije, o čemu je Vlada Srbije obavjestila Tribunal 1. jula ove godine.

"Vlada Republike Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao", naveo je Ljajiću u odgovoru na pismo iz Haškog trbunula, prenosi se iz Kabineta potpredsjendika Vlade Srbije.

Tim ljekara iz Srbije koji je prošle sedmice posjetio Šešelja u Hagu je saopštio da je zdravstveno stanje predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja je ozbiljno sa elementima životne ugroženosti i utvrđenim metastatskim promenama na jetri.

Šešelju je ranije dijagnostikovan karcinom debelog crijeva.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, delovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i Buslimana sa tih teritorija i delova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i verskih objekata.